Food Service τ. 131 - page 41

Η απάντηση μοιάζει απλή: Από την δημιουργία
ενός ξεχωριστού παιδικού μενού, το οποίο από
την μια πλευρά θα είναι περισσότερο δελεαστικό
και θρεπτικό συνάμα για τους μικρούς φίλους,
ενώ ταυτόχρονα θα στέλνει ένα μήνυμα «καλω-
σορίσματος» προς τους γονείς πως τα παιδιά τους
βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και
είναι ευπρόσδεκτα στην επιχείρησή σας.
Πρόκειται για μια κίνηση η οποία «αποθηκεύ-
εται» και «παραμένει» στο υποσυνείδητο των
γονιών, οι οποίοι την ανασύρουν όταν καλούνται
να επιλέξουν μια έξοδο για φαγητό παρέα με τα
παιδιά τους. Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη γνώση
«μεταδίδεται» ως πληροφορία και προς άλλους
γονείς που είτε είναι συγγενείς, συνάδελφοι είτε
τα παιδιά τους τυγχάνουν να είναι φίλοι και να
φοιτούν με άλλα στο σχολείο. Μάλιστα, το γε-
γονός ότι προέρχεται από ευρισκόμενα στην ίδια
κοινωνικό-οικονομικό-οικογενειακή κατάσταση
άτομα, αυτομάτως εκτοξεύει την αξιοπιστία της,
μεταβάλλοντάς την σε «de facto» γεγονός που
δεν χωρά αμφισβήτηση.
Μικρό μενού με τετριμμένες επιλογές
Με βάση πρόσφατες μελέτες στις ΗΠΑ και την
Αγγλία, αποδείχτηκε πως οι γονείς ήταν από έντονα
προβληματισμένοι μέχρι και απογοητευμένοι με
την (περιορισμένη) έκταση και (φτωχή και συχνά
επαναλαμβανόμενη) ποικιλία των γευστικών προ-
τάσεων που περιλαμβάνονταν στα παιδικά μενού.
Επιχειρήστε να δημιουργήσετε ένα παιδικό με-
νού που θα κάνει ένα βήμα παραπάνω και θα
κινείται πέρα από την «τετριμμένη» προσφορά
τυποποιημένων τοστ ή μπιφτεκιών και τσιπς, και
το οποίο θα περιλαμβάνει ποιοτικό σπιτικό φα-
γητό, ενώ παράλληλα θα είναι διαφορετικό σε
σχέση με αυτό που απολαμβάνουν οι γονείς τους
στον ίδιο χώρο.
Το συγκεκριμένο μενού οφείλει να έχει τους
παράγοντες της νοστιμιάς και του εύγευστου,
αλλά και της θρεπτικότητας ως βασικούς άξονες
ανάπτυξής του.
Δεν θα πρέπει να σας διαφεύγει ούτε μια στιγ-
μή από το μυαλό πως η ύπαρξη παιδικού μενού
μπορεί να ενθαρρύνει τους πελάτες, αλλά το
περιεχόμενό του είναι εκείνο που μπορεί να τους
πείσει να κοιτάξουν αλλού! Μάλιστα, σύμφω-
να με τα αποτελέσματα πρόσφατων μελετών, η
απόφαση για το πού μια οικογένεια επιλέγει να
δειπνήσει, θα εξαρτάται ολοένα και περισσότερο
και θα υπαγορεύεται συχνότερα από τις ανάγκες
των παιδιών. Οπότε, αυτομάτως, η έμφαση και
προσοχή στο παιδικό μενού θα πρέπει να βρίσκε-
ται σε ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα.
Το ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει αβίαστα
είναι: «Τι, άραγε, θέλουν τα παιδιά να δουν να
περιλαμβάνει το εξειδικευμένο μενού τους;».
Όπως, ίσως μαντέψατε, η πίτσα, τα ζυμαρικά και
τα σουβλάκια παραμένουν ανάμεσα στα πλέον
δημοφιλή τρόφιμα για τους νεότερους πελάτες,
οπότε και οι τελευταίοι αναμένουν να τα δουν στο
προτεινόμενο μενού. Ακολουθούν τα μπιφτέκια,
το κοτόπουλο και τα λουκάνικα, ενώ ξεχωριστή
θέση κατέχουν και οι πάσης φύσεως χειροποίητες
πίτες με ποικίλα υλικά, όπως λ.χ. τυρί, σπανάκι,
κασέρι, κιμάς κ.ο.κ.
Ο υποψήφιος κατάλογος με τις πρώτες ύλες
και τις γεύσεις που αρέσουν και επιλέγουν οι νε-
ότερης ηλικίας πελάτες δεν σταματά εδώ, καθώς
εκτείνεται στις ελιές και τις γαρίδες, που τρελαίνο-
νται να ξεφλουδίζουν ακατάστατα, διασκεδάζο-
ντας με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο.
Προσθέστε και αξιοποιήστε τις «μισές» μερίδες
Μια ακόμη σημαντική διάσταση-ιδέα που μπο-
ρείτε να εφαρμόσετε είναι να καθιερώσετε τις
μισές («παιδικές») μερίδες για όλα τα είδη του
βασικού μενού σας που απευθύνεται στους γο-
νείς τους. Κατ’ αυτό τον τρόπο αποδεικνύετε
στην πράξη δύο τινά: Από τη μια πλευρά δείχνε-
τε στους πελάτες σας (ανεξαρτήτως ηλικίας) ότι
έχουν ΚΑΙ αυτή την επιλογή και από την άλλη
επιτρέπετε στους ενήλικες να απολαύσουν το
γεύμα τους δίχως τα παιδιά τους να «τσιμπολο-
γούν» διαρκώς την δική τους μερίδα. Επίσης,
αυξάνεται και το έσοδο που θα προσποριστείτε.
TRENDS
41
Με βάση πρόσφατες μελέτες
στις ΗΠΑ και τη Αγγλία,
αποδείχτηκε πως οι γονείς
ήταν προβληματισμένοι
με την περιορισμένη
έκταση και ποικιλία των
γευστικών προτάσεων
που περιλαμβάνονταν
στα παιδικά μενού.
1...,31,32,33,34,35,36,37,38,39,40 42,43,44,45,46,47,48,49,50,51,...84
Powered by FlippingBook