42
Ένα τεχνικής φύσεως εμπόδιο που συχνά-πυ-
κνά καλούνται να υπερπηδήσουν οι επιχειρήσεις
εστίασης είναι το γεγονός ότι διαθέτουν συγκε-
κριμένη μορφή κουζίνας, εξειδικευμένη (λ.χ. ζυ-
μαρικά, κρέας, θαλασσινά, εθνικές κουζίνες κ.ά.)
και άρα αδυνατούν να ανταποκριθούν σε διαφο-
ρετική γευστική επιθυμία των μικρών τους πελα-
τών. Ούτε σημαίνει πως οι τελευταίοι θα μείνουν
πεινασμένοι: αντιθέτως, θα πρέπει να αντιμετωπί-
ζεται ως μια διαφορετικού τύπου πρόκληση και
ευκαιρία για την επιχείρησή σας. Συγκεκριμένα,
ένα κινέζικο εστιατόριο μπορεί να μην μπορεί
να φτιάξει πίτσα ή σουβλάκια, αλλά δύναται να
προσφέρει στα παιδιά μια μοναδική γευστική
εμπειρία που θα στηρίζεται στην κινεζική κουζίνα
και το αντίστοιχο μενού. Μπορεί λ.χ. να διαθέτει
μίνι-πιτάκια σαν άλλα spring rolls με ποικίλο
περιεχόμενο (κοτόπουλο, μοσχάρι, θαλασσινά,
λαχανικά), noodles που προσομοιάζουν με μα-
καρόνια τα οποία θα συνοδεύονται από Ασιατικές
σάλτσες, καθώς επίσης και μια ευρεία γκάμα από
«μισές» μερίδες με βάση τις συνήθεις πρώτες
ύλες της κινεζικής κουζίνας, απλά σε λιγότερο
έντονες, οξείες όσο και καυτερές «νότες».
Μην απαξιώνετε το «χαρτί»
της υγιεινής διατροφής…
Τα τελευταία χρόνια, σε διεθνές επίπεδο, έχει
ξεκινήσει μια οργανωμένη προσπάθεια περιο-
ρισμού της χρήσης ζάχαρης στα γεύματα, τα
αναψυκτικά και τους χυμούς, προκειμένου να
αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το εντεινόμενο
φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας. Μάλιστα,
ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις, φορείς
και επιχειρήσεις εστίασης φροντίζουν να το εντάσ-
σουν στις καθημερινές προτεραιότητές τους, ανα-
πτύσσοντας πιο αυστηρές όσο και αποτρεπτικές
πολιτικές χειρισμού του.
Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι γο-
νείς, που με τη σειρά τους ελέγχουν την κατανάλω-
ση ζάχαρης από τα παιδιά τους είτε μέσω της λή-
ψης τροφής ή της κατανάλωσης υγρών. Υπό αυτό
το πρίσμα, αναζητούν πιο υγιεινές γευστικές επιλο-
γές, οι οποίες ταυτόχρονα παραμένουν ελκυστικές
στα παιδιά. Μάλιστα, πρόκειται για μια πτυχή που
πρέπει να λαμβάνεται σημαντικά υπόψη κατά τη
διάρκεια της κατάρτισης του παιδικού μενού.
… αλλά ούτε και της διασκέδασης
Ο παράγοντας της ψυχαγωγίας δεν θα πρέπει
να παραμελείται από το τελευταίο, καθώς θα εν-
δυναμώσει περαιτέρω την σύμπραξη και αποδο-
χή εκ μέρους των νεαρών πελατών. Τι μπορείτε
να κάνετε; Να συντάξετε ένα μενού μέσω του
οποίου θα τους δίνετε την δυνατότητα να διαμορ-
φώσουν κατά το δοκούν και με προσωποποιημέ-
νο τρόπο το ίδιο τους το γεύμα. Επιτρέψτε τους να
επιλέξουν από μια ευρεία γκάμα από πρωτεΐνες,
λαχανικά και υδατάνθρακες, καθώς έτσι θα αι-
σθανθούν πως έχουν στα χέρια τους τον έλεγχο
του γεύματος τους. Ταυτόχρονα, οι γονείς θα
είναι σίγουροι αναφορικά με τη διατροφική αξία
του πιάτου που δημιουργούν.
Τα παραπάνω μπορείτε να τα… αμπαλάρετε με
την ανάλογη marketing διάσταση, προβάλλοντας
πως το παιδικό σας μενού παρασκευάζεται από
αγνά πρώτα υλικά, σπιτικές σάλτσες, ολόφρεσκα
συστατικά, όλα με χαμηλό επίπεδο σακχάρου και
αλατιού.
Δημιουργήστε καρτούν-πρεσβευτές
Ενδεχομένως να επιλέξετε να συνεργαστείτε
και με ένα δημιουργικό γραφείο προκειμένου να
αναπτύξουν έναν-δυο ήρωες, με την μορφή αντί-
στοιχου καρτούν, που θα αποτελούν τους πρε-
σβευτές σας προς τους μικρούς σας φίλους, ενώ
ταυτόχρονα διαφοροποιείστε από τον ανταγωνι-
σμό. Την ίδια στιγμή, καθιερώνετε μια «επίσημη»
γραμμή επικοινωνίας με τα παιδιά, προωθώντας
τα ανάλογα μηνύματα marketing, αλλά και τις
παροχές και τις προσφορές σας προς αυτούς,
το περιεχόμενο των προτάσεων της επιχείρησης
εστίασής σας, την προβολή της διοργάνωσης παι-
δικών πάρτυ ή μεμονωμένων και εξειδικευμένων
εκδηλώσεων που τους αφορούν κ.ο.κ. Πάνω
στους εν λόγω «ήρωες»-πρεσβευτές, μπορείτε
να αναπτύξετε μια ολόκληρη στρατηγική που θα
περιλαμβάνει ενημερωτικές καμπάνιες, παιχνίδια,
εκπαιδευτικό περιεχόμενο κ.ο.κ.
<
TRENDS
‘
‘
Ο παράγοντας της
ψυχαγωγίας δεν θα πρέπει
να παραμελείται, καθώς θα
ενδυναμώσει περαιτέρω την
σύμπραξη και αποδοχή εκ
μέρους των νεαρών πελατών.