Σαφώς λιγότερος απαιτούμενος εξοπλι-
σμός. Ο αναγκαίος εξοπλισμός ξεκινά και
εξαντλείται στην κουζίνα. Ξεχάστε τις ιδιαίτερα δα-
πανηρές αγορές που αφορούν στην επίπλωση
της σάλας (καρέκλες, τραπέζια, πάγκους, βιτρίνες,
συστήματα ψυχαγωγίας κ.ο.κ.), αρχιτεκτονικό σχε-
διασμό και διαμόρφωση εσωτερικών και εξωτερι-
κών χώρων, εξεύρεση χώρου στάθμευσης, στο-
λές κ.ά. Χώρια που θα γλιτώσετε και τα κόστη
ανανέωσης και ανακαίνισης που είθισται να λαμ-
βάνει χώρα ανά τριετία…
Εκμετάλλευση πλαισίου λειτουργίας για
την ταχεία ανέλιξη της επιχείρησής σας.
Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του συγκεκρι-
μένου τύπου επιχείρησης είναι ο βαθμός ευελιξί-
ας της. Το διαχειρίσιμο κόστος, ο χαμηλός βαθ-
μός στελέχωσης, η έλλειψη ιδιαίτερα μεγάλων
επενδύσεων, το περιορισμένης έκτασης μενού
που μπορεί να ορίζεται με βάση την εποχικότητα
και τις τιμές στο καθημερινό χρηματιστήριο της
αγοράς των πρώτων υλών, καθώς επίσης και η
δυνατότητα πραγματοποίησης δοκιμών περιορι-
σμένης έκτασης για να διαπιστωθεί η δυνατότητα
αποδοχής και διείσδυσης στο καταναλωτικό κοι-
νό, αποτελούν στοιχεία και επίπεδα που μπορούν
να οδηγήσουν στο επόμενο στάδιο μετεξέλιξης
της ίδιας της επιχείρησης. Επιπροσθέτως, το γεγο-
νός ότι η λειτουργία ενός εικονικού εστιατορίου
αφενός στηρίζεται σε μια εξειδικευμένη εφαρμο-
γή και αφετέρου αποτελεί μια εναλλακτική επιχει-
ρηματική πρόταση που κινείται σε μια ταχεία κι-
νούμενη αγορά όπως είναι αυτή της εστίασης, βο-
ηθά στην προσέλκυση αντίστοιχων κεφαλαίων
χρηματοδότησης και ενίσχυσης.
Ένα από τα κύρια γνωρίσματα των εικονικών
εστιατορίων είναι και το γεγονός ότι αποτελούν
-τουλάχιστον προς το παρόν- πρόταση που απευ-
θύνεται σε αστικά περιβάλλοντα και δη μεγάλων
πόλεων, καθώς η ύπαρξη πλήθους δυνητικών
πελατών και οι έντονοι ρυθμοί ζωής με τα ελά-
χιστα ελεύθερα χρονικά διαστήματα που δεν
εξαντλούνται στο συχνό μαγείρεμα στο σπίτι,
αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για την επιτυχή
λειτουργία τους. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό στο
οποίο πρέπει να δοθεί βαρύτητα είναι η ταχύτητα
και αξιοπιστία της παράδοσης, καθώς αποτελεί
την τελική… επίγευση και εικόνα που θα αφήσει
στον πελάτη σας.
Premium χρέωση - διαχειρίσιμο κόστος
Αναφορικά με την τιμολογιακή πολιτική, μπο-
ρεί να χρεώνετε με την λογική του ελαφρώς
premium, καθώς η ποικιλία, η γεύση και η ποι-
ότητα το «δικαιολογούν», όμως δεν θα πρέπει
να κινείται σε σημαντικά αυξημένα επίπεδα εν
συγκρίσει με τον «παραδοσιακό» ανταγωνισμό.
Μην ξεχνάτε πως οι πελάτες μπορεί να αντιλαμ-
βάνονται το διαφορετικό όσο και το ποιοτικό,
ωστόσο δεν σημαίνει απαραίτητα πως θέλουν να
το πληρώσουν κιόλας...
Βέβαια, το γεγονός ότι το μενού είναι συγκε-
κριμένο, μικρό και πλήρως διαχειρίσιμο, προ-
διαθέτει τον επαγγελματία για τον σωστό υπο-
λογισμό του κόστους, την θεσμοθέτηση της
κατάλληλης διαδικασίας προμήθειας των πρώ-
των υλικών, αλλά και της προετοιμασίας του
φαγητού, στοιχεία που μπορούν να συμβάλλουν
στην καθιέρωση μιας ανταγωνιστικής τιμολογια-
κής πολιτικής.
Ένα ακόμη διαφοροποιητικό στοιχείο με πολ-
λαπλές προεκτάσεις είναι και το γεγονός ότι ο
εμπλουτισμός είτε η αλλαγή στην σύνθεση του
μενού πρέπει και μπορεί να είναι καθημερινή
προδιαθέτοντας με το στοιχείο της περιέργειας
και της πολλαπλής ικανοποίησης των γευστικών
απαιτήσεων των ίδιων των πελατών. Ταυτόχρο-
να, η επιχείρηση μπορεί να διατηρεί σε θεμιτά
επίπεδα το κόστος των προμηθειών της, καθώς
μπορεί να αποφασίζει σχετικά με το περιεχόμενο
του καθημερινού μενού της με βάση όχι μόνο την
εποχικότητα, αλλά και την αυξομείωση των τιμών
στην αγορά των πρώτων υλών. Κάτι, που της πα-
ρέχει το πλεονέκτημα να περιορίζει αισθητά την
έκθεσή της απέναντι στο πιστωτικό ρίσκο.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στο
ζήτημα του branding, πόσο μάλλον από τη στιγ-
μή που αφενός μεν αναφερόμαστε σε μια εντε-
λώς καινούρια εναλλακτική πρόταση διατροφής
και εν γένει λειτουργίας του business concept και
από την άλλη, πρόκειται για μια επιχείρηση δίχως
παρελθόν, πάνω στο οποίο ο επαγγελματίας
BRAINSTORMING
75