Food Service τ. 131 - page 82

82
H... XYTΡA
Ως άλλη κολόνια που κρατάει χρό-
νια, η συγκεκριμένη ομάδα εφαρμόζει
στην πράξη ένα πανομοιότυπο modus
operandi όταν «μυριστεί ψητό». Μπο-
ρεί δε να δείχνει μια παραπάνω… αδυ-
ναμία στην εστίαση, εντούτοις όμως
επειδή οι καιροί ου μενετοί, τελευταία
έχει επεκτείνει την δράση της σε κάθε
-σχεδόν- τομέα της καθημερινής οικο-
νομικής ζωής.
Συγκεκριμένα, στα «ραντάρ» της ει-
σέρχονται καινούργιες -ως επί το πλεί-
στον- επιχειρήσεις ή όσες δείχνουν
να έχουν βρει το νόημα της επιτυχίας,
καταφέρνοντας να προσελκύσουν την
απαιτούμενη πελατεία.
Τότε, μια ολιγομελής «αντιπροσω-
πεία» της, προεξάρχοντος κορυφαίου
αυτοδιοικητικού παράγοντα της περιο-
χής (μην είναι… επικεφαλής της αντιπο-
λίτευσης;) επισκέπτεται την επιχείρηση,
τιθέμενη στις υπηρεσίες της για το πα-
ραμικρό που της ζητηθεί. Έναντι, φυσι-
κά, καταβολής του αντίστοιχου (μηνιαί-
ου) τιμήματος. Πως είπατε; Εγκληματική
οργάνωση σας ακούγεται; Τι; Θυμίζει
τακτικές προστασίας και μπράβων;
Απορώ πως σκέφτεστε τέτοια κακοπρο-
αίρετα πράγματα για μια χούφτα τίμιους
λαϊκούς αγωνιστές.
Εάν αναρωτιέστε τι συμβαίνει στην
περίπτωση κατά την οποία κάποιος
επαγγελματίας δεν δηλώσει τον… εν-
θουσιασμό του από την γνωριμία και
θεωρήσει περιττές τις (απλόχερα) προ-
σφερόμενες υπηρεσίες;
Think twice, που λένε και στην πατρί-
δα του Μπάρμπα Σαμ!
Πως μεταφράζεται; Σε απανωτές κα-
ταγγελίες για κάθε πιθανή (και μη) πα-
ρατυπία ή αιτιολογία, σε μια πλειάδα
από (εν γένει) δημόσιους φορείς. Δια-
λέγετε και παίρνετε: Εφορία, Πολεο-
δομία, Δήμος, Περιφέρεια, Αστυνομία,
Υγειονομικό, ΙΚΑ, απ’ όλα έχει ο μπα-
χτσές. Οι καταγγελίες συνεχόμενες, οι…
επισκέψεις κάθε πιθανού και απίθανου
χαρτογιακά καθημερινό φαινόμενο, το
ένα πρόστιμο διαδέχεται την άλλη διοι-
κητική κύρωση και τούμπαλιν. Και όλα
αυτά για το (διόλου ευκαταφρόνητο)
μπαχτσίσι!
Αποτέλεσμα; Τρεις πιθανότητες: α)
Ο επαγγελματίας αντιλαμβάνεται το
άσκοπο του πράγματος και εν τέλει εν-
δίδει στις ορέξεις της συμμορίας, β) Ο
επαγγελματίας αναγκάζεται να εγκατα-
λείψει το επαγγελματικό του εγχείρημα,
το οποίο αναγκάζεται να πουλήσει ένα-
ντι πινακίου φακής συνήθως σε κάποιο
μέλος της οργάνωσης που συνεχίζει
ακάθεκτος να το εκμεταλλεύεται προς
χαρά του (άτυπου) ταμείου των… ανέ-
νταχτων λαϊκών αγωνιστών, γ) Ο επαγ-
γελματίας αποφασίζει να δώσει τον νυν
υπέρ πάντων αγώνα, στηλώνει τα πό-
δια, οπλίζεται με υπομονή και αντοχή,
ζώνεται τα άρματα ως άλλος Οπλαρχη-
γός του ’21 και αποφασίζει να τα παίξει
«όλα για όλα» και όπου τον βγάλει.
Τώρα, θέλετε να σας πω ποια από
τις 3 επιλογές συνήθως επιλέγεται. Εάν
απαντήσατε α), δυστυχώς κερδίσατε.
