ψουν την πρόσκαιρη απογοήτευση και δυσαρέ-
σκεια των πελατών, εκφράζοντας την ειλικρινή
τους συγγνώμη και απολογούμενοι για το ατυχές
περιστατικό.
Βέβαια, η τεχνολογία των επαγγελματικών πλυ-
ντηρίων για τους χώρους της εστίασης έχει εξελι-
χθεί σε τέτοιο βαθμό που, από απόψεως λειτουρ-
γικότητας, δεν δικαιολογεί τέτοιου είδους αστοχίες
και υπο-αποδόσεις.
Άνθρωπος vs Μηχανής,
αδιαφιλονίκητο το φαβορί!
Το –άτυπο– debate «άνθρωπος vs μηχανής»
δεν θα μπορούσε να λείπει από έναν κλάδο με
την πολυπλοκότητα και την ένταση όπως είναι αυ-
τός της εστίασης, στον οποίο ένα σεβαστό ποσο-
στό επιχειρήσεων έχει επιλέξει να καταφύγει στον
παραδοσιακό τρόπο αντιμετώπισης του ζητήμα-
τος, δηλαδή αυτόν της χειρωνακτικής λάντζας!
Κι αυτό, παρά το γεγονός πως η αποδοτικότητα,
η αποτελεσματικότητα, ο απαιτούμενος χρόνος,
η αντοχή, ο όγκος που μπορεί να διαχειριστεί, τα
συνοδευτικά καθαριστικά, το νερό και το ρεύμα,
ο χρόνος απόσβεσης της αρχικής επένδυσης,
αποτελούν μερικά μόνο από τα επιχειρήματα
που θα οδηγήσουν κάθε συνετό επαγγελματία να
επιλέξει τη… μηχανή ή αλλιώς το εξειδικευμένο
πλυντήριο.
Δεν έχετε παρά να αναλογιστείτε πως ακόμη και
τα μικρότερα επαγγελματικά πλυντήρια της αγο-
ράς έχουν την ικανότητα να πλένουν τουλάχιστον
εννέα πιάτα ανά καλάθι και μέχρι 80 καλάθια την
ώρα. Μεγέθη και ρυθμό, που αδυνατεί να ακο-
λουθήσει ένας εργαζόμενος με τον «παραδοσια-
κό», χειρονακτικό τρόπο.
Όταν δε, το δίλημμα φτάσει στα μαχαιροπή-
ρουνα και στα πιάτα, τότε η απάντηση δείχνει
μονόδρομος. Όπως συμβαίνει σε οποιοδήποτε
κομμάτι τεχνολογικού εξοπλισμού, έτσι και στα
πλυντήρια πιάτων παρατηρείται μια διαρκής εξέ-
λιξη που έχει να κάνει με την προσθήκη δυνατο-
τήτων όσο και χαρακτηριστικών, προκειμένου να
ανταποκριθούν στην απαιτούμενη ένταση, ταχύ-
τητα, ευκολία και –φυσικά– προηγμένα επίπεδα
καθαριότητας.
Πολλαπλοί παράγοντες – ένας αποφασίζει
Σήμερα, η αγορά της εστίασης βιώνει δύσκολες
καταστάσεις από επιχειρηματική σκοπιά, με τα
κόστη να προστίθενται με αυξανόμενους ρυθμούς
και από διάφορες «πηγές»: από τις προμήθειες
μέχρι τα καθημερινά λειτουργικά έξοδα και από
τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις
μέχρι τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ. Η οικονομική
κατάσταση που επικρατεί στην αγορά σχετίζεται
άμεσα με τη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδή-
ματος για δαπάνη. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα
οι επαγγελματίες να αναζητούν εξοικονόμηση
χρημάτων σε κάθε ευκαιρία.
Στην περίπτωση των πλυντηρίων, η επιλογή
που θα κάνει ο επαγγελματίας θα εξαρτηθεί από
το εάν προκρίνει την αρχική δαπάνη ή τη συνο-
λική επένδυση ως βασικό κριτήριο. Όπως επιση-
μαίνεται από παράγοντες της αγοράς, μπορεί μια
μονάδα πλύσης που έχει υψηλότερη αρχική τιμή
απόκτησης να δείχνει εκ πρώτης όψεως ως μια
πολύ πιο δαπανηρή επένδυση, ωστόσο οι επαγ-
γελματίες οφείλουν να λάβουν υπόψη τους το
συνολικό κόστος του εξοπλισμού σε ολόκληρη
τη χρονική διάρκεια της ζωής και λειτουργίας του,
OPERATIONS
49
‘
‘
Οι επαγγελματίες της
εστίασης οφείλουν να
δώσουν ιδιαίτερη προσοχή
στον πλούτο και την ποικιλία
των ιδιαίτερα εξελιγμένων
λειτουργιών και χαρακτηριστικών.
Όσο ελκυστικά και εάν
φαντάζουν, σκεφτείτε σε πρώτο
βαθμό εάν θα τα χρειαστείτε και
εάν τα θεωρείτε απαραίτητα για
την ευρύτερη όσο και
καθημερινή λειτουργία σας.