FOOD
Service
44
Μ
ία τιμητική για την εγχώρια
γαστρονομία διάκριση ήρ-
θε στην Ελλάδα με το Ευ-
ρωπαϊκό Συμβούλιο Αδελ-
φοτήτων Γαστρονομίας &
Οινολογίας να απονέμει τον τίτλο του Chef
Ευρώπης στον chef Κωνσταντίνο Μουζάκη.
Ο ίδιος μιλά για τη διοργάνωση, τη βρά-
βευση και την ελληνική γαστρονομία.
Τι σημαίνει ο τίτλος «Chef Εuropé-
enne 2015»;
Ο τίτλος Chef Européenne 2015 απονέ-
μεται στον καλύτερο αρχιμάγειρα και ζα-
χαροπλάστη σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό
Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας &
Οινολογίας. Το βραβείο αυτό δίνεται στον
chef που διακρίνεται για την προσφορά
του στη χώρα του, η οποία σχετίζεται με τη
διάδοση της τοπικής κουζίνας, την προώ-
θηση της μεσογειακής κουζίνας, τις πρά-
ξεις με φιλανθρωπικό χαρακτήρα αλλά και
τις συνταγές του.
Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια
για τη διοργάνωση;
Η CEUCO, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας,
διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κογκρέσο Οι-
νογευσιγνωσίας – Γαστρονομίας. Πραγμα-
τοποιείται κάθε χρόνο σε μία χώρα της Ευ-
ρώπης, όπως και έγινε το 2015 στο
Perpignan της Γαλλίας. Η CEUCO αποτε-
λείται από 2.500 μέλη από όλη την Ευρώ-
πη, με πρόεδρο τον Carlos Martin Cosme.
Κάθε χρόνο στο διαγωνισμό λαμβάνουν
μέρος για ανάλογους τίτλους οινοποιία, οι-
νολόγοι, σαμπάνιες, βιομηχανίες παραδο-
σιακών προϊόντων κ.λπ.
Στο διαγωνιστικό μέρος, ποια ήταν
τα κριτήρια με βάση τα οποία ανα-
κηρυχθήκατε Chef Ευρώπης;
Η ερώτηση είναι πολύ καλή και φυσικά
και εγώ εντυπωσιάστηκα, γιατί θεωρείται
δεδομένο ότι δεν είμαι ο μόνος που ξέρω
να μαγειρεύω, ωστόσο έχω καλό βιογραφι-
κό σε όλη την Ευρώπη. Η διαδικασία ξεκί-
νησε με ένα e-mail που μου έστειλε ο αντι-
πρόεδρος της CEUCO για την Ελλάδα, κ.
Παύλος Αλεξάνδρου, ο οποίος μου ζήτησε
το βιογραφικό μου. Ο ίδιος μου εξήγησε
ότι με παρακολουθεί πολύ καιρό και έχει
διαπιστώσει ότι η συνεισφορά μου στη γα-
στρονομία είναι πολύ μεγάλη, διαχρονική
και με όραμα. Παράλληλα, αναφέρθηκε
στη δράση μου ως διευθυντή Γαστρονο-
μίας του ομίλου για την UNESCO Πειραιώς
& Νήσων και ως υπευθύνου Δράσεων Επι-
σιτισμού στις Μόνιμες Κοινωνικές Δομές
Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας, που
καθημερινά επιμελείται τη σίτιση αστέγων
του ομίλου, με πρόεδρο τον κ. Ιωάννη Μα-
ρωνίτη. Ακόμη προσμετρήθηκε η προσφο-
ρά μου αλλά και η αγάπη μου για τη γα-
στρονομία, οι συνταγές που εντάχθηκαν
σε συλλεκτικό βιβλίο της Εθνικής Επιτρο-
πής της UNESCO, το βραβείο μου από την
Εθνική Επιτροπή της UNESCO για τη διά-
δοση της ελληνικής μεσογειακής διατρο-
φής, το έργο μου ως τομεάρχης καθηγη-
τής στο Δημόσιο ΙΕΚ Φυλακών Αυλώνα, τα
αφιερώματα διάφορων περιοχών της γα-
στρονομίας της Ελλάδας, τη γαστρονομική
στήριξη στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδας,
την αναγνώριση και απονομή πλακέτας
από τον αντιδήμαρχο Αλυκών Ζακύνθου, κ.
Αναστάσιο Μαρίνο, την προσφορά μου στη
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας ανακήρυ-
ξε ως τον καλύτερο ευρωπαίο chef έναν Έλληνα, με τις κουζίνες του κόσμου
να δηλώνουν λάτρεις της μεσογειακής διατροφής για άλλη μία φορά!
Η Ευρώπη ψηφίζει
ελληνικά!
Chef Ευρώπης 2015
θέμα