Ο Αdam Κοντοβάς είναι ο νέος επικε-
φαλής της κουζίνας του Βασίλαινας και
μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες έχει κα-
ταφέρει να γίνει talk of the town.
Μέχρι εδώ όλα είναι λίγο πολύ γνωστά.
Ποιος είναι όμως ο νέος chef που δείχνει
να διεκδικεί το δικό του μερίδιο στην
εστιατοριακή σκηνή της πόλης; Ο Adam
Κοντοβάς έδωσε τα πρώτα δείγματα γρα-
φής και φαίνεται πως ήρθε για να μείνει…
Η ιστορία του 31 ετών σήμερα chef ξε-
φεύγει ελαφρά από τα τετριμμένα. Δεν
είναι η κλασική περίπτωση του επαγγελ-
ματία που από μικρός έβλεπε τη μαμά ή
τη γιαγιά του να μαγειρεύει και στα 18
του αποφάσισε να πάει σε μία σχολή.
Σύμφωνα με τον ίδιο: «Ξεκίνησα να μαγει-
ρεύω στα 24. Πήγα σε μια σχολή και στη
συνέχεια πραγματοποίησα τη μαθητεία
μου στη Γιορτή Μπαξεβάνη. Ακολούθησε
ένα stage στο Funky Gourmet και άλλοι
έξι μήνες στο 2Μαζί των Γώγου Μπαξε-
βάνη. Στη συνέχεια εργάστηκα στο ιρλαν-
δέζικο James Joyce για περίπου έναν χρό-
νο όταν και αποφάσισα να ξεκινήσω να τα-
ξιδεύω σε όλη την Ευρώπη. Πήγα στην Ιρ-
λανδία, όπου και έμεινα περίπου δύο χρό-
νια σε ένα εστιατόριο-ξενοδοχείο, τέσσε-
ρις ώρες έξω από το Δουβλίνο. Αυτή μπο-
ρώ να πω ήταν και η βασική μου εμπει-
ρία». Μετά την Ιρλανδία, την επιστροφή
του Adam στην Ελλάδα ακολούθησε μια
θέση στο Amanzoe στο Πόρτο Χέλι, μετά
στο Premiere του Intercontinental και τελι-
κά στο Βασίλαινας.
Σαν έτοιμος από καιρό
Η νέα αρχή για τον Adam Κοντοβά δεν
δείχνει να τον τρομάζει. Όπως δεν τον
προβλημάτισε και το γεγονός ότι ανα-
λαμβάνει επικεφαλής σε ένα εστιατόριο
για πρώτη φορά. Ο ίδιος εξηγεί στο Food
Service: «Ήμουν έτοιμος να αναλάβω κά-
τι δικό μου. Ήθελα από καιρό να κάνω το
δικό μου φαγητό». Και ποιο είναι το δικό
του φαγητό; O chef απαντά: «Έχω πάθος
με το φαγητό. Θέλω ό,τι κάνω να είναι
δουλεμένο. Να είναι αποτέλεσμα σκέ-
ψης. Θέλω η πρώτη ύλη μου να είναι η
καλύτερη που μπορώ να βρω και το πιά-
το μου να έχει τεχνικές, υφές και γεύση.
Ειδικά η γεύση έχει για εμένα μεγάλη ση-
μασία».
Η κουζίνα στο Βασίλαινας
Τι συναντά λοιπόν ο επισκέπτης του
Βασίλαινας;
Ο Adam απαντάει: «Ελληνι-
κή μοντέρνα δημιουργική κουζίνα. Πρώτη
φορά εδώ κάνω τέτοια κουζίνα. Στην αρ-
χή ομολογώ πως προβληματιζόμουν. Ει-
δικά όταν συνειδητοποίησα, και αυτό
ήταν το πλέον σοκαριστικό, ότι η κουζίνα
μου μοιάζει με της μητέρας μου. Όμως
από την άλλη, η κουζίνα μου έχει επιρρο-
ές από τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρ-
λανδία. Γενικά, προσπαθώ να κάνω δια-
φορετικά πράγματα, αλλά με άκρως ελ-
ληνικά στοιχεία. Χρησιμοποιώ, για παρά-
δειγμα, γόπες και πέστροφες που δεν τις
πολυσυναντάμε στα μενού των εστιατο-
ρίων». Αναπόφευκτα στη συζήτηση για το
Βασίλαινας δεν θα μπορούσε να απου-
σιάσει η ερώτηση για το πώς αισθάνεται
ο Adam αναλαμβάνοντας ένα εστιατόριο
που για αρκετά χρόνια είχε ταυτιστεί με
το όνομα του Renato Mekolli. Ο ίδιος δη-
λώνει: «Για μένα ήταν μεγάλο ρίσκο αν
αποτύγχανα. Σε ένα βράδυ με έμαθαν
όλοι. Ο ιδιοκτήτης μού έδειξε μεγάλη
εμπιστοσύνη, όπως εμπιστοσύνη είχα και
FOOD
Service
38
συνέντευξη
``
``
Δεν θέλω να ανεβαίνω μόνος.
Adam
Kοντοβάς
στη Μάγδα Πειστικού