συχνότερα σε κέικ, παγωτά, ενώ τελευταία έχει…
βρει τον δρόμο της και στα shakes.
Η πάλη (και η αγωνία ταυτόχρονα) ανάμεσα
στην προσφορά παραδοσιακών ή σύγχρονων
γλυκών επιλογών μπορεί να κάνει έντονα την
παρουσία της στο μεγαλύτερο μέρος ενός μενού
επιδορπίων. Κι ενώ μπορεί να φαίνεται ελκυστική
η ιδέα να δώσετε την ευκαιρία στους πελάτες σας
να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο και πρωτοπο-
ριακό, εντούτοις οι κλασικές γεύσεις δύσκολα
«ξεριζώνονται» από το μυαλό και την καρδιά
πολλών. Για παράδειγμα, μια παραδοσιακή γεύ-
ση σοκολάτας μόνο απαρατήρητη δεν περνά από
τη συντριπτική πλειοψηφία των πελατών των εστι-
ατορίων σε ολόκληρο τον κόσμο!
Αναμφίβολα, σοκολατένιες προτάσεις όπως λ.χ.
τα κέικ, τα brownies κ.ά. είναι σε θέση να στηρί-
ξουν ένα μενού επιδορπίων για πολλά χρόνια,
ενώ ταυτόχρονα η σοκολάτα μπορεί να χρησιμο-
ποιηθεί με χαρακτηριστική ευκολία από τους σεφ
σε συνδυασμό με… trendy συστατικά, όπως είναι
το φυστικοβούτυρο και η αλατισμένη καραμέλα.
Αποφύγετε τις περιττές, ογκώδεις, πολύμορφες
κατασκευές
Επιπροσθέτως, χρήσιμο θα ήταν να αποφύγετε
περίπλοκες κατασκευές και «βαριά», πλουμιστά
πιάτα τα οποία εκ πρώτης όψεως μπορεί να εντυ-
πωσιάσουν για την πρωτοτυπία τους, ωστόσο
προχωρώντας στο… παρασύνθημα, ήτοι την κα-
τανάλωσή τους, μπορεί να δυσκολέψουν σε αφά-
νταστο βαθμό τους πελάτες σας. Αποτέλεσμα;
Γρήγορα να απαξιωθούν και να μην πωλούν. Ένα