Food Service τ. 124 - page 36

Π
οια είναι όμως η προέλευση του burger; Πολλοί είναι
αυτοί που υποστηρίζουν ότι η γενέτειρα του burger
είναι η Αμερική. Το burger ξεκίνησε την πορεία του
στην εστίαση ως ένα χαμηλού κόστους γεύμα και για
χαμηλής εισοδηματικής τάξης καταναλωτές.
Ήταν μόλις το 1880 όταν άρχισε να έρχεται στο προσκήνιο, με
τους κρεοπώλες της εποχής να κερδίζουν χρήματα αξιοποιώντας
τα άχρηστα κομμάτια κρέατος, όπως το δέρμα, το λίπος και οι χόν-
δροι.
Μάλιστα, στο βιβλίο με τίτλο 100.000.000 ινδικά χοιρίδια: Κίνδυ-
νοι στα τρόφιμα, σε καλλυντικά και σε φάρμακα της καθημερινότη-
τας, που κυκλοφόρησε το 1933, η αναφορά στα burgers είναι κάθε
άλλο παρά κολακευτική. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Τα
burgers είναι τόσο ασφαλή όσο το να πάρετε το κρέας για το φα-
γητό σας από μία σακούλα σκουπιδιών, η οποία βρίσκεται για πολ-
λές ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο».
Η ταινία The Hamburger: Μία Ιστορία του Josh Ozersky υποστη-
ρίζει ότι αν και η Αμερική είναι η πλέον δημοφιλής επιλογή αναφο-
ρικά με τη χώρα προέλευσης, η πραγματική ταυτότητα του δημι-
ουργού παραμένει ανοιχτό θέμα προς συζήτηση.
Σύμφωνα με το Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης, η
λέξη hamburger εμφανίζεται στις 5 Ιανουαρίου 1889 στην εφημερί-
δα της Ουάσινγκτον Walla Walla Union.
Η ιστορία του burger δείχνει να ξεκινάει από τη Μογγολία, με
τους στρατιώτες της Χρυσής Ορδής να τo προτιμούν, καθώς μπο-
ρούσαν να τρώνε και να ιππεύουν ταυτόχρονα. Στη συνέχεια, μέσω
των μεταναστών, το burger φαίνεται να περνάει στη Δυτική Ευρώ-
πη και συγκεκριμένα στη Γερμανία.
Από τις ΗΠΑ έως τη Σκωτία και από την Ιαπωνία έως την Ελλάδα, ο
θρύλος δείχνει να αναβιώνει αποκτώντας νέους υποστηρικτές στο βωμό
της ποιότητας και της απενεχοποιημένης εκτροφής του βόειου κρέατος.
Burger
Η αναβίωση ενός θρύλου!
FOOD
Service
36
cover
story
1...,26,27,28,29,30,31,32,33,34,35 37,38,39,40,41,42,43,44,45,46,...68
Powered by FlippingBook