Food Service τ. 131 - page 26

26
ριπτώσεις τείνουν να είναι υψηλό-
τεροι από το μηνιαίο μίσθωμα του
ίδιου του καταστήματος!».
Έλλειψη γνώσης και επαγγελμα-
τισμού από τους εργαζόμενους -
«Αιμορραγία» οι ανακαινίσεις!
Μια από τις ιδιαιτερότητες των
εστιατορίων και εν γένει επιχειρή-
σεων εστίασης είναι και οι ανακαι-
νίσεις ανά τακτά χρονικά διαστήμα-
τα, καθώς σύμφωνα με αρκετούς
επαγγελματίες οι πελάτες βαριού-
νται πολύ γρήγορα το «στήσιμο»
ενός χώρου που επισκέπτονται ανά
τακτά χρονικά διαστήματα. Διαπί-
στωση που οδηγεί τους επιχειρη-
ματίες να προβαίνουν σε συχνές
και δαπανηρές ανακαινίσεις.
«Πρόκειται για μια κίνηση που
απαιτεί αναθεώρηση σε επίπεδο
σκεπτικού και συνολικότερης προ-
σέγγισης. Είμαι υπέρμαχος της λο-
γικής πως δεν δύναται τα εστιατόρια
να ανακαινίζουν τους χώρους τους
τουλάχιστον μια φορά ανά τριε-
τία. Δεν μπορούν να αποσβέσουν
τα κεφάλαια που θα διαθέσουν»,
όπως επισημαίνει ο κ. Καββαθάς.
Εκτός, όμως, από την εικόνα, μια
επιχείρηση εστίασης απαρτίζεται
πρωτίστως από το… περιεχόμενο,
που δεν είναι άλλο από τις γεύσεις
της κουζίνας και την παρεχόμενη
εξυπηρέτηση. Αμφότερα, στηρίζο-
νται στον άνθρωπο και δη στους
απασχολούμενους στην κουζίνα
και στην σάλα ενός εστιατορίου.
Αλήθεια, ποιο το επίπεδο όσων
απασχολούνται σε αυτά; Ο κ. Καβ-
βαθάς είναι αποκαλυπτικός: «Δυ-
στυχώς, κατά μέσο όρο στον κλά-
δο απασχολούμε χαμηλής ποιοτι-
κής στάθμης εργαζομένους, πολ-
λές φορές με ευκαιριακή ή εποχική
σχέση εργασίας, δίχως να δίνεται
κάποια βάση στην ποιότητά του,
καθώς εκείνη τη στιγμή υπάρχει
η ανάγκη για διαθέσιμα… χέρια.
Παράλληλα, και οι ίδιοι οι εργαζό-
μενοι το αντιμετωπίζουν ως κάτι το
πρόσκαιρο καθώς δεν αποτελεί μια
από τις εργασίες στην οποία επιθυ-
μούν να σταδιοδρομήσουν μελ-
λοντικά και άρα να αφιερώσουν
χρόνο στην μαθησιακή διαδικασία
που θα βελτιώσει και αναβαθμίσει
τις γνώσεις και τις ικανότητές τους.
Ξέρετε πως κάτι λιγότερο από το
15% όσων απασχολούνται ως μά-
γειρες σε εστιατόρια έχουν σχέση
με το αντικείμενο;».
Προσφυγή για την αναστολή εκτέ-
λεσης της ΚΥΑ για τα POS
Ένα από τα ζητήματα που… σή-
κωσε αρκετό θόρυβο σε ένα ση-
μαντικό τμήμα του εγχώριου επι-
χειρείν και δη των πολύ μικρών ή
απόλυτα εξειδικευμένων επιχειρή-
σεων δεν ήταν άλλο από την υπο-
χρέωσή τους να προμηθευτούν και
εγκαταστήσουν POS.
«Μπορεί η εγκατάσταση και χρή-
ση POS να θεωρείται υποχρεωτική
ήδη από τα τέλη του περασμένου
Ιουλίου, ωστόσο η Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.
αντιτίθεται στην σχετική Κοινή
Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ)-οδη-
γία, καθώς θεωρεί πως καταστρα-
τηγείται -μεταξύ άλλων- το Άρθρο
5, παράγραφος 1 του Συντάγματος
περί της ελευθερίας της επαγγελ-
ματικής δραστηριότητας με βάση
το οποίο το Κράτος δεν έχει την δι-
καιοδοσία να περιορίζει με οιονδή-
ποτε τρόπο την επιχειρηματικότητα.
Παράλληλα, στο ζήτημα εισέρχο-
νται και παράγοντες που σχετίζονται
με τις υψηλές (ακόμη) προμήθειες
των τραπεζικών και εν γένει χρη-
ματοπιστωτικών ιδρυμάτων που κι-
νούνται μεταξύ 1 και 2,5%. Κι αυ-
τό, παρότι έχουμε υποβάλει πολ-
λαπλές προτάσεις για την αισθητή
μείωση ή ακόμη και την πλήρη
εξάλειψη του συγκεκριμένου ποσο-
στού προμήθειας. Μπορεί ακόμη
να μην έχουμε κάποιο απτό αποτέ-
λεσμα, ωστόσο θεωρώ πως κατά
το δυνατόν πιο σύντομα θα πρέπει
το σύνολο των εμπλεκόμενων φο-
ρέων, αλλά και της Πολιτείας να
καθίσουν σε ένα τραπέζι γόνιμου
διαλόγου προκειμένου να αναζητη-
θούν, σχεδιαστούν, υλοποιηθούν
και εφαρμοστούν ρεαλιστικές πρα-
κτικές και λύσεις που θα ενισχύ-
σουν και στηρίξουν την καθιέρωση
της υγιούς επιχειρηματικότητας»,
υπογραμμίζει ο κ. Καββαθάς.
Σκοπεύει όμως να αντιδράσει και
πώς; Ο Πρόεδρος των Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.
και Π.Ο.Ε.Σ.Ε., είναι αποκαλυπτι-
κός: «Ήδη έχουμε προχωρήσει
στην υποβολή προσφυγής προς
το Συμβούλιο της Επικρατείας
(ΣτΕ) αναφορικά με την αναστο-
λή εκτέλεσης της σχετικής ΚΥΑ.
Εκτιμούμε δε πως θα συζητηθεί
μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Σε αντίστοιχη πρακτική είχαμε κα-
ταφύγει το 2014 με σχετική προ-
σφυγή εναντίον της απόφασης του
τότε Υφυπουργού Ανάπτυξης και
Ανταγωνιστικότητας που αφορού-
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
1...,16,17,18,19,20,21,22,23,24,25 27,28,29,30,31,32,33,34,35,36,...84
Powered by FlippingBook