Food Service τ. 131 - page 32

32
συμπεριλαμβάνονται η σκληρότητα ή η μαλα-
κότητα του νερού, οι τύποι μετάλλου που υπάρ-
χουν στους χώρους εστίασης, τα έλαια και τα
λίπη που χρησιμοποιείτε κ.ά. Ένας επαγγελματίας
κατασκευαστής/ προμηθευτής χημικών καθαριστι-
κών είναι σε θέση να σας προτείνει τα πλέον απο-
τελεσματικά και οικονομικά προϊόντα για κάθε
χρήση, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων
ελέγχου αραίωσης καθαριστικών και χημικών.
Από την πλευρά σας, καθώς η προσφορά είναι
δεδομένη, καλό θα ήταν να αξιολογήσετε επιμέ-
ρους κομμάτια της συνεργασίας, όπως εάν ο προ-
μηθευτής/κατασκευαστής των χημικών καθαριστι-
κών παρέχει πρόγραμμα εκπαίδευσης, τι είδους
ασφαλιστικές δικλίδες εφαρμόζει σε περίπτωση
εμφάνισης κινδύνου ή πρόκλησης ατυχήματος
κ.ο.κ. Οφείλετε, λοιπόν, να κάνετε μία σε βάθος
αναζήτηση, που δεν θα εξαρτάται αποκλειστικά
από το ζήτημα του κόστους και της τιμής.
Συστήματα διανομής χημικών καθαριστικών
Μην κάνετε του… κεφαλιού σας και πάντοτε
ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσης που έχουν προ-
καθοριστεί εκ μέρους του κατασκευαστή χημικών
καθαριστικών προϊόντων. Μην προσπαθείτε να
εφαρμόσετε δικές σας δοσολογίες σε ό,τι έχει να
κάνει με τη διαδικασία της αραίωσης των σχετι-
κών προϊόντων καθαρισμού και απολύμανσης.
Ο πλέον πρόσφορος τρόπος να κάνετε κάτι τέτοιο
είναι να εγκαταστήσετε ένα σύστημα ελέγχου και
επιμερισμού ή διανομής των χημικών καθαριστι-
κών. Έτσι, τουλάχιστον, θα γνωρίζετε πως εφαρ-
μόζετε τις κατάλληλες ποσότητες. «Αντισταθείτε»
στο ενδεχόμενο να υιοθετήσετε το ρόλο του χημι-
κού, μεταβάλλοντας τη σύνθεση και τη φόρμου-
λα των προϊόντων που χρησιμοποιούν, ανακα-
τεύοντας χημικά προκειμένου να δημιουργήσετε
το δικό σας… κοκτέιλ καθαρισμού – γεγονός που
μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην
υγεία όσων εργάζονται στο χώρο σας. Την ίδια
στιγμή, αποφύγετε την υπερδοσολογία, καθώς
από τη μια πλευρά κοστίζει και από την άλλη δεν
είναι αποτελεσματική, αφού τα προϊόντα έχουν
δημιουργηθεί με βάση συγκεκριμένη δοσολογία.
Οποιαδήποτε μεταβολή της αυτομάτως επηρεάζει
το βαθμό της αποτελεσματικότητάς τους. Όσο για
τα συστήματα διανομής χημικών καθαριστικών,
εξασφαλίζουν συνεπή χρήση, σταθερή απόδοση
και σας επιτρέπουν να κινείστε με βάση ένα συ-
γκεκριμένο όσο και προκαθορισμένο κοστολόγιο.
Ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων σας θα πρέπει
να βρίσκεται η επιλογή του κατάλληλου προμη-
θευτή χημικών, η απαιτούμενη εκπαίδευση και
διαχείριση του προσωπικού σας και φυσικά η
παροχή του ενδεικνυόμενου εξοπλισμού προ-
στασίας και ασφάλειας της υγιεινής. Εάν ακολου-
θήσετε απαρέγκλιτα τα προαναφερθέντα βήματα,
τότε είναι βέβαιο πως θα καταφέρετε να μην
υποπέσετε σε μια σειρά από συνήθη λάθη σχετι-
κά με την εν γένει διατήρηση και διασφάλιση της
υγιεινής στην επιχείρησή σας. Οι δε κίνδυνοι που
συνδέονται άμεσα με αυτή, εάν δεν εξαλείφονται,
είναι σίγουρο πως είναι απόλυτα ελεγχόμενοι και
εύκολα διαχειρίσιμοι!
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δίνετε ξεχωρι-
στή βαρύτητα στις λεπτομέρειες, όσο μικρές ή
ασήμαντες και εάν θεωρούνται, καθώς μπορούν
από μόνες τους να καθορίσουν το θετικό απο-
τέλεσμα της υγιεινής της επιχείρησής σας. Μην
ξεχνάτε πως η υγιεινή στο χώρο της εστίασης δεν
προσφέρεται για ημίμετρα ή την εφαρμογή των
απαιτούμενων μέτρων και διαδικασιών περιοδικά
– κάθε άλλο. Μάλιστα, απαιτείται δέσμευση, συ-
νέχεια, διαρκή προσπάθεια και κατά γράμμα υλο-
ποίηση όσων προβλέπονται. Μόνο έτσι θα είστε
ήσυχοι πως η επιχείρησή σας θα είναι «προστα-
τευμένη» από τους πολλαπλασιαζόμενους κινδύ-
νους και τις διαρκείς… προκλήσεις περί υγιεινής.
<
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να
δίνετε ξεχωριστή βαρύτητα
στις λεπτομέρειες, όσο
μικρές ή ασήμαντες και εάν
θεωρούνται, καθώς μπορούν
από μόνες τους να καθορίσουν
το θετικό αποτέλεσμα της
υγιεινής της επιχείρησής σας.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ
1...,22,23,24,25,26,27,28,29,30,31 33,34,35,36,37,38,39,40,41,42,...84
Powered by FlippingBook