M
ια επιχείρηση εστίασης που σέβεται
τον εαυτό της θεωρεί θεμελιώδη αρχή
τους διακριτούς ρόλους κάθε μέλους
της, με την ταυτόχρονη διασφάλιση
του υψηλότερου δυνατού βαθμού
επαγγελματισμού τους – ειδικότερα σε ό,τι αφορά
τη θέση του μάγειρα, η αποτελεσματικότητα και η
δημιουργικότητα του οποίου μπορεί να αναδείξει
ή ακόμη και να καταδικάσει την παρουσία μιας
τέτοιας επιχείρησης.
Η πιθανότητα να ξεκινήσετε συνεργασία με
έναν άγνωστο σε εσάς, ή στον ευρύτερο περίγυ-
ρό σας, μάγειρα αποτελεί μια –πραγματική– πρό-
κληση με άγνωστο αποτέλεσμα. Βέβαια, όσο πιο
σύντομα ή αποτελεσματικά καταφέρει μια επιχεί-
ρηση εστίασης να διαχειριστεί το συγκεκριμένο
ζήτημα, περιορίζοντας το ρίσκο και τα… τυφλά
σημεία, τόσο θα περιοριστούν οι επιπτώσεις στο
εστιατόριό σας, επηρεάζοντας τη φήμη, την πελα-
τεία και εντέλει την τσέπη σας.
Από ένα βιογραφικό σημείωμα μπορείτε να
ενημερωθείτε σχετικά με τα εστιατόρια στα οποία
έχει εργαστεί ο υποψήφιος μάγειρας, καθώς επί-
σης να έχετε μια εικόνα σχετικά με τον όγκο και
τον φόρτο εργασίας που διαχειριζόταν, ωστόσο
δεν αναφέρει τίποτε για το πλέον σημαντικό στοι-
χείο, που δεν είναι άλλο από το ίδιο το φαγητό!
Back-to-back γευστικές δοκιμασίες
Αρκετοί επαγγελματίες πιστεύουν ότι κατά τη
διάρκεια της συνέντευξης θα πρέπει να περιλαμ-
βάνεται και η πραγματοποίηση μιας μαγειρικής
δοκιμής στην πράξη. Στη συνέχεια προκύπτει το
ερώτημα σχετικά με το τι είδους δοκιμασία θα
πρέπει να αναθέσετε, έτσι ώστε να αποκτήσετε
μια εκτενή και σε βάθος εικόνα σχετικά με το
γνωστικό επίπεδο του υποψήφιου μάγειρα και τη
δημιουργικότητά του. Η πλέον ασφαλής μέθοδος
είναι να διοργανώσετε δύο διαφορετικές γευστι-
κές δοκιμές. Συγκεκριμένα:
1
Η πρώτη δοκιμασία θα ήταν χρήσιμο να περι-
λαμβάνει ένα προεπιλεγμένο μενού, το οποίο
και θα ταιριάζει γευστικά με το μενού του εστιατο-
ρίου σας. Μπορείτε λοιπόν να ζητήσετε από τον
υποψήφιο να ετοιμάσει ένα γευστικό δείγμα από
το προτεινόμενο μενού.
2
Η δεύτερη δοκιμασία μπορεί να θεωρηθεί
πιο εξεζητημένη. Συγκεκριμένα, εσείς θα ανα-
λάβετε να παράσχετε στον υποψήφιο ορισμένα
συστατικά και πρώτες ύλες και αυτός με τη σειρά
του θα κληθεί να τα αξιοποιήσει, έτσι ώστε να
δημιουργήσει ένα μενού επιτόπου. Εάν θέλετε,
μπορείτε να δυσκολέψετε περαιτέρω την όλη
δοκιμασία, προσθέτοντας ποικίλες προκλήσεις,
όπως ότι οι πελάτες σας είναι ευαίσθητοι σε αλ-
λεργίες, ο χρόνος παρασκευής να μην ξεπερνά τα
60 λεπτά της ώρας κ.ο.κ.
Μην κινηθείτε με βάση τα… αναμενόμενα!
Η πρώτη δοκιμασία θα σας «δείξει» κατά πόσο
ο υποψήφιος μάγειρας αντιλαμβάνεται το concept
SKILLS
Έφτασε η ώρα να… πέσουν οι μάσκες!
Επιλέξτε τοΝ μάγειρα
που σας ταιριάζει
Υπάρχουν, άραγε, τρόποι και τακτικές
προκειμένου να διασφαλίσετε πως έχετε επιλέξει
τον κατάλληλο σεφ για την επιχείρησή σας;
28