76
δύναται να «κτίσει» μια ολοκληρωμένη προσέγ-
γιση marketing. Βέβαια, στα θετικά της υπόθεσης
προσμετράται το γεγονός ότι εκ της φύσεως λει-
τουργίας του εικονικού εστιατορίου, το περιβάλλον
των social media είναι ιδιαίτερα φιλικό όσο και το
πλέον κατάλληλο έδαφος προβολής και προσέλ-
κυσης πελατών. Επιπροσθέτως, ως κοινά-στόχος
θα πρέπει να θεωρούνται επιχειρήσεις και γραφεία
με πολλούς εργαζομένους, τράπεζες και εν γένει
εταιρείες με σύγχρονη αντίληψη λειτουργίας που
αντανακλάται και στο προσωπικό τους, καθώς επί-
σης και όσες έχουν διευρυμένο ωράριο.
Η ελληνική πρόταση
Το φαινόμενο των εικονικών εστιατορίων έχει
κάνει την εμφάνισή του ήδη από το 2015 και
στην χώρα μας με το λανσάρισμα του Forky.
gr. Όπως αναφέρουν στελέχη της τελευταίας, το
δίπολο «φρέσκα και υγιεινά υλικά» και «γρή-
γορη παράδοση» αποτελεί κινητήριο μοχλό της
λειτουργίας της επιχείρησης. Η βασική λογική
πίσω από το Forky, είναι πως πρόκειται για μια
υπηρεσία που παρέχει στους καταναλωτές-πελά-
τες μια σωστή όσο και νόστιμη διατροφή, ώστε
να απολαμβάνουν σπιτικό φαγητό εύκολα, όσο
πολυάσχολοι κι εάν είναι.
Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως το Forky «γεννήθη-
κε» από την ύπαρξη ενός συγκεκριμένου κενού,
που νομοτελειακά προέκυψε στην αγορά της
μαζικής εστίασης. Συγκεκριμένα, σε καθημερινό
επίπεδο εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις, καταστή-
ματα, γραφεία και υπηρεσίες, αλλά και από το
σπίτι παραγγέλνουν έτοιμο φαγητό. Παρόλα αυ-
τά, κάποια στιγμή ο πελάτης βρίσκεται προ ενός
αδιεξόδου, να διαθέτει πολλά φυλλάδια delivery,
αλλά ουσιαστικά καμιά επιλογή! H συντριπτική
πλειοψηφία όσων παραγγέλνουν έχουν δοκιμά-
σει όλα τα αναγραφόμενα πιάτα και εν πολλοίς
τα έχουν βαρεθεί. Αντιθέτως, το Forky προτείνει
ποιοτικό, νόστιμο και υγιεινό φαγητό, σε λογικές
τιμές και με γρήγορη παράδοση.
Καθημερινά υπάρχουν τρία κυρίως πιάτα και
μία σαλάτα, καθώς επίσης και μια ικανοποιητική
ποικιλία συνοδευτικών. Τα προτεινόμενα πιά-
τα ημέρας τα ετοιμάζουν ταλαντούχοι chef σε
σύγχρονες εγκαταστάσεις catering έχοντας ως
επικεφαλής τον σεφ Χριστόφορο Πέσκια, ενώ τα
γλυκά τα υπογράφει ο Στέλιος Παρλιάρος.
Παράλληλα, η ομάδα των σεφ του Forky
εμπλουτίζει διαρκώς το μενού με καινούριες όσο
και ξεχωριστές συνταγές.
Πώς λειτουργεί;
Καθημερινά οι σεφ του Forky προετοιμάζουν
μια σειρά από κυρίως και συνοδευτικά πιάτα, τα
οποία οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να παραγ-
γείλουν με 2 απλά βήματα είτε από το site ή την
σχετική εφαρμογή. Δεν χρειάζονται παρά περίπου
15 λεπτά για την αποστολή και παράδοση του
φαγητού στον χώρο των ενδιαφερόμενων.
<
BRAINSTORMING
‘
‘
Πρόκειται για ένα ξεχωριστό
business μοντέλο το οποίο
αποτελεί «απάντηση» στα
υψηλά λειτουργικά κόστη,
στα ενοίκια μεγάλων
χώρων καταστημάτων, στις
αναγκαιότητες λειτουργίας
πολλών ωρών, ανακαίνισης
ανά τακτά χρονικά διαστήματα,
στην πρόσληψη μεγάλου
αριθμού εξειδικευμένου
προσωπικού κ.ο.κ.