Food Service τ. 131 - page 67

1
Προσδιορίστε τι ακριβώς θέλετε να εκ-
προσωπεί το brand σας. Πριν καν σχε-
διάσετε, αποτυπώσετε ή προγραμματί-
σετε την παραμικρή αλλαγή, θα πρέπει
να προσδιορίσετε με ακρίβεια το πώς το
εστιατόριό σας κινείται και τι αποδίδει τη δε-
δομένη χρονική στιγμή. Αναλογιστείτε τι κάνετε
καλά και τι θα μπορούσε να βελτιωθεί αισθητά.
Οπότε, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε
είναι να καταγράψετε και αναλύσετε τις απόψεις
και τα συμπεράσματά σας και να αντιληφθείτε
τι σας «λένε» για την ίδια σας την επιχείρηση.
Για παράδειγμα, με τι ποσόστωση δαπανούν οι
πελάτες σας για φαγητό και ποτό; Στο μενού σας
διαθέτετε κάποια δημοφιλή πιάτα; Διοργανώνετε
ενδιάμεσες εκδηλώσεις ή εορταστικές βραδιές
που προσελκύουν πρόσθετο πελατειακό κοι-
νό; Μη διστάσετε να επεκτείνετε την ακτίνα της
έρευνάς σας ζητώντας από καλούς ή σταθερούς
πελάτες, αλλά και από τους άμεσους συνεργάτες
ή τους υπαλλήλους σας να σας πουν την άποψή
τους. Ρωτήστε τους τι πιστεύουν σχετικά με τον
τρόπο που λειτουργεί το εστιατόριό σας, τι έχουν
διαπιστώσει σε ανταγωνιστικές επιχειρήσεις που
έχουν επισκεφτεί, τι τους εντυπωσίασε, τι εκτιμούν
πως έκαναν –εκεί– καλά κ.ο.κ. Αν μη τι άλλο, θα
έχετε σχηματίσει μια ολοκληρωμένη εικόνα των
επιμέρους περιοχών ή τμημάτων στα οποία θα
πρέπει να δώσετε ξεχωριστή έμφαση κατά τη δι-
άρκεια του rebranding της επιχείρησής σας.
2
Συγκεντρώστε και χρησιμοποιήστε την
προϊστορία σας! Στην περίπτωση κατά την
οποία μια επιχείρηση διαθέτει πολυετή ή
και πολυποίκιλη ιστορία, τότε είναι κάτι
παραπάνω από πιθανό να… χτυπήσα-
τε «φλέβα χρυσού»! Αρκεί να αναφερθεί πως
πολυάριθμες επιχειρήσεις καταφεύγουν στη βο-
ήθεια επαγγελματιών του είδους πληρώνοντάς
τους αδρά προκειμένου αυτοί με τη σειρά τους
να τους δημιουργήσουν μια ρεαλιστική, αλη-
θοφανή, όσο και ελκυστική ιστορική διαδρομή
η οποία θα είναι ικανή να δημιουργήσει σημείο
επαφής και έναν κάποιας μορφής «δεσμό» με
τους πελάτες τους, υφιστάμενους και δυνητικούς.
Γι’ αυτό και θα ήταν χρήσιμο να συγκεντρώσετε
κατά το δυνατόν περισσότερα ιστορικά στοιχεία
για το brand ή το εστιατόριό σας και, στη συνέ-
χεια, έπειτα από μια προσεκτική όσο και μελετη-
μένη διαδικασία, να αξιοποιήστε τμήματά της για
το branding και το marketing σας. Φροντίστε να
εστιάσετε στα μοναδικά και ιδιαίτερα στοιχεία που
σας χαρακτηρίζουν και, «πατώντας» επάνω σε
αυτά, να εξελίξετε την ιστορία σας, συνδέοντας το
χτες με το σήμερα, τα χαρακτηριστικά με τις υπη-
ρεσίες και τις παροχές κ.ο.κ. Σημαντικό, επίσης,
είναι να γνωστοποιήσετε στους δυνητικούς πελά-
τες σας τον τρόπο με τον οποίο θα επωφεληθούν
από την εξειδίκευση, τη γνώση και την εν γένει
προϊστορία σας.
Συγκεντρώσετε όσο το
δυνατόν περισσότερα
ιστορικά στοιχεία για το
brand ή το εστιατόριό σας
και στη συνέχεια, κατόπιν
μιας προσεκτικής όσο και
μελετημένης διαδικασίας,
να αξιοποιήστε τμήματά της
για το branding και το
marketing σας.
67
FOOD FOR THOUGHT
1...,57,58,59,60,61,62,63,64,65,66 68,69,70,71,72,73,74,75,76,77,...84
Powered by FlippingBook