Food Service τ. 131 - page 21

αδυνατούν να «κοιτάξουν στα μάτια» τη σφολιά-
τα η οποία υπερέχει κατά κράτος στον όγκο πω-
λήσεων, στην γκάμα των διαφορετικών γεύσεων,
στο κωδικολόγιο, στην ποικιλία, στις εξαγωγές
κ.ο.κ. Σε καθημερινή βάση εκτιμάται πως στη
χώρα μας, στις 100 τυρόπιτες που πωλούνται,
κάτι παραπάνω από το 55% είναι σφολιάτα!
Μέγεθος ικανό από μόνο του να χαρακτηρίσει
μια ολόκληρη κατηγορία, αυτή των σνακ, και να
την καθοδηγήσει στα επόμενα βήματα, στις νέες
αναζητήσεις, με «φρέσκιες» ιδέες απέναντι στις
έντονες προκλήσεις.
Η σφολιάτα και τα είδη της θεωρούνται ως
προϊόντα εντάσεως τιμής, με εποχικότητα. Η επο-
χικότητα εδώ είναι ιδιαίτερης μορφής, καθώς δεν
αφορά έντονες διακυμάνσεις στην κατανάλωση,
αλλά απλά ενίσχυση των πωλήσεων κατά την
τουριστική περίοδο, χάρη στην αυξανόμενη ζή-
τηση από τους καταναλωτές, αλλά και τις μεγα-
λύτερες ανάγκες σε σφολιάτα για την παραγωγή
προτάσεων που θα βασίζονται σε αυτήν, εκ μέ-
ρους ξενοδοχείων, σνακ-μπαρ, καφέ, ζαχαρο-
πλαστείων και άλλων αντίστοιχων επιχειρήσεων
που δραστηριοποιούνται με τον ένα ή τον άλλο
τρόπο στον τομέα του τουρισμού.
Προϊόν εντάσεως τιμής με έντονο
εξαγωγικό χαρακτήρα
Πρόκειται, λοιπόν, για ένα ιδιαίτερα ανταγωνι-
στικό προϊόν, ελαφρύ, που είναι σε θέση να κα-
λύψει ποικίλες διατροφικές ανάγκες, ανεξαρτήτως
τομέα, δίχως χρονικούς περιορισμούς ή εποχικές
δεσμεύσεις, ενώ η χρήση αγνών υλικών και ξε-
κάθαρων διαδικασιών παρασκευής, εγγυώνται το
πετυχημένο του αποτέλεσμα για κάθε επαγγελ-
ματία. Παράλληλα, σημαντικό ρόλο στην ποιο-
τική όσο και γευστική μετεξέλιξη των προϊόντων
σφολιάτας έχει παίξει τα τελευταία χρόνια και η
σταδιακή βελτιστοποίηση των μεθόδων παραγω-
γής και ο εκσυγχρονισμός των βιομηχανιών που
δραστηριοποιούνται στον εν λόγω τομέα. Η είσο-
δος της τεχνολογίας στον τομέα της παρασκευής
έχει παίξει σημαίνοντα ρόλο, καθώς έχει θέσει
υψηλά στάνταρντ ασφάλειας και υγιεινής, διατη-
ρώντας ταυτόχρονα ένα προϊόν σταθερής γεύσης
και ποιότητας. Επιπροσθέτως, έχει συμβάλλει
καταλυτικά στην εξέλιξη και περαιτέρω βελτιστο-
ποίηση της υφής, του περιεχομένου, ακόμη και
της γεύσης της σφολιάτας.
Σε αυτή την πραγματικότητα θα πρέπει να ανα-
γνωριστεί και η σημασία των εξαγωγών, κυρίως
από τις ηγέτιδες εταιρείες του κλάδου, οι οποίες
μόνο αμελητέες δεν θεωρούνται.
Βέβαια, εκτός από τις μεγάλες, οργανωμένες
επιχειρήσεις και βιομηχανίες που βρίσκονται στην
πρωτοπορία των εξελίξεων και κατέχουν την
μερίδα του λέοντος της αγοράς, στον κλάδο
δεν λείπουν και οι μικρού -κυρίως- μεγέθους
βιοτεχνίες που καταφέρνουν να δρουν συμπλη-
ρωματικά, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό τους εξει-
δικεύεται και δραστηριοποιείται στις παραδοσι-
ακές πίτες. Μάλιστα, πρόκειται για βιοτεχνίες και
συνεταιρισμούς που, έχοντας διαπιστώσει το εν-
διαφέρον μέρους του καταναλωτικού κοινού για
«στροφή» στην υγιεινή διατροφή, προσθέτοντας
και μια έντονη… εσάνς παράδοσης, έχουν ανα-
λάβει να καλύψουν ένα ικανοποιητικό τμήμα ζή-
τησης, «παίζοντας τα χαρτιά» των αγνών υλικών,
των πατροπαράδοτων συνταγών, της γεύσης από
τα παλιά, της μεσογειακής διατροφής, τα οποία
και φροντίζουν να προβάλουν σε κάθε ευκαιρία.
Τυρί, αλλαντικά και γλυκά
Σήμερα, στην ελληνική αγορά υπάρχουν συ-
γκεκριμένες γεύσεις στις οποίες δείχνουν ξεκά-
θαρη προτίμηση οι καταναλωτές. Έτσι, λοιπόν,
τη μερίδα του λέοντος στις πωλήσεις κατέχουν
τα προϊόντα σφολιάτας με τυρί (κίτρινα ως επί το
πλείστον), ενώ ακολουθούν τα προϊόντα με ζα-
μπόν, μπέικον, λουκάνικο, κρέμα, σοκολάτα κ.ά.
Αναφορικά με τους τομείς στους οποίους και
απευθύνονται τα σφολιατοειδή, είναι πραγματικά
δύσκολο να καταγράψει κάποιος έναν που να…
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
21
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα
ανταγωνιστικό -οικονομικά-
προϊόν, ελαφρύ, που είναι
σε θέση να καλύψει ποικίλες
διατροφικές ανάγκες,
ανεξαρτήτως τομέα, δίχως
χρονικούς περιορισμούς ή
εποχικές δεσμεύσεις.
1...,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20 22,23,24,25,26,27,28,29,30,31,...84
Powered by FlippingBook