T
ο τζιν δείχνει αξιοθαύμαστη αντοχή στον
χρόνο, κερδίζοντας διαρκώς έδαφος στις
προτιμήσεις των πελατών χώρων εστία-
σης, οι οποίοι και είναι διατεθειμένοι να
πειραματιστούν με διαφορετικές ποικιλί-
ες, συστατικά, προσμείξεις και γεύσεις.
Πλήρης ανανέωση με φρούτα,
βότανα, λουλούδια και μπαχαρικά
Όπως επισημαίνουν γνώστες της αγοράς, οι επι-
μέρους καινοτομίες των οινοπνευματωδών ποτών
έχουν βοηθήσει ώστε να προωθηθούν οι προσδο-
κίες των πελατών. Σήμερα, πλέον, σε μια προσπά-
θεια να ικανοποιηθούν οι επιθυμίες και τα «θέλω»
των τελικών καταναλωτών, οι premium και craft
επιλογές πολλαπλασιάζονται. Αποτέλεσμα;
Όχι μόνο να ενθαρρύνεται μια πιο πλούσια
εμπειρία κατανάλωσης αλκοόλ, αλλά το μέ-
χρι πρότινος θεωρούμενο και ως «παραδοσια-
κό» τζίν αναζωογονείται χάρη στα φρούτα, τα
λουλούδια και τα μπαχαρικά που βρίσκονται σε
αφθονία στην φύση και αξιοποιούνται ώστε να
δώσουν μια διαφορετική γευστική «νότα».
Αλήθεια, πόσο μακρινή φαντάζει η εποχή κατά
την οποία το τζιν και τόνικ μεσουρανούσε ως η
επιλογή της… τρίτης ηλικίας ενώ την ίδια στιγμή
η προσθήκη μιας σφήνας λεμονιού ή λάιμ θεω-
ρούταν κάτι το «εξωτικό»!
Σήμερα, πλέον, αποτελεί μια από τις κορυφαίες
επιλογές των πλέον προωθημένων και σημαντι-
κών millennials του πλανήτη οι οποίοι και ανα-
ζητούν περισσότερο φρουτώδεις όσο και floral
γεύσεις και τόνους στο ποτό τους, αφήνοντας την
άκρη τα «βαριά», masculine ποτά.
Τα κοκτέιλ που βασίζονται στο τζιν εξακολου-
θούν να κλέβουν την παράσταση, χάρη και στην
αυξανόμενη δημιουργικότητα των ίδιων των πα-
ραγωγών τους που αξιοποιούν ολοένα και μεγα-
λύτερο αριθμό βοτάνων κατά την διαδικασία της
απόσταξης. Έτσι, διασφαλίζουν στους μπάρμεν
και τους mixologists μια μοναδική ευκαιρία πει-
ραματισμού με ποικίλους συνδυασμούς, προ-
σμείξεις και σερβιρίσματα.
Για παράδειγμα, το καταλανικό Gin Mare με
θυμάρι και πορτοκάλι και το γερμανικό Elephant
Gin με μήλο και τζίντζερ αποτελούν ιδιαίτερα
επιτυχημένα δείγματα των new age τζίν, καθώς
έχουν καταφέρει να δώσουν ένα twist καινοτομί-
ας στην επίγευσή τους. Την ίδια γραμμή ακολου-
θούν μια σειρά από τζιν που εμπεριέχουν από
αγγούρι και τσουκνίδα μέχρι άνθη κουφοξυλιάς
και πορτοκάλι.
Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δίνεται και στα
συνοδευτικά του τζιν, ώστε να βρίσκονται στο ίδιο
υψηλό επίπεδο ποιότητας. Για παράδειγμα, το
τόνικ καταλαμβάνει συνήθως μερίδιο της τάξεως
των 3/4 ενός ποτού. Υπό αυτό το πρίσμα, ένα κα-
κής ποιότητας τόνικ είναι σε θέση να καταστρέψει
πλήρως την εικόνα και την γεύση ενός άρτιου τζιν,
αλλά και της προσπάθειας που εμπεριέχεται από
την πλευρά των παραγωγών να το εκτοξεύσουν
γευστικά κατά την διαδικασία της απόσταξης.
Όσο για την συνοδευτική γαρνιτούρα, θα πρέ-
πει να είναι απλή, λεπτή και διακριτική ώστε να
αποφεύγεται η επικάλυψη της επίγευσης του τζιν.
Αναφορικά με το ποια πιάτα και γεύσεις ται-
ριάζουν με το τζιν, θα πρέπει να υπογραμμιστεί
πως είναι πολλά περισσότερα απ’ όσα φαντάζεται
ο κοινός νους. Έτσι, λοιπόν, από σολομό μέχρι
και έντονα τυριά, από επεξεργασμένα κρέατα και
gourmet burger, μέχρι γευστικότατα tapas, ακόμη
και fish & chips, καταδεικνύεται πως οι περιορι-
σμοί πρωτίστως υφίστανται στο μυαλό μας κι δευ-
τερευόντως στον.. ουρανίσκο των πελατών σας!
<
DRINKS
New age τζιν!
Ελαφρύ και αρωματικό, ομαλό και ευπροσάρμοστο, ευέλικτο, δεκτικό και
συνεργάσιμο, το τζιν σήμερα βιώνει έντονη καινοτομία και εντυπωσιακές
μεταβολές, προσφέροντας μια ξεχωριστή δροσιστική απόλαυση, γεμάτη γεύση!
77
Ο ρόλος των βοτάνων στις προσμείξεις, τα αρώματα και τις γεύσεις