50
που –μεταξύ άλλων– συμπεριλαμβάνει το πόσο
«ευφυής» είναι στην κατανάλωση νερού, χημικών
καθαριστικών, ενέργειας κ.ά.
Μάλιστα, όσο πιο αποδοτική κρίνεται η συνολι-
κή λειτουργία της μονάδας, τόσο πιο οικονομική
θα είναι για κάθε επαγγελματία. Επιπροσθέτως,
σημαντική αποδεικνύεται και η συμβολή του πλυ-
ντηρίου στον περιορισμό του κόστους που σχετί-
ζεται με τον λογαριασμό του ρεύματος – ιδιαίτερα
σε βάθος χρόνου. Κι αυτό δίχως να υφίσταται
κάποιος συμβιβασμός στην ποιότητα της πλύσης.
Οι σύγχρονες προτάσεις επαγγελματικών πλυ-
ντηρίων ενσωματώνουν ψηφιακό πληκτρολόγιο,
ψηφιακά θερμόμετρα και ρυθμισμένους θερμο-
στάτες κάδου και μπόιλερ, καθώς επίσης μονω-
μένα μπόιλερ, κάδο και τοιχώματα με απώτερο
σκοπό τις μικρότερες δυνατές απώλειες θερμο-
κρασίας. Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα
λειτουργίας προγραμμάτων με συντομευμένους
κύκλους πλύσης, που με τη σειρά τους περιορί-
ζουν περαιτέρω το συνολικό κόστος χρήσης.
Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς εταιρει-
ών αντιπροσώπευσης και εμπορίας εξοπλισμού
επαγγελματικών χώρων σχετικά με τα πλυντήρια,
στεγνωτήρια και αποστειρωτήρια ποτηριών, πι-
άτων και μαχαιροπήρουνων, αρκεί να αναλογι-
στείτε την ποσότητα νερού, ρεύματος και χημικών
που χρησιμοποιεί ένα πλυντήριο προκειμένου να
αντιληφθείτε πόσο σημαντικό είναι να δουλεύει
αποδοτικά όσο και αποτελεσματικά. Οι ίδιοι επι-
σημαίνουν πως χρήσιμο θα ήταν οι ενδιαφερό-
μενοι επαγγελματίες να αναζητήσουν πλυντήρια
τα οποία είναι αποτελεσματικά σε επίπεδο του
τελικού αποτελέσματος πλυσίματος, αλλά και
που ταυτόχρονα περιορίζουν τη χρήση των συνο-
δευτικών καθαριστικών.
Ο πλυστικός εξοπλισμός που χρησιμοποιεί μι-
κρότερες ποσότητες νερού, αυτομάτως θα κα-
ταναλώνει και λιγότερο ρεύμα καθώς δεν θα
πρέπει να ξεχνάμε πως το μεγαλύτερο μέρος του
ρεύματος αξιοποιείται για το ζέσταμα του νερού.
Οι κατασκευάστριες εταιρείες αυτού του είδους
εξοπλισμού έχουν ενσωματώσει χαρακτηριστικά
που είτε μειώνουν ή κάνουν καλύτερη χρήση του
καταναλισκόμενου ρεύματος και των χημικών κα-
θαριστικών. Για παράδειγμα, σε πολλές περιοχές
της χώρας μας, το νερό έχει αυξημένα επίπεδα
«σκληρότητας», κάτι που αφήνει τα «αποτυπώ-
ματά» του στα ποτήρια και τα μαχαιροπήρουνα,
με τους χαρακτηριστικούς λεκέδες/κηλίδες και τη
θολότητά τους. Σε αυτήν την περίπτωση πολλοί
εστιάτορες επιλέγουν να εγκαταστήσουν εξοπλι-
σμό αντιστροφής όσμωσης, ο οποίος και ξεπλένει
τα μαχαιροπήρουνα και τα ποτήρια με «καθαρό»
νερό, με αποτέλεσμα να βγαίνουν από τον κύκλο
της πλύσης ζεστά και στεγνά, δίχως να απαιτείται
η πρόσθετη διαδικασία του σκουπίσματος και του
OPERATIONS
‘
‘
Ο πλυστικός εξοπλισμός
που χρησιμοποιεί μικρότερες
ποσότητες νερού αυτομάτως
θα καταναλώνει και λιγότερο
ρεύμα καθώς δεν θα πρέπει
να διαφεύγει από το νου πως
το μεγαλύτερο μέρος του
αξιοποιείται για το ζέσταμα
του νερού.