επικαιρότητα
Δύο ομογενείς με δεσμούς με
Αίγυπτο, Κύπρο και Ζιμπάμπουε
δημιούργησαν το
book.com, το μοναδικό, παγκο-
σμίως, Κοινωνικό Δίκτυο με θέ-
μα την Ελληνική και Κυπριακή
Γαστρονομία.
«Στόχος του zorbabook.com εί-
ναι να διαδώσει, να διατηρήσει
και να προωθήσει παγκοσμίως
τις γεύσεις και τα προϊόντα
μας, συγκεντρώνοντας τους
εμπλεκόμενους (παραγωγή –
διακίνηση – υπηρεσίες – κατα-
ναλωτές) με την ελληνική και
κυπριακή γαστρονομία σε όλο
τον πλανήτη» τονίζει στο Αθη-
ναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο
Ειδήσεων ο ένας εκ των δημι-
ουργών του, ο Αιγυπτιώτης κα-
θηγητής Μαθηματικών Αλέξαν-
δρος Μπάσης, που εργάζεται
στην Αμπέτειο Σχολή Καΐρου.
«Το Zorbabook δίνει τη δυνα-
τότητα στις επιχειρήσεις εστία-
σης, λιανικής πώλησης και πα-
ραγωγής ελληνικών και κυ-
πριακών διατροφικών προϊό-
ντων να συμμετέχουν σε μία
ηλεκτρονική/διαδικτυακή έκθε-
ση, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέ-
ρες την εβδομάδα, αυξάνοντας
τους πελάτες τους απ’ όλο τον
κόσμο» επισημαίνει η δεύτερη
δημιουργός, Ηλιάνα Θεμιστο-
κλέους, μέλος του Δ.Σ. του
Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλή-
νων, που εδρεύει στην Αθήνα.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με
τους υπευθύνους «μέχρι σήμε-
ρα έχουν καταχωριθεί πάνω
από 1.000 χώροι εστίασης και
λιανικής πώλησης σε 30 χώρες
και 600 παραγωγοί από την
Ελλάδα, την Κύπρο, την Αυ-
στραλία και άλλες χώρες».
Η νέα έκθεση αντικαθιστά την
παλαιότερη περιοδική που είχε
υλοποιηθεί το 2001, με τίτλο
Ένα Λουκούλλειο Γεύμα, με τη
φροντίδα των επίτιμων εφόρων
Αρχαιοτήτων, Αγλαΐας Αρχοντί-
δου και Λίλιαν Αχειλαρά. Τότε,
είχε παρουσιαστεί το ανασκα-
φικό σύνολο των πήλινων αγ-
γείων χρηστικού χαρακτήρα
που βρέθηκαν σε ρωμαϊκή
ιχθυοδεξαμενή, στην περιοχή
Μακρύς Γιαλός, στο πλαίσιο
έργων κατασκευής αγωγών
του βιολογικού καθαρισμού
της πόλης της Μυτιλήνης. «Η
έκθεση δεν διαγράφει την πα-
λαιότερη έκθεση. Αντιθέτως τη
συμπληρώνει και την εμπλουτί-
ζει με νέο εποπτικό υλικό, ανα-
πτύσσοντας θεματικά πτυχές
της αρχαίας ελληνικής και της
ρωμαϊκής γαστρονομίας. Πα-
ράλληλα, με αφαιρετική τάση
ως προς την παρουσίαση των
πήλινων αγγείων, αποσκοπεί
να τονίσει την αρχέγονη ανά-
γκη του ανθρώπου για τη δια-
τροφή στον οίκο, καθώς αυτή
είχε μετατραπεί στην αρχαιό-
τητα σε κεντρικό γεγονός της
ζωής του, με περαιτέρω κοινω-
νικές προεκτάσεις, όπως τη
συναναστροφή στα δείπνα και
τα συμπόσια, ικανοποιώντας
σαρκικές απολαύσεις, αλλά και
πνευματικές αναζητήσεις» είπε
στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο έφορος Αρχαι-
οτήτων Λέσβου, κ. Παύλος
Τριανταφυλλίδης.
Μετά τα εγκαίνια ακολούθησε
μικρή δεξίωση, με παράθεση
αρχαίων συνταγών μαγειρικής,
υπό την επίβλεψη σεφ της Λέ-
σβου. περιφερειάρχης Βορείου
Αιγαίου, κα Χριστιάνα Καλογή-
ρου, η οποία εγκαινίασε την
περιοδική έκθεση, εξήρε την
πρωτοβουλία της Εφορείας
Αρχαιοτήτων, τονίζοντας ότι:
«Η οργάνωση μιας έκθεσης για
την αρχαία γαστρονομία και
ενός γεύματος αρχαίας δια-
τροφής αποτελούν μια σημα-
ντική πολιτιστική εκδήλωση,
έναν πολύ καλό τρόπο γνωρι-
μίας, επικοινωνίας και προσέγ-
γισης της αρχαίας και της σύγ-
χρονης παραδοσιακής διατρο-
φής που η Περιφέρεια Βορείου
Αιγαίου έχει ως πρωταρχικό
στόχο να αναδείξει».
Γνωριμία με την αρχαία γαστρονομία
FOOD
Service
13
Ζorbabook: To κοινωνικό δίκτυο της
γαστρονομίας
Tο
το μοναδικό, παγκοσμίως, Κοινωνικό Δίκτυο
με θέμα την Ελληνική και Κυπριακή Γαστρονομία, δημιουργήθηκε από
δύο ομογενείς με δεσμούς με Αίγυπτο, Κύπρο και Ζιμπάμπουε.