Food Service τ. 129 - page 13

επικαιρότητα
Δύο ομογενείς με δεσμούς με
Αίγυπτο, Κύπρο και Ζιμπάμπουε
δημιούργησαν το
book.com, το μοναδικό, παγκο-
σμίως, Κοινωνικό Δίκτυο με θέ-
μα την Ελληνική και Κυπριακή
Γαστρονομία.
«Στόχος του zorbabook.com εί-
ναι να διαδώσει, να διατηρήσει
και να προωθήσει παγκοσμίως
τις γεύσεις και τα προϊόντα
μας, συγκεντρώνοντας τους
εμπλεκόμενους (παραγωγή –
διακίνηση – υπηρεσίες – κατα-
ναλωτές) με την ελληνική και
κυπριακή γαστρονομία σε όλο
τον πλανήτη» τονίζει στο Αθη-
ναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο
Ειδήσεων ο ένας εκ των δημι-
ουργών του, ο Αιγυπτιώτης κα-
θηγητής Μαθηματικών Αλέξαν-
δρος Μπάσης, που εργάζεται
στην Αμπέτειο Σχολή Καΐρου.
«Το Zorbabook δίνει τη δυνα-
τότητα στις επιχειρήσεις εστία-
σης, λιανικής πώλησης και πα-
ραγωγής ελληνικών και κυ-
πριακών διατροφικών προϊό-
ντων να συμμετέχουν σε μία
ηλεκτρονική/διαδικτυακή έκθε-
ση, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέ-
ρες την εβδομάδα, αυξάνοντας
τους πελάτες τους απ’ όλο τον
κόσμο» επισημαίνει η δεύτερη
δημιουργός, Ηλιάνα Θεμιστο-
κλέους, μέλος του Δ.Σ. του
Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλή-
νων, που εδρεύει στην Αθήνα.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με
τους υπευθύνους «μέχρι σήμε-
ρα έχουν καταχωριθεί πάνω
από 1.000 χώροι εστίασης και
λιανικής πώλησης σε 30 χώρες
και 600 παραγωγοί από την
Ελλάδα, την Κύπρο, την Αυ-
στραλία και άλλες χώρες».
Η νέα έκθεση αντικαθιστά την
παλαιότερη περιοδική που είχε
υλοποιηθεί το 2001, με τίτλο
Ένα Λουκούλλειο Γεύμα, με τη
φροντίδα των επίτιμων εφόρων
Αρχαιοτήτων, Αγλαΐας Αρχοντί-
δου και Λίλιαν Αχειλαρά. Τότε,
είχε παρουσιαστεί το ανασκα-
φικό σύνολο των πήλινων αγ-
γείων χρηστικού χαρακτήρα
που βρέθηκαν σε ρωμαϊκή
ιχθυοδεξαμενή, στην περιοχή
Μακρύς Γιαλός, στο πλαίσιο
έργων κατασκευής αγωγών
του βιολογικού καθαρισμού
της πόλης της Μυτιλήνης. «Η
έκθεση δεν διαγράφει την πα-
λαιότερη έκθεση. Αντιθέτως τη
συμπληρώνει και την εμπλουτί-
ζει με νέο εποπτικό υλικό, ανα-
πτύσσοντας θεματικά πτυχές
της αρχαίας ελληνικής και της
ρωμαϊκής γαστρονομίας. Πα-
ράλληλα, με αφαιρετική τάση
ως προς την παρουσίαση των
πήλινων αγγείων, αποσκοπεί
να τονίσει την αρχέγονη ανά-
γκη του ανθρώπου για τη δια-
τροφή στον οίκο, καθώς αυτή
είχε μετατραπεί στην αρχαιό-
τητα σε κεντρικό γεγονός της
ζωής του, με περαιτέρω κοινω-
νικές προεκτάσεις, όπως τη
συναναστροφή στα δείπνα και
τα συμπόσια, ικανοποιώντας
σαρκικές απολαύσεις, αλλά και
πνευματικές αναζητήσεις» είπε
στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο έφορος Αρχαι-
οτήτων Λέσβου, κ. Παύλος
Τριανταφυλλίδης.
Μετά τα εγκαίνια ακολούθησε
μικρή δεξίωση, με παράθεση
αρχαίων συνταγών μαγειρικής,
υπό την επίβλεψη σεφ της Λέ-
σβου. περιφερειάρχης Βορείου
Αιγαίου, κα Χριστιάνα Καλογή-
ρου, η οποία εγκαινίασε την
περιοδική έκθεση, εξήρε την
πρωτοβουλία της Εφορείας
Αρχαιοτήτων, τονίζοντας ότι:
«Η οργάνωση μιας έκθεσης για
την αρχαία γαστρονομία και
ενός γεύματος αρχαίας δια-
τροφής αποτελούν μια σημα-
ντική πολιτιστική εκδήλωση,
έναν πολύ καλό τρόπο γνωρι-
μίας, επικοινωνίας και προσέγ-
γισης της αρχαίας και της σύγ-
χρονης παραδοσιακής διατρο-
φής που η Περιφέρεια Βορείου
Αιγαίου έχει ως πρωταρχικό
στόχο να αναδείξει».
Γνωριμία με την αρχαία γαστρονομία
FOOD
Service
13
Ζorbabook: To κοινωνικό δίκτυο της
γαστρονομίας
Tο
το μοναδικό, παγκοσμίως, Κοινωνικό Δίκτυο
με θέμα την Ελληνική και Κυπριακή Γαστρονομία, δημιουργήθηκε από
δύο ομογενείς με δεσμούς με Αίγυπτο, Κύπρο και Ζιμπάμπουε.
1...,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12 14,15,16,17,18,19,20,21,22,23,...60
Powered by FlippingBook