23
άλλων αποτελούνται από καλύτερης ποιότητας
βούτυρο και αντίστοιχης λογικής γέμιση. Αυ-
τές, βρίσκουν χώρο έκφρασης στον χώρο των
σεφ ξενοδοχείων, ζαχαροπλαστείων και upscale
εστιατορίων προκειμένου να καλύψουν τις δη-
μιουργικές τους αναζητήσεις αποτελώντας βάση
για πίτες και γλυκά, δίχως βέβαια να λείπει και
η υλοποίηση διαφόρων συνταγών σφολιάτας. Η
αλήθεια είναι ως πρόκειται για ένα σχετικά ακριβό
«σπορ», που ωστόσο διαθέτει κι αυτό τους οπα-
δούς του.
Πως δομείται η εγχώρια αγορά
Στην εγχώρια αγορά αυτή τη στιγμή δραστηρι-
οποιούνται κάτι λιγότερο από 15 μεγάλης κλίμα-
κας και δυναμικής παραγωγικές εταιρείες, ωστόσο
το pattern της δυναμικής, της οργάνωσης, της
παραγωγικής δυνατότητας, της εν γένει ισχύος
τους (πελατολόγιο, οικονομικά κ.ά.) είναι ιδιαίτε-
ρα ανομοιόμορφο. Από τη μια μεριά υπάρχουν
οι επιχειρήσεις που διαθέτουν δομή και οργάνω-
ση πολυεθνικής, οι οποίες έχουν καταφέρει να
συνδυάσουν πελάτες από τον χώρο της εστίασης,
σούπερ-μάρκετ και λιανεμπορίου, ενώ την ίδια
στιγμή πραγματοποιούν και εξαγωγές, εξελίσ-
σοντας διαρκώς τις γευστικές προτάσεις και το
ευρύτερο product mix τους επενδύοντας στην
έρευνα και ανάπτυξη. Από την άλλη, υπάρχουν
οι «παίκτες» σημαντικά χαμηλότερων δυνατοτή-
των, συνήθως ολιγοπρόσωπα εργαστήρια που
ασχολούνται με την παραγωγή πιο «παραδοσια-
κών» συνταγών, οι οποίοι, ωστόσο, έχουν κατα-
φέρει να αξιοποιήσουν μια σειρά από ευκαιρίες,
αναπτύσσοντας ένα αξιόλογο επίπεδο τζίρου και
διατηρώντας ένα συμπαγές πελατολόγιο.
Αλματώδης εξαγωγική δραστηριότητα
Τα τελευταία χρόνια, οι οργανωμένες παραγω-
γικές επιχειρήσεις σφολιάτας, σε μια προσπάθεια
αφενός μεν να ενισχύσουν τα έσοδά τους και
αφετέρου δε να θέσουν σε ακόμη πιο στέρεες
βάσεις την μελλοντική τους παρουσία, πραγμα-
τοποιούν ολοένα και περισσότερες κινήσεις προς
αναζήτηση νέων αγορών δραστηριοποίησης. Σή-
μερα, πραγματοποιούν εξαγωγές συνολικά σε
περίπου 50 αγορές. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο
είναι πως δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από αγο-
ρές και χώρες στις οποίες και υπάρχει έντονο ελ-
ληνικό στοιχείο (λ.χ. Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία,
ΗΠΑ, Ρωσία, Καναδάς, Αυστραλία κ.ο.κ.), αλλά
έχουν παρουσία σε χώρες που είτε διακρίνονται
για κοινές με την Ελλάδα γευστικές συνήθειες και
αντίστοιχης λογικής προσεγγίσεις (π.χ. Τουρκία,
Βόρεια Αραβική χερσόνησος, χώρες του Κόλπου
κ.ο.κ.) είτε έχουν αποδειχτεί δεκτικές και «ανοι-
κτές» απέναντι στην ελληνική κουζίνα (π.χ. Κίνα).
Πρόσφατα, επιχειρείται «άνοιγμα» και στην
ευρύτερη αγορά των χωρών της Λατινικής Αμε-
ρικής. Αναφορικά με τις ιδιαιτερότητες που συ-
ναντώνται στις αγορές του εξωτερικού, ξεχωρίζει
περισσότερο μια «κέικ» εκδοχή των προϊόντων
που ζητώνται, ενώ ψηλά στις προτιμήσεις βρίσκο-
νται οι προτάσεις οι οποίες στηρίζονται στη Μεσο-
γειακή διατροφή -τα λαχανικά, το ελαιόλαδο και
τη φέτα. Κι αυτό καθώς θεωρούνται -δικαίως- και
ως πρεσβευτές του brand-name της Ελλάδος. Το
κύριο ζητούμενο εκ μέρους των εκεί παραγόντων
των επιμέρους αγορών είναι η γευστική και ποιο-
τική σταθερότητα, επάνω στην οποία «κτίζεται» η
εμπιστοσύνη των ελληνικών προτάσεων διατρο-
φής σφολιάτας.
<
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
‘
‘
Τελευταία στην αγορά έχουν
κάνει την εμφάνισή τους
ιδιαίτερα ποιοτικά τυριά
(λ.χ. κασέρι, μυζήθρες, ανεβατό,
γραβιέρα κ.ά.), ποικίλες σάλτσες
και σως, καθώς επίσης
και ευρεία γκάμα
από χόρτα και λαχανικά
(σέσκουλα, καρότα κ.ά.).