Food Service τ. 131 - page 65

απιστώσετε πως τα ενοικιαστήρια ή πωλητήρια
στις γύρω επιχειρήσεις είναι περισσότερα απ’ όσα
είναι ανοιχτά και λειτουργούν, τότε δεν αποτελεί
ιδανική τοποθεσία για εσάς και την επένδυση
στην οποία σκέφτεστε να προβείτε.
Ιδιαίτερα χρήσιμος μπορεί να αποδειχτεί ο
έλεγχος των επιπέδων κορεσμού. Για παράδειγ-
μα, εάν στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει πλη-
θώρα από σουβλατζίδικα ή πιτσαρίες, τότε θα
πρέπει να σκεφτείτε πολύ σοβαρά εάν μπορεί
να «αντέξει» ακόμη ένα πανομοιότυπο concept.
Λειτουργήστε με «ανοιχτή» λογική και προσπα-
θήσετε να αντιληφθείτε εάν μπορείτε να επωφε-
ληθείτε από την ύπαρξη πολλαπλών αντίστοιχων
εστιατορίων και concept φαγητού στην εν γένει
περιοχή. Μπορείτε να αποσπάσετε ένα ικανό με-
ρίδιο αγοράς από το συγκεντρωμένο καταναλωτι-
κό κοινό-πελατεία; Απαιτείται χρόνος και επαρκής
ανάλυση των δεδομένων προκειμένου να κατα-
σταλάξετε στη σωστή απόφαση.
Πριν ξεκινήσετε τις διαδικασίες να ανοίξετε τη
δική σας επιχείρηση εστίασης, οφείλετε να αξιολο-
γήσετε τον παράγοντα «τοποθεσία». Κοιτάξτε γύρω
σας, δείτε ποιοι βρίσκονται στην ευρύτερη γειτονιά,
κατασταλάξτε στο ποιοι αποτελούν το κοινό-στόχο
σας. Εάν, για παράδειγμα απευθύνεστε σε νεαρής
ηλικίας άτομα που κινούνται στην ηλικιακή κατηγο-
ρία 18-25 ετών, τότε σίγουρα θα τους βρείτε κοντά
σε δημοφιλή όσο και μοδάτα στέκια, εκεί όπου
υπάρχει έντονη νυχτερινή ζωή, σε κεντρικά ση-
μεία πόλεων, δίπλα από πανεπιστημιακά ιδρύματα
κ.λπ. Αν θέλετε να στοχεύσετε σε μεγαλύτερης
ηλικίας άτομα και δη στελέχη επιχειρήσεων, τότε
θα πρέπει να αναζητήσετε κάποιο σημείο κοντά σε
επιχειρήσεις ή συγκροτήματα γραφείων.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχετε κατά νου το
κοινό στο οποίο θέλετε να απευθυνθείτε. Ποιοι
μπορεί να ενδιαφέρονται για το φαγητό που προ-
σφέρετε; Ποια είναι η εν γένει τιμολογιακή πολι-
τική σας; Θα είναι σε θέση οι ενδιαφερόμενοι να
καλύψουν οικονομικά τις απαιτήσεις σας;
Μόλις δώσετε πειστικές απαντήσεις στα συ-
γκεκριμένα ερωτήματα, τότε θα μπορέσετε να
ξεκινήσετε τη διαδικασία της αναζήτησης του
κατάλληλου χώρου και τοποθεσίας για το εστια-
τόριό σας. Όταν θα κατασταλάξετε σε αυτήν, θα
βρίσκεστε στο σωστό δρόμο για την αναζήτηση
της επιτυχίας.
<
FOOD FOR THOUGHT
Τα «must» της κατάλληλης τοποθεσίας:
• Αναζητήστε τοποθεσία που να διαθέτει ικανοποιητική πρόσβαση.
• Ο μέσος χρόνος μετάβασης στην εργασία των κατοίκων της περιο-
χής δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 15-20 λεπτά της ώρας.
• Επιλέξτε μια τοποθεσία με υψηλό βαθμό ορατότητας. Μελετήστε
το ρεύμα της κυκλοφορίας και την κίνηση των αυτοκινήτων. Συνή-
θως, οι περιοχές που διαθέτουν υψηλό επίπεδο κίνησης είναι ιδανι-
κές για την… αλίευση πελατείας εκ μέρους των εστιατορίων.
• Η εν γένει λιανεμπορική υποστήριξη ιδανικά θα πρέπει να βρίσκε-
ται σε απόσταση 2-3 χιλιομέτρων από την υποψήφια τοποθεσία.
• Δημιουργήστε έναν χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Εάν η τοπο-
θεσία που έχετε επιλέξει δεν διαθέτει κάποιο πάρκινγκ, τότε ίσως
θα ήταν χρήσιμο να συνεργαστείτε με κάποιο, προκειμένου να δι-
ευκολύνετε τους πελάτες σας. Μην ξεχνάτε πως όσο πιο καλή είναι
η εξυπηρέτηση τόσο πιο φιλική γίνεται η επιχείρησή σας προς τους
πελάτες, οδηγώντας σας στην κορυφή των προτιμήσεών τους.
• Χρήσιμο θα ήταν οι κάτοικοι να διαθέτουν από μέσο εισόδημα και
άνω.
• Όσο χαμηλότερος είναι ο δείκτης της ανεργίας στην περιοχή, τόσο
πιο θετικές είναι οι προοπτικές του εστιατορίου σας.
65
1...,55,56,57,58,59,60,61,62,63,64 66,67,68,69,70,71,72,73,74,75,...84
Powered by FlippingBook