Food Service τ. 131 - page 58

58
Το δεύτερο concept τι περιλαμ-
βάνει;
Αυτό έρχεται από τη Σουηδία. Πρό-
κειται για το Foodiebag, το οποίο
είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας
μιας σειράς επώνυμων και ποιοτι-
κώς άρτιων εστιατορίων της Στοκ-
χόλμης. Ουσιαστικά πρόκειται για
ένα πακέτο, ένα meal bag, στο
οποίο παραγγέλλονται, συγκεντρώ-
νονται, προ-τεμαχίζονται και τοπο-
θετούνται τα απαιτούμενα υλικά
για την παρασκευή μιας υψηλού
γαστρονομικού επιπέδου συνταγής
από την πλευρά του ίδιου του πε-
λάτη. Οι σεφ και οι ιδιοκτήτες των
εστιατορίων που συμμετέχουν στο
project του Foodiebag δηλώνουν
υπέρμαχοι της απλοποίησης κάθε
δυνατής πτυχής της καθημερινό-
τητας των πελατών-καταναλωτών.
Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούν να
μαγειρεύουν και να τρώνε πιο συ-
χνά ποιοτικά και υγιεινά γεύματα.
Παράλληλα, μέσω αυτής της και-
νοτόμου υπηρεσίας κατάφεραν να
φέρουν πιο κοντά τους οπαδούς
του fooding που αναζητούν, επιλέ-
γουν και γεύονται τις δημιουργίες
κορυφαίων εστιατορίων. Και αυ-
τό, από την άνεση του σπιτιού τους
και το κυριότερο, όποτε εκείνοι το
κρίνουν σκόπιμο ή βολικό. Για τα
ίδια τα εστιατόρια πρόκειται για έναν
πρωτοποριακό τρόπο ελέγχου της
συνολικής διαδικασίας παράδοσης,
ενώ την ίδια στιγμή προσφέρουν
μια συγκεκριμένη, περιορισμένης
έκτασης υπηρεσία έχοντας όμως τη
δυνατότητα να παρέχουν και προ-
σθέσουν στο θυμικό των πελατών
μια αξέχαστη εμπειρία μαγειρέμα-
τος. Κι αυτό, μέσω της συγκέντρω-
σης και διανομής με οργανωμένο
τρόπο των πρώτων υλών.
Συμπερασματικά, τα εστιατόρια
της επόμενης ημέρας θα πρέπει να
έχουν σχεδιαστεί ώστε να μπορούν
να ανταποκριθούν στις αυξημένες
απαιτήσεις για delivery, καθώς επί-
σης και να υποδεχτούν τις επιμέ-
ρους λύσεις της αυτοματοποίησης
κατά μήκος της ίδιας της επιχείρη-
σης. Κι αυτό, από την πρώτη κιό-
λας ημέρα της λειτουργίας τους.
Eδώ και αρκετά χρόνια, οι εμπο-
ρικές επιχειρήσεις που δραστη-
ριοποιούνται στην ευρεία λιανι-
κή (λ.χ. πολυκαταστήματα) προ-
σπαθούν να διεισδύσουν και
στην αγορά της εστίασης και της
εστιατορικής ειδικότερα, ανα-
πτύσσοντας δικά τους concepts.
Εκτιμάτε πως θα εξακολουθή-
σουν να δραστηριοποιούνται
στον εν λόγω τομέα, αναζητώ-
ντας την «τύχη» τους;
Δεν υπάρχει κάποια αμφιβολία
πως οι λιανέμποροι θα συνεχίσουν
να είναι ενεργοί στον τομέα της
εστίασης. Αρκεί να αναλογιστείτε
πως κατά την πενταετία 2016-2021
οι αγορές που σχετίζονται με υπη-
ρεσίες εστίασης εντός των ίδιων
των πολυκαταστημάτων και εν γέ-
νει λιανεμπορικών επιχειρήσεων
στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Αμερική
αναμένεται να κινηθούν με μέσο
ετήσιο αυξητικό ρυθμό της τάξε-
ως του 1,5%. Ξέρετε ποιο είναι το
ίδιο μέγεθος για την ευρύτερη αγο-
ρά της Δυτικής Ευρώπης; 3,1%!
Εάν δε, κάνετε μια σχετική αναγω-
γή στα μεγέθη που απαρτίζουν τις
συνολικές τους πωλήσεις, τότε με
ευκολία θα διαπιστώσετε πως η
ευκαιρία βρίσκεται μπροστά τους.
Απλά, οφείλουν να προβούν σε
τέτοιες κινήσεις ώστε να αλλάξουν
τη διαμορφωθείσα άποψη των κα-
ταναλωτών περί των μαζικών χώ-
ρων εστίασης, της ποιότητας, της
ποικιλίας και του επιπέδου της πα-
ρεχόμενης εξυπηρέτησης. Ήδη, κο-
ρυφαίοι διεθνείς παίκτες «προβλη-
ματίζονται» δημιουργικά προκει-
μένου να βρουν νέους ρόλους για
την παρουσία τους στον τομέα του
fooding. Προς αυτή την κατεύθυν-
ση κινούνται δύο χαρακτηριστικά
παραδείγματα, αυτά των IKEA και
Dungelmann.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Πέρυσι, η αξία της αγοράς του food delivery παγκοσμίως
ξεπέρασε τα 115 δισ. δολάρια, μέγεθος που αναμένεται
να αυξάνεται κατά 8,5% σε ετήσια βάση κατά την
προσεχή τετραετία (2017-2021).
1...,48,49,50,51,52,53,54,55,56,57 59,60,61,62,63,64,65,66,67,68,...84
Powered by FlippingBook