Food Service τ. 131 - page 59

59
Συγκεκριμένα, ο σουηδικός πο-
λυεθνικός κολοσσός ξεκίνησε στη
Αγγλία ένα πιλοτικό πρόγραμμα
λειτουργίας pop-up dining club.
Δύο φορές την εβδομάδα στα κα-
ταστήματα της εταιρείας στο Λον-
δίνο «τρέχουν» workshops μαγει-
ρικής, στα οποία οι πελάτες έχουν
την ευκαιρία να μαγειρέψουν τα
δικά τους γεύματα με τη συνοδεία,
βοήθεια και επίβλεψη επαγγελ-
ματιών σεφ. Οι πελάτες μπορούν
να αξιοποιήσουν τη συγκεκριμέ-
νη ευκαιρία προκειμένου λ.χ. να
είναι σε θέση να προετοιμάσουν
ένα ολοκληρωμένο μενού ώστε
να διοργανώσουν ένα πάρτι. Σύμ-
φωνα με τα στελέχη της IKEA, μέ-
σω της συγκεκριμένης αλυσίδας η
αλυσίδα λιανεμπορικής αντιμετω-
πίζεται εκ μέρους των πελατών ως
«lifestyle βοηθός». Παράλληλα,
εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή Do
It Yourself (DIY), που διακρίνεται
από ποιότητα, αμεσότητα και πλή-
ρη εξατομίκευση. Την ίδια στιγμή,
θα λαμβάνουν μέρος ακόμη περισ-
σότερες επενδύσεις σε καινούργιες
υπηρεσίες με σκοπό την περαιτέρω
εξυπηρέτηση και ανταπόκριση στα
«θέλω» των πελατών.
Το δεύτερο παράδειγμα αφο-
ρά την ολλανδική αλυσίδα κρε-
οπωλείων Dungelmann, η οποία
αποφάσισε να εγκαινιάσει τη λει-
τουργία ενός concept ταχείας εξυ-
πηρέτησης ξεφεύγοντας ωστόσο
από τις «παραδοσιακές» εκδό-
σεις των υβριδικών πολύ-concept
«παραδοσιακό κρεοπωλείο-εστι-
ατόριο-ζυθεστιατόριο». Κι αυτό,
καθώς η δική τους πρόταση δι-
ακρίνεται από τα βασικά στοιχεία
μιας upscale brasserie, η οποία πα-
ντρεύει την εμπειρία του shopping
και της ανώτερης, περισσότερο
εκλεκτικής εστίασης. Οι πελάτες
απολαμβάνουν εξυπηρέτηση, ποι-
ότητα και γεύση κατά πολύ ανώ-
τερη σε σχέση ακόμη και με καθι-
ερωμένα πολύ καλά εστιατόρια.
Ταυτόχρονα, και οι πωλήσεις του
«πυρήνα» της επιχείρησης (δηλα-
δή του κρεοπωλείου) επωφελού-
νται πολλαπλώς, αφού από την
μια η έξοδος γίνεται επ’ αφορμής
της πραγματοποίησης των σχετι-
κών αγορών σε κρεατικά και από
την άλλη υπάρχει –άτυπη, αλλά
υπαρκτή– σύνδεση των πιάτων που
προσφέρονται στην brasserie με
τις πρώτες ύλες και τα προϊόντα
που διατίθενται στις βιτρίνες του
κρεοπωλείου. Η δε κίνηση στους
χώρους του καταστήματος πολλα-
πλασιάζεται, δημιουργώντας μια
ισχυρή εικόνα και αίσθηση ακόμη
και προς όσους είτε δεν είχαν επι-
σημάνει την παρουσία της ίδιας της
επιχείρησης ή προς τους δυνητι-
κούς πελάτες.
Τα τελευταία χρόνια έχουμε γί-
νει μάρτυρες μιας τάσης που
αφορά τη χρήση βιολογικών
προϊόντων στις κουζίνες και τα
μενού των εστιατορίων. Σε ποιο
σημείο βρισκόμαστε σήμερα;
Εξακολουθεί να αποτελεί μια
δυναμικά ανερχόμενη τάση ή
μόδα ήταν και πέρασε;
Πράγματι, εδώ και τουλάχιστον
μια πενταετία έχει καταγραφεί μια
έντονη τάση σε ό,τι αφορά τα ορ-
γανικά προϊόντα κρέατος, λαχα-
νικών, αυγών, πουλερικών κ.λπ.
Πρόκειται για μια πραγματικότητα
που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και τις
σκανδιναβικές χώρες και σιγά σι-
γά επεκτάθηκε και αλλού, όπως
λ.χ. στη Δυτική και την Κεντρική
Ευρώπη. Πλέον, το καταναλωτικό
κοινό είναι και καλά ενημερωμένο
και ευαισθητοποιημένο και επιζη-
τά, κατά το δυνατόν, περισσότερο
«καθαρά», μη επεξεργασμένα και
δίχως τεχνητά συστατικά προϊόντα.
Αρκεί να σημειωθεί πως το 2021 η
αξία της παγκόσμιας αγοράς υπο-
κατάστατων κρέατος, γάλακτος και
παρεμφερών προϊόντων αναμένε-
ται να ξεπεράσει τα επίπεδα των
27 δις. δολαρίων. Την ίδια στιγμή,
με βάση τα στοιχεία πρόσφατης
έρευνας, το 45% των καταναλωτών
διεθνώς εξέφρασαν ενδιαφέρον για
την προμήθεια και τη χρήση προ-
ϊόντων που δεν διαθέτουν τεχνητά
συστατικά.
<
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας,
το 45% των καταναλωτών διεθνώς εξέφρασαν
ενδιαφέρον για τη προμήθεια και χρήση προϊόντων
που δεν διαθέτουν τεχνητά συστατικά.
1...,49,50,51,52,53,54,55,56,57,58 60,61,62,63,64,65,66,67,68,69,...84
Powered by FlippingBook