ση των δύο αυτών ομάδων. Οι
καταναλωτές που θέλουν να
δειπνήσουν σε κάποιο εστιατό-
ριο έχουν τη δυνατότητα να
επιλέξουν το είδος της κουζί-
νας που τους ενδιαφέρει, την
τοποθεσία του και το ύψος του
budget που επιθυμούν να δια-
θέσουν, να εισαγάγουν προ-
σωπικά διατροφικά στοιχεία
όπως το ύψος, το βάρος ή
ακόμη και εάν θέλουν να προ-
σέξουν τις θερμίδες, τη γλου-
τένη ή την περιεκτικότητα του
γεύματός τους σε κάποιο συ-
γκεκριμένο θρεπτικό συστατι-
κό και βάσει όλων αυτών των
στοιχείων, η εφαρμογή προτεί-
νει τα εστιατόρια που μπορούν
να επισκεφθούν αλλά και τα
πιάτα του μενού που ταιριά-
ζουν περισσότερο στο προφίλ
τους και στις ανάγκες τους.
Παράλληλα, έχουν τη δυνατό-
τητα να εξερευνήσουν και όλο
το υπόλοιπο μενού των προτει-
νόμενων εστιατορίων μαζί με
τις προσωποποιημένες διατρο-
φικές πληροφορίες των πιά-
των… αυτόματα! Με τον τρόπο
αυτό, η εφαρμογή δίνει μία
άμεση απάντηση στην ερώτη-
ση των περισσότερων κατανα-
λωτών: «Κύριε διαιτολόγε
μου… τι μπορώ να φάω όταν
βγαίνω έξω;», χωρίς να απαγο-
ρεύει ή να αποκλείει κάποια
επιλογή από το μενού.
Παράλληλα, όμως, το ΔΙΣΥΣ
έρχεται να ανατρέψει τα δεδο-
μένα και στο χώρο της μαζικής
εστίασης, λύνοντας τα χέρια
των περισσότερων υπεύθυνων
επιχειρήσεων! Ο νέος Ευρω-
παϊκός Κανονισμός 1169/2011
για την επισήμανση των τροφί-
μων που εφαρμόζεται επίσημα
από 13-12-2014 έχει καθιερώ-
σει την υποχρέωση παροχής
διατροφικών πληροφοριών και
στις επιχειρήσεις εστίασης. Το
ΔΙΣΥΣ δίνει πλέον τη δυνατό-
τητα στους υπεύθυνους των
επιχειρήσεων μαζικής εστία-
σης να λάβουν τη διατροφική
ανάλυση των πιάτων τους αυ-
τόματα, αλλά και σημαντικές
πληροφορίες για αυτά, όπως η
σήμανση των αλλεργιογόνων,
ενώ συνδέει τους υπεύθυνους
μαζικής εστίασης με μία ομά-
δα ειδικών στο χώρο του τρο-
φίμου και της διατροφής για
περισσότερες συμβουλές.
Η ιδέα του ΔΙΣΥΣ
Η εφαρμογή ΔΙΣΥΣ «πα-
ντρεύει» την τεχνογνωσία πολ-
λών διαφορετικών επιστημονι-
κών χώρων και ειδικοτήτων.
Πώς όμως προέκυψε η ιδέα
και τι ευκαιρίες προσφέρει;
«Το ΔΙΣΥΣ ξεκίνησε από
μία… ανατροπή!» όπως αναφέ-
ρει ο Δρ Ρίσβας, διαιτολόγος-
διατροφολόγος και γενικός δι-
ευθυντής της εταιρείας Nu-
trimed. Το πρώτο τρίμηνο του
2013, σύμφωνα με έκθεση του
2013 της ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, το διαθέ-
σιμο εισόδημα των νοικοκυ-
ριών στην Ελλάδα μειώθηκε
κατά 6,2% συγκριτικά με το
αντίστοιχο τρίμηνο του 2012.
Ενώ θα περίμενε κανείς ότι η
εδραιωμένη πλέον κρίση θα
μπορούσε να «ρίξει» τα ποσο-
στά παχυσαρκίας στη χώρα
μας, όλο και περισσότερες
έρευνες επιβεβαίωναν εκείνη
την εποχή ότι όχι μόνο το 20%
των Ελλήνων είναι παχύσαρ-
κοι, αλλά ότι δυστυχώς το πο-
σοστό αυτό αγγίζει το 53%
στους 13χρονους εφήβους,
τους μελλοντικούς ενήλικες
Έλληνες! Παρ’ όλα αυτά, οι
έρευνες αποκαλύπτουν ότι ένα
σημαντικό ποσοστό των Ελλή-
νων δεν καλύπτει τις ανάγκες
του σε σημαντικά θρεπτικά συ-
στατικά. Ψάχνοντας τα αίτια
τόσο της παχυσαρκίας όσο και
της κακής θρέψης, η επιστη-
μονική κοινότητα χρόνο με το
χρόνο καταλήγει ότι πίσω από
τα εντυπωσιακά μεγάλα ποσο-
στά κρύβεται η διατροφική
μας συμπεριφορά, οι διατροφι-
κές μας πεποιθήσεις και το
διατροφικό πρότυπο, που τελι-
κά ο καθένας μας τείνει να υιο-
θετήσει στην καθημερινότητά
του. Πάνω σε αυτήν τη συγκυ-
ρία, βλέπουμε ότι οι εφαρμο-
γές λήψης αποφάσεων στον
τομέα της Υγείας αναπτύσσο-
νται ραγδαία και έρχονται να
δώσουν μία άμεση, γρήγορη
και φθηνή λύση στη φροντίδα
της καθημερινής μας υγείας.
Κι αυτό γιατί μας βοηθούν να
πάρουμε σωστές αποφάσεις
τη στιγμή της απόφασης. Πά-
νω σε αυτή την ανατρεπτική
FOOD
Service
33
'
Ο κύριος στόχος του διαιτολόγου
είναι να ενημερώσει με έγκριτο
και επιστημονικό τρόπο
τον καταναλωτή.
θέμα
H εφαρμογή ΔΙΣΥΣ αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο επίπεδο της
αξιολόγησης. Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία, μπορείτε
να επισκεφθείτε το διαδικτυακό τόπο της εφαρμογής
.
info