Και αυτό, καθώς η συγκεκριμένη επι-
λογή οδηγεί στη γιγάντωση της συμμο-
ρίας, η οποία θεωρεί πως είναι άτρω-
τη. Μέχρι να αποδειχτεί το αντίθετο.
Κάποτε…
n
Κατά καιρούς φτάνουν
στα «αυτιά» της στήλης
διάφοροι «ψίθυροι» σχε-
τικά με εστιατόρια και ταβέρνες που
έχουν δεσμευμένους λογαριασμούς και
αναγκάζονται να μετέλθουν ποικίλες
μεθόδους και πρακτικές προκειμένου
να εισπράξουν την αμοιβή τους και φυ-
σικά να συνεχίσουν να λειτουργούν.
Υπέθετα πως είτε πρόκειται για φαι-
νόμενο περιστασιακό είτε αφορούσε
περιπτώσεις δευτερευούσης σημασίας
επιχειρήσεων εστίασης.
Έως ότου στα μέσα του καλοκαιριού
και μια ζεστή βραδιά επισκέφτηκα ένα
πολυβραβευμένο (κάθε άλλο παρά
της λογικής του συρμού) εστιατόριο της
Κηφισιάς, με ιστορία πέντε - τουλάχι-
στον - δεκαετιών.
Επιχείρηση εστίασης με έμφαση στην
(μαγειρευτή) κουζίνα της, συγκεντρώνο-
ντας γενιές επί γενεών Αθηναίων, ενώ
τα Σαββατοκύριακα αποτελούσε σημείο
αναφοράς και συνάντησης αναρίθμη-
των οικογενειών. Κάτι σαν τις παρα-
δοσιακές μαζώξεις γύρω από το κυ-
ριακάτικο τραπέζι, που φέρνει στο νου
εικόνες από το μακρινό παρελθόν…
Εκείνο το βράδυ, λοιπόν, επιχείρησα
να πληρώσω το λογαριασμό με την
χρήση «πλαστικού» χρήματος.
Αμ δε! Έρχεται η υπεύθυνη βάρδι-
ας και με ύφος παρακλητικό ζητά, εάν
μπορώ, να την πληρώσω με μετρητά,
καθώς υπάρχει κάποιο σημαντικό πρό-
βλημα με την αποδοχή των πιστωτικών
και χρεωστικών καρτών.
Μάλιστα, ως… δέλεαρ προσέφερε
σημαντική έκπτωση επί του λογαρια-
σμού. Για την ακρίβεια, αντί για 53 ευ-
ρώ, ζητούσε μόλις 40 ευρώ!
Συζητώντας λίγο μαζί της, αποκάλυ-
ψε πως οι λογαριασμοί του ιδιοκτήτη
του εστιατορίου έχουν δεσμευτεί και
κατ’ επέκταση κάθε συναλλαγή μέσω
κάρτας πηγαίνει αυτομάτως στα ταμεία
του Δημοσίου, χρεώνοντας ουσιαστικά
τον επαγγελματία για κάθε γεύμα που
σερβίρει. Για την ακρίβεια, ο ίδιος χρη-
ματοδοτεί κάθε πελάτη του! Άφωνος.
Στήριξη της επιχειρηματικότητας αλά
Γκρέκα…
n
Επαγγελματίας εστιάτορας
από πάππου προς πάπ-
που, με… χιλιόμετρα στο
κουρμπέτι, που διαθέτει σειρά (επιτυ-
χημένων) καταστημάτων σε μια έξαρση
σοφίας ανέφερε πρόσφατα: «Θέλεις
να μάθεις τι πραγματικά ισχύει στην
αγορά; Ποιο κατάστημα πάει πρίμα και
ποιο έχει «χτυπήσει» τα βράχια; Ποιος
διαθέτει «χαρτί» και ποιος δεν έχει…
μαντήλι να κλάψει; Ρώτα τους προμη-
θευτές και δη τους κρεοπώλες». Κου-
βέντα-λίρα εκατό! Αξίζει να την «ψάξε-
τε». Θα σας αποκαλύψει έναν καινούρ-
γιο, γενναίο κόσμο. Ενδεχομένως και
εντελώς ανατρεπτικό σε σχέση με ό,τι
θεωρούσατε μέχρι σήμερα…
Η… Χύτρα!
1...,72,73,74,75,76,77,78,79,80,81 83,84
Powered by FlippingBook