Ζάκυνθο και την αποτύπωση και διάδοση
της επτανησιακής διατροφής με το ΤΕΙ Ιο-
νίων Νήσων ως πιστοποιημένος και εγγε-
γραμμένος εκπαιδευτής καθηγητής στα
μητρώα εκπαιδευτών ενηλίκων του ΕΟΠ-
ΠΕΠ για τον τομέα Αρχιμάγειρας και Αρχι-
ζαχαροπλάστης, και ως Πιστοποιημένος
στα μητρώα Διδασκαλίας του Ευρασιατι-
κού Φόρουμ των ομίλων UNESCO. Ύστερα
από 15 ημέρες μου στάλθηκε e-mail ότι η
επιτροπή στη CEUCO θεώρησε το δικό μου
βιογραφικό ως το καλύτερο μεταξύ των 50
που κατατέθηκαν. Καταλαβαίνετε πόσο ιδι-
αίτερη στιγμή ήταν για εμένα αυτή η βρά-
βευση. Για μένα, αυτήν τη διάκριση την
έλαβε η Ελλάδα και μετά εγώ, καθώς για
εμένα ήταν τιμή το ότι εκπροσώπησα τη
χώρα μου ανάμεσα σε τόσες χώρες.
Η υποψηφιότητά σας έτυχε κάποιας
υποστήριξης;
Δεν ζήτησα κάτι και δεν χρειαζόταν κάτι.
Η πολιτεία θεωρώ ότι έχει άλλο ρόλο. Δεν
μπορούμε να ζητάμε συνέχεια από την πο-
λιτεία την επιβράβευση για κάθε κλάδο και
να έχουμε απαιτήσεις. Εμείς πρέπει να συ-
νεργαστούμε με την πολιτεία και να δίνου-
με ιδέες για να υλοποιούνται και να φτάσει
ψηλά η γαστρονομία.
Με βάση τα ταξίδια σας και τη δρα-
στηριοποίησή σας στο εξωτερικό,
πώς θα περιγράφατε τη θέση της
ελληνικής γαστρονομίας διεθνώς;
Η ελληνική γαστρονομία είναι πολύ πίσω,
παρ’ όλο που έχουμε ισχυρό χαρτί. Ας μην
ξεχνάμε ότι η ελληνική είναι μία από τις πιο
υγιεινές κουζίνες στον κόσμο. Δεν γίνεται η
Ιταλία να είναι πιο δημοφιλής με το σπαγ-
γέτι και την πίτσα και η χωριάτικη σαλάτα
να μην έχει αντίστοιχη θέση στην παγκό-
σμια κατάταξη. Όσοι εμπλέκονται σε καί-
ριες θέσεις θεωρώ ότι διαχειρίζονται λάθος
το προφίλ της γαστρονομίας.
Εσείς από την εμπειρία σας τι θα
προτείνατε για να βελτιωθεί/ενισχυ-
θεί η θέση της ελληνικής γαστρονο-
μίας εντός και εκτός συνόρων;
Πρέπει να συσταθεί μία επιτροπή και μα-
ζί με το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ
να πιστοποιούνται εστιατόρια και μάγειρες
που εργάζονται στο εξωτερικό. Παράλλη-
λα, δεν πρέπει να παρουσιάζεται η ελληνι-
κή γαστρονομία σε εκθέσεις και σε διάφο-
ρα events σαν διασκορπισμένη διαδήλωση
αλλά συνολικά. Πιστεύω πως όλοι μαζί
μπορούμε να γίνουμε μία δύναμη και να
αντιμετωπίζουμε στα ίσα κάθε χώρα όπως
αρμόζει στην Ελλάδα. Η ελληνική Γγαστρο-
νομία πρέπει να γίνει το brand για τον κάθε
τουρίστα, αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχου-
με καταφέρει.
Το ευχάριστο γεγονός είναι ότι τώρα στο
πλαίσιο του εναλλακτικού τουρισμού του
Υπουργείου Τουρισμού και της σύστασης
της επιτροπής του γαστρονομικού τουρι-
σμού πιστεύω ότι είναι μία μεγάλη ευκαιρία
να αλλάξει σελίδα η γαστρονομία στην Ελ-
λάδα και να μπουν στη θέση τους πολλά
πράγματα. Για παράδειγμα, μπορεί να συ-
σταθεί μία Εθνική Επιτροπή Γαστρονομίας
με όλους τους φορείς που εμπλέκονται με
τη διατροφή.
Θα μπορούσατε να μας περιγράψε-
τε τους κύριους σταθμούς της στα-
διοδρομίας σας;
Κατ’ αρχάς είμαι τρίτης γενιάς στο επάγ-
γελμα. Από μικρός ασχολιόμουν με τις επι-
χειρήσεις της οικογένειάς μου. Το 1999 πή-
ρα το πρώτο μεγάλο προσωπικό ρίσκο και
άνοιξα καταστήματα στη Ζάκυνθο και μετά
στο Κολωνάκι. Η μεγάλη μου αγάπη για τη
γαστρονομία είναι η διάδοση και η αποτύ-
πωση σε κάθε περιοχή και συνεχίζω.
Υπήρξα μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων
Ελλάδας, της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων
Ελλάδας, της WACS, της Ένωσης Επτανη-
σίων Ελλάδας. Μεγάλη τιμή ήταν για εμένα
να αναλάβουμε μαζί με το συνάδελφο Ηλία
Ιωσηφέλη τη Διεύθυνση Γαστρονομίας του
ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νή-
σων και υπεύθυνοι για τις Δράσεις Επισιτι-
σμού στις Μόνιμες Κοινωνικές Δομές Άμε-
σης Αντιμετώπισης της Φτώχειας.
Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;
Δεν υπάρχουν σχέδια, αλλά έργα και όχι
λόγια, αλλά πράξεις και αυτό είναι που με
κάνει πιο δυνατό για να στηρίξω την ελληνι-
κή γαστρονομία, μέσα από τη συνεργασία
μου που ξεκινάει με το Υπουργείο Τουρι-
σμού στον εναλλακτικό τουρισμό και συ-
γκεκριμένα στο γαστρονομικό τουρισμό.
Ευελπιστώ ότι γρήγορα θα δρομολογήσου-
με τις διαδικασίες ώστε να μιλάμε για
πραγματική επανεκκίνηση της ελληνικής
μεσογειακής γαστρονομίας, με τη στήριξη
όλων.
<
FOOD
Service
45
θέμα