Food Service τ. 131 - page 27

27
σε το υποχρεωτικό άνοιγμα των
καταστημάτων τις Κυριακές σε 3
περιφέρειες και 11 υπο-περιφέρει-
ες της χώρας. Τότε, είχαμε λάβει
αναστολή εκτέλεσης με απόφαση
που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο
του 2017, ναι τρία χρόνια μετά, κά-
νοντας δεκτή την αίτηση ακύρωσης
της προηγηθείσας απόφασης που
είχαμε υποβάλει!».
Τι πρέπει να βελτιωθεί στον
κλάδο της εστίασης;
Ο κ. Καββαθάς έχοντας συμπλη-
ρώσει μια διαδρομή -περίπου-
τριών δεκαετιών στον κλάδο, δεν
φείδεται ορισμένων χρήσιμων συμ-
βουλών προς κάθε ενδιαφερόμενο
επαγγελματία, αλλά και προς την
αγορά της εστίασης συνολικότερα:
«Κατ’ αρχήν, ο τομέας της εστίασης
οφείλει να προσπαθήσει να ανε-
βάσει περαιτέρω τις παρεχόμενες
υπηρεσίες του. Οφείλω να ομολο-
γήσω πως την τελευταία εικοσαετία
έχουν γίνει τεράστια βήματα και
συνάμα έχουν βελτιωθεί τα πράγ-
ματα, ωστόσο καθώς ο εχθρός του
καλού είναι το καλύτερο, θα πρέ-
πει να γίνουν ορισμένες ακόμη μι-
κροβελτιώσεις. Τόσο στο πεδίο της
ποιότητας του απασχολούμενου
προσωπικού, όσο και στη λογική
των επαγγελματιών. Η λογική της
αρπαχτής δεν πρέπει να υπάρχει
ούτε ως τελευταία σκέψη στο μυα-
λό τους, καθώς ο χρονικός ορίζο-
ντας της λειτουργίας τους μειώνεται
αισθητά και δεν αποτελούν παρά
θνησιγενείς παρενθέσεις… Ένα ση-
μείο που δείχνει να διαφεύγει από
την προσοχή των εστιατόρων έχει
να κάνει με τον ελληνικό γαστρο-
νομικό πολιτισμό και κατ’ επέκταση
την εγχώρια κουζίνα. Δυστυχώς,
χρόνο με το χρόνο χάνεται το πα-
ραδοσιακό ελληνικό εστιατόριο,
ήτοι το εστιατόριο που μαγειρεύει
και δεν στηρίζεται αποκλειστικά σε
ψητά, της ώρας. Σήμερα, ο κλάδος
έχει κατακλυστεί από το φαινόμενο
των εστιατορίων που ψήνουν και
δεν μαγειρεύουν! Το γεγονός ότι
στις κουζίνες ενός συντριπτικού πο-
σοστού των εστιατορίων δεν μπαί-
νει κατσαρόλα, ενέχει τον κίνδυ-
νο της σταδιακής εξαφάνισης ενός
τμήματος του εγχώριου γαστρο-
νομικού μας πολιτισμού. Αντιλαμ-
βάνομαι τη λογική πως εν μέσω
οικονομικής κρίσης ένα εστιατόριο
προσπαθεί να περιορίσει τα έξοδά
του και να μειώσει τη φύρα, ωστό-
σο η εγκατάλειψη της παραδοσια-
κής μαγειρικής και των μαγειρευ-
τών, δεν αποτελεί μονόδρομο στην
αντιμετώπιση του ζητήματος».
Πόσο… μικρές είναι οι μικρομε-
σαίες επιχειρήσεις;
Αλήθεια, υπάρχουν -άραγε- κοινά
αποδεκτά στατιστικά στοιχεία που
αποτυπώνουν μια ξεκάθαρη εικό-
να σχετικά με τον ελληνικό επιχει-
ρηματικό κόσμο και δη τις μικρο-
μεσαίες επιχειρήσεις; «Με βάση
τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της
Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., στην χώρα μας δρα-
στηριοποιούνται συνολικά 650.000
επιχειρήσεις. Εξ’ αυτών, οι 400.000
σχετίζονται με αυτοαπασχόληση,
ενώ οι υπόλοιπες 250.000 είναι
εγγεγραμμένοι εργοδότες. Ακόμη
πιο εντυπωσιακό είναι πως από τις
προαναφερθείσες 400.000 επιχει-
ρήσεις που έχουν τα χαρακτηριστι-
κά της αυτοαπασχόλησης, οι μι-
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
σές (200.000) κινούνται στη λογική
της οιονεί μισθωτής απασχόλησης.
Πρόκειται, για παράδειγμα, για ένα
περίπτερο, ένα γειτονικό μίνι-μάρ-
κετ, ένα περιορισμένων δυνατοτή-
των ψητοπωλείο που απασχολεί
τον ιδιοκτήτη και ενδεχομένως κά-
ποιο μέλος της άμεσης οικογένειάς
του, με πρώτου βαθμού συγγέ-
νεια, δίχως να εργοδοτεί κάποιον.
Κατ’ επέκταση μπορείτε να βγάλετε
τα συμπεράσματά σας σχετικά με
την επιχειρηματικότητα στην χώρα
μας. Βέβαια, από την άλλη πλευ-
ρά, με αυτό τον τρόπο και τύπο
απασχόλησης, εργάζονται συνολι-
κά περί τα 750.000 άτομα, καθώς
ο υπολογισμός έχει γίνει με βάση
τις 400.000, συν ένα μέλος της οι-
κογένειάς τους στην πλειοψηφία
των περιπτώσεων. Ως Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.
και Π.Ο.Ε.Σ.Ε. έχουμε καταθέσει
συγκεκριμένες προτάσεις ώστε οι
200.000 της οιονεί μισθωτής απα-
σχόλησης να θεωρούνται από τις
φορολογικές και ασφαλιστικές αρ-
χές και φορείς ως μισθωτοί και να
αντιμετωπίζονται ανάλογα και στην
φορολογία τους. Επίσης, όταν ο τζί-
ρος μιας επιχείρησης διαμορφώνε-
ται μέχρι και τις 25.000 ευρώ, τότε
η ίδια θα πρέπει να απαλλάσσεται
από την υποχρέωση της απόδοσης
ΦΠΑ. Πόσω μάλλον, από τη στιγ-
μή κατά την οποία το κόστος για
τους αντίστοιχους μηχανισμούς του
Κράτους προκειμένου να εισπρά-
ξουν τον ΦΠΑ που συναρτάται από
τα 25.000 ευρώ, είναι το 70% του
συνόλου του! Οπότε, ουσιαστικά,
πηγαίνει χαμένος και ο κόπος… ».
<
Στα ίδια, δύσκολα με το πρώτο εξάμηνο επίπεδα, αναμένεται να
κινηθεί και το β’ εξάμηνο του 2017, καθώς δεν βλέπω κάτι το
θετικό που θα συμβάλει στην ενίσχυση του κύκλου εργασιών
των επιχειρήσεων.
1...,17,18,19,20,21,22,23,24,25,26 28,29,30,31,32,33,34,35,36,37,...84
Powered by FlippingBook