Food Service τ. 131 - page 73

Είναι απολύτως βέβαιο πως η διαχείριση και η
εκμετάλλευση των social media δεν είναι «κομ-
μένη και ραμμένη» για κάθε χρήστη και δη επαγ-
γελματία της εστίασης. Υπάρχουν, όμως, μια
σειρά από βήματα και πρακτικές που θεωρούνται
λανθασμένες και χρήσιμο θα ήταν να αποφύγετε.
Συγκεκριμένα:
1
Ο καταιγισμός επαίνων
Αναλογιστείτε να κάνετε retweet κάθε έπαι-
νο ή θετικό σχόλιο της προηγούμενης ημέ-
ρας… πλημμυρίζοντας το timeline των ακολού-
θων σας με ένα σωρό μηνύματα. Αποτέλεσμα;
Στην καλύτερη περίπτωση η πλήξη, στη χειρότε-
ρη η απώλεια ακολούθων.
2
Άμεση πώληση
Τα social media στον «πυρήνα» τους –ουσι-
αστικά– αφορούν τη διαρκή πραγματοποί-
ηση πωλήσεων προς τους χρήστες, δίχως όμως
αυτό να γίνεται εξόφθαλμα ξεκάθαρο. Γι’ αυτό
και το εξειδικευμένο όσο και προοδευτικό κοινό
που «υιοθετεί» τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
συνήθως δεν αντιδρά καθόλου καλά σε απόπει-
ρες άμεσης πώλησης. Χρήσιμο, λοιπόν, θα ήταν
να ακολουθείτε τις βασικές αρχές, δίχως να δε-
λεάζεστε από τη –φαινομενικά και μόνο– εύκολη
επιτυχία.
3
Η απατηλή γοητεία των «ειδικών» προ-
σφορών
Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως οι
online ακόλουθοί σας θα έχουν επίγνωση των
υπό εξέλιξη εβδομαδιαίων προσφορών σας. Οπό-
τε, αποτελούν τους τελευταίους που πρέπει να
προσεγγίσετε «βομβαρδίζοντάς» τους με γνωστό
–σε αυτούς– περιεχόμενο. Καλό θα ήταν να ανα-
φέρετε μεν τέτοιες προσφορές, αλλά με φειδώ και
διαφοροποιημένο περιεχόμενο και μήνυμα.
4
Φωτογραφίες που… δεν βλέπονται!
Οφείλετε να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή ακό-
μη και στην παραμικρή λεπτομέρεια όταν
«ανεβάζετε» φωτογραφίες με τα πιάτα του εστι-
ατορίου σας. Για παράδειγμα, οι κοντινές λήψεις
ροζ σάρκας από κοτόπουλο, ζαμπόν, γαρίδες
κ.ά. μπορούν εύκολα να θυμίσουν υπολείμματα
από κάποιο «φρικτό» χειρουργικό εγχειρίδιο. Τα
ριζότο, αλλά και οποιοδήποτε πιάτο με λευκή
σάλτσα, θα χρειαστεί ιδιαίτερη τεχνική ώστε να
μη «βγει» αντιαισθητικό και αδιάφορο στη φω-
τογράφιση. Στην πραγματικότητα, πολύ λίγα είναι
τα κύρια πιάτα που βγαίνουν όμορφα ή δελεαστι-
κά σε φωτογραφίες online, ενώ ίσως να μην είναι
τελικά αυτό που θέλουν να δουν οι ακόλουθοί
σας. Προσπαθήστε να τους προσφέρετε ευκρί-
νεια, το backstory, τη διαδικασία της προετοιμα-
σίας και όχι το τελικό πιάτο. Δείξτε τους όμορφες
και φρέσκες πρώτες ύλες, φαγητά σε τηγάνια
ή ακόμη και φρεσκοψημένα που μόλις βγήκαν
αχνιστά από το φούρνο.
5
Εσφαλμένες ενημερώσεις
Από το πιάτο της ημέρας και το περιεχό-
μενο του μεσημεριανού μενού μέχρι και
τις μπίρες, εάν έχετε προϊόντα που αλλάζετε σε
καθημερινή βάση και έχετε υποσχεθεί να ενημε-
ρώνετε τους ακολούθους σας για αυτά online,
τότε μην αμελήσετε να το κάνετε. Κάθε μέρα και
όχι όπως και όποτε το θυμάστε…
6
Ανόητα hashtags
Προσθέτοντας tweets με hashtags του
τύπου #fridayfeeling, #winewednesday,
#mondaymotivation κ.ά., δεν θα οδηγήσει την
επιχείρησή σας να αξιοποιήσει και εν συνεχεία να
βιώσει μια online… φρενίτιδα. Πρόκειται για μια
βαρετή όσο και επαναλαμβανόμενη πρακτική.
7
Ενθουσιασμός με μέτρο
Tweets της διαρκώς διαχεόμενης λογικής
«Μία και μόνο βραδιά ύπνου ακόμη μέχρι
το #tapastuesday!!!» απευθύνονται σε ανόητους
ή σε πεντάχρονα παιδιά και όχι στην πελατεία σας.
8
Μην ξεχνάτε πως πρόκειται για μια
διαδικασία στην οποία συμμετέχουν
δύο «παίκτες»
Πολλές φορές οι χρήστες θα σας κάνουν ερω-
τήσεις online, σχετικά με οτιδήποτε μπορείτε να
φανταστείτε: από τις ώρες λειτουργίας μέχρι το
μενού, την αποδοχή πιστωτικών ή χρεωστικών
καρτών, τις διαιτητικές επιλογές κ.ο.κ. Γι’ αυτό και
θα πρέπει να ανταποκριθείτε. Άμεσα, όσο και πε-
ριεκτικά! Και όχι δύο μέρες μετά…
<
MARKETING
73
1...,63,64,65,66,67,68,69,70,71,72 74,75,76,77,78,79,80,81,82,83,...84
Powered by FlippingBook