Food Service τ. 131 - page 31

ρίζει πότε και με ποιο τρόπο πρέπει να σαπουνίζει
και να πλένει τα χέρια του; Όσο και εάν, εκ πρώ-
της όψεως, ακούγεται παιδική η εν λόγω σκέψη,
παρ’ όλα αυτά, ένα σημαντικό ποσοστό των προ-
βλημάτων οφείλεται σε αυτόν τον παράγοντα! Για
αυτό και οι υπάλληλοί σας οφείλουν να δίνουν
έμφαση στο να φροντίζουν την ατομική τους υγι-
εινή, να ελέγχουν τα άκρα τους για τυχόν κοψίμα-
τα, πάντοτε να φορούν καθαρά ρούχα, να έχουν
μαζεμένα τα μαλλιά τους, να φορούν καπέλο,
να αφαιρούν κοσμήματα κ.ά. Θα εκπλαγείτε από
το πόσοι εργαζόμενοι δεν αντιλαμβάνονται πως
τα όποια «σκασίματα» στα χέρια και στα νύχια
τους μπορούν να αποτελέσουν ιδανικούς φορείς
μικροβίων και βακτηριδίων!
Σήμανση των προϊόντων καθαρισμού και
υγιεινής
Είναι πολύ πιθανόν πως η πληθώρα λύσεων
καθαρισμού και υγιεινής μπορεί να «μπερδέψει»
τους υπαλλήλους σας, παρά το γεγονός ότι σε
ορισμένες περιπτώσεις οι κατασκευαστές προσπα-
θούν να ακολουθήσουν μια λογική κοινού χρω-
ματισμού των προϊόντων τους με βάση τη χρήση.
Για αυτό και τα επαγγελματικά δοχεία αραιωμέ-
νων προϊόντων που υπάρχουν και χρησιμοποιού-
νται στους επιμέρους χώρους της επιχείρησής σας
θα πρέπει να διαθέτουν την κατάλληλη σήμανση.
Σε αυτή θα πρέπει να περιέχεται η ονομασία του
προϊόντος, αλλά και τυχόν προειδοποιήσεις για
επικίνδυνες χημικές ιδιότητες.
Επιμείνετε στον εξοπλισμό προσωπικής
προστασίας
Οι υπάλληλοι ενός χώρου εστίασης οφείλουν
να είναι εφοδιασμένοι με τον απαιτούμενο εξει-
δικευμένο εξοπλισμό προσωπικής προστασίας,
όπως καπέλο, γάντια, αντιολισθητικά παπούτσια
κουζίνας, ακόμη και προστατευτικά γυαλιά κατά
τη διάρκεια της διαδικασίας κοπής και προετοι-
μασίας κρέατος. Στο συγκεκριμένο τομέα δεν θα
πρέπει να είστε εφησυχασμένοι, καθώς κρύβονται
μια σειρά από παγίδες, τόσο για την ασφάλεια
των ίδιων των εργαζομένων σας όσο και για την
υγιεινή των πελατών σας. Βλέπετε, πολλές φο-
ρές, οι υπάλληλοι δεν δίνουν την απαιτούμενη
σημασία, έχοντας κατά νου την πρακτική που
ακολουθούν στο σπίτι τους, την οποία επιχειρούν
να προσαρμόσουν ελαφρώς ή ακόμη και να
εφαρμόσουν αυτούσια και στο εστιατόριο.
Επιλογή των χημικών καθαριστικών
Σήμερα, με την αδιαμφισβήτητη τεχνολογική
εξέλιξη, υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες
που πρέπει να λάβετε υπόψη σας κατά την επι-
λογή των κατάλληλων χημικών καθαριστικών για
την επιχείρησή σας. Σε αυτούς τους παράγοντες
31
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ
1...,21,22,23,24,25,26,27,28,29,30 32,33,34,35,36,37,38,39,40,41,...84
Powered by FlippingBook