15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
δειγμα της Σουηδίας, η οποία το
2012 μείωσε το ποσοστό του ΦΠΑ
στη μαζική εστίαση από το 25%
στο 12%. Την αμέσως επόμενη
διετία η απασχόληση ενισχύθηκε
κατά 8% και 6% αντίστοιχα. Πα-
ράλληλα, η συνολική δαπάνη για
τη μισθοδοσία στον τομέα της εστί-
ασης αυξήθηκε σε ποσοστό που
κινήθηκε από 4% έως 7,5%.
Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
Στη Γαλλία, κατά τη διετία που
ακολούθησε τη μείωση του ΦΠΑ
στις υπηρεσίες εστίασης δημιουρ-
γήθηκαν συνολικά 52.700 νέες θέ-
σεις εργασίας, οδηγώντας τον εν
λόγω κλάδο στην κορυφή της εθνι-
κής οικονομίας με βάση το συγκε-
κριμένο χαρακτηριστικό!
Από τις αρχές του τρέχοντος
έτους, 17 από τις 28 χώρες-μέλη
της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφαρμό-
ζουν μειωμένο ποσοστό ΦΠΑ στις
πάσης φύσεως υπηρεσίες εστία-
σης! Κατά το ίδιο χρονικό διάστη-
μα, συνολικά 25 από τις 28 χώ-
ρες-μέλη της Κοινότητας έχουν υι-
οθετήσει μειωμένο ποσοστό ΦΠΑ
στις υπηρεσίες φιλοξενίας.
Η βελτίωση των όρων και συν-
θηκών του επιχειρείν στον κλάδο
της εστίασης όσων χωρών προχώ-
ρησαν στην μείωση των δεικτών
του ΦΠΑ δεν φαίνεται να εξαντλεί-
ται αποκλειστικά στην απασχόλη-
ση. Συγκεκριμένα, στη Γαλλία, με
τη συμπλήρωση ενός έτους από
τη μείωση του ΦΠΑ, που έλαβε
χώρα την 1η Ιουλίου του 2009, οι
μέσες τιμές μειώθηκαν κατά 2,5%,
ενώ το αντίστοιχο ποσοστό έναν
χρόνο αργότερα διαμορφώθηκε
στο 3%. Στη Φινλανδία, τον Ιούνιο
του 2010 η τότε κυβέρνηση μείωσε
τον ΦΠΑ στα εστιατόρια από 22%
σε 13%. Αποτέλεσμα; Οι τιμές να
πάρουν την… κατιούσα, με πτώση
της τάξεως του 5%.
Λιγότερα… λουκέτα!
Ένας ακόμη δείκτης που εμφανί-
ζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δείχνει
να επηρεάζεται σε σημαντικό βαθ-
μό από τη μείωση του ΦΠΑ είναι
και αυτός των επιχειρήσεων που
αναγκάζονται να ακολουθήσουν
την οδό του «λουκέτου». Όπως
επισημαίνεται στην ίδια μελέτη της
HOTREC, για την κατακερματισμένη
δομή που χαρακτηρίζει τον κλάδο
της μαζικής εστίασης, όπου η συ-
ντριπτική πλειοψηφία των επιχειρή-
σεων είναι πολύ μικρού μεγέθους
και αναγκάζονται να λειτουργούν
σε μια ανταγωνιστική αγορά οι
πρόσθετες φορολογικές επιβαρύν-
σεις μπορούν να αναγκάσουν τις
επιχειρήσεις να μην τις περάσουν
στις τιμές των προϊόντων και πιάτων
τους.
Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να
αντιμετωπίσουν ακόμη και ανυπέρ-
βλητες οικονομικές δυσκολίες, γεγο-
νός που θα οδηγήσει στο κλείσιμο
της επιχείρησης και κατ’ επέκταση
στην απώλεια θέσεων εργασίας, στη
μηδενική συνεισφορά προς τα ασφα-
λιστικά ταμεία, στην περαιτέρω δια-
τάραξη των κοινωνικών δομών κ.ο.κ.
Σε εντελώς αντίθετη τροχιά δι-
αμορφώνεται η πραγματικότητα
με την εφαρμογή ΦΠΑ με μειωμέ-
νες ποσοστιαίες μονάδες. Για πα-
ράδειγμα, στη Γαλλία η μείωση
του ΦΠΑ στις υπηρεσίες μαζικής
εστίασης το 2009, οδήγησε σε μεί-
ωση του αριθμού των πτωχεύσε-
ων στον κλάδο κατά 17%. Κάτι
που μεταφράζεται στη συνέχιση της
λειτουργίας 18.000 μικρομεσαίων
επιχειρήσεων και 30.000 θέσεων
εργασίας!
<
ΧΩΡΑ
STANDARD
ΠΟΣΟΣΤΟ ΦΠΑ
ΦΠΑ ΣΤΗΝ
ΕΣΤΙΑΣΗ
ΦΠΑ ΣΤΗ
ΔΙΑΜΟΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ
20%
10%
13%
ΒΕΛΓΙΟ
21%
12%
6%
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
20%
20%
9%
ΓΑΛΛΙΑ
20%
10%
10%
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
19%
19%
7%
ΔΑΝΙΑ
25%
25%
25%
ΕΛΒΕΤΙΑ
8%
8%
3.80%
ΕΛΛΑΔΑ
24%
24%
13%
ΕΣΘΟΝΙΑ
20%
20%
9%
ΙΡΛΑΝΔΙΑ
23%
9%
9%
ΙΣΛΑΝΔΙΑ
24%
11%
11%
ΙΣΠΑΝΙΑ
21%
10%
10%
ΙΤΑΛΙΑ
22%
10%
10%
ΚΡΟΑΤΙΑ
25%
25%
13%
ΚΥΠΡΟΣ
19%
9%
9%
ΛΕΤΟΝΙΑ
21%
21%
12%
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
21%
21%
9%
ΛΙΧTΕΝΣΤΑΪΝ
8%
8%
3.80%
ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
17%
3%
3%
ΜΑΛΤΑ
18%
18%
7%
Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ
20%
20%
20%
ΝΟΡΒΗΓΙΑ
25%
25%
10%
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
21%
6%
6%
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
27%
18%
18%
ΠΟΛΩΝΙΑ
23%
8%
8%
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
23%
13%
6%
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
19%
9%
9%
ΣΛΟΒΑΚΙΑ
20%
20%
20%
ΣΛΟΒΕΝΙΑ
22%
9.50%
9.50%
ΣΟΥΗΔΙΑ
25%
12%
12%
ΤΟΥΡΚΙΑ
18%
8%
8%
ΤΣΕΧΙΑ
21%
15%
15%
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
24%
14%
10%