74
Σ
την θέση του «οδηγού» του εν λόγω
concept, με επιχειρήσεις που μπορεί να
θεωρηθούν και ως εικονικά εστιατόρια,
βρίσκονται κορυφαίες πόλεις στον παγκό-
σμιο γαστριμαργικό (και όχι μόνο) χάρτη,
όπως λ.χ. η Νέα Υόρκη, το Παρίσι, το Λονδίνο,
το Σικάγο κ.ο.κ. Βασιζόμενο στην ραγδαία άνοδο
των social media, το concept αυτό επιχειρεί να
συνδυάσει ένα ξεχωριστό μενού ποικίλων γεύσε-
ων που ξεφεύγει από τα τετριμμένα delivery και
φέρει την… βαριά υπογραφή αναγνωρισμένων
σεφ, την υψηλή ποιότητα, την αξιοπιστία στην συ-
νολική διαδικασία της παραγγελιοληψίας που βα-
σίζεται σε εξειδικευμένες διαδικτυακές εφαρμογές.
Πρόκειται για ένα ξεχωριστό επιχειρηματικό μο-
ντέλο το οποίο αποτελεί «απάντηση» στα υψηλά
λειτουργικά κόστη, στα ενοίκια μεγάλων χώρων
καταστημάτων, στις αναγκαιότητες λειτουργίας
πολλών ωρών, ανακαίνισης ανά τακτά χρονικά
διαστήματα, στην πρόσληψη μεγάλου αριθμού
εξειδικευμένου προσωπικού κ.ο.κ. μιας παραδο-
σιακής επιχείρησης εστίασης.
Πολλαπλά οφέλη - Ανταγωνιστικό concept
Στα θετικά της δραστηριοποίησης στον τομέα
των επιχειρήσεων εστίασης που κάνουν μόνο
delivery ή αλλιώς των εικονικών εστιατορίων, συ-
γκαταλέγονται, μεταξύ άλλων:
Χαμηλότερα επίπεδα ενοικίου. Το γεγονός
ότι δεν απαιτείται η ύπαρξη ενός χώρου
υψηλής προβολής σε μια ασφαλή περιοχή με
αυξημένα επίπεδα κίνησης και επισκεψιμότητας
με το αντίστοιχο κόστος, παίζει τον πλέον κατα-
λυτικό ρόλο στην επιλογή αυτού του μοντέλου.
Ακόμα και ένας βιομηχανικός χώρος μπορεί να
χρησιμοποιηθεί για την διαδικασία προετοιμασί-
ας και παρασκευής των πιάτων του μενού καθη-
μερινά.
BRAINSTORMING
Επένδυση στην εστίαση με μικρότερο ρίσκο;
«ΕΙΚΟΝΙΚΑ» ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
Στην αναζήτηση καινοτόμων concept,
μια νέα τάση κάνει δυναμικά την εμφάνισή της σε διεθνές επίπεδο:
πρόκειται για τις επιχειρήσεις εστίασης που κάνουν μόνο delivery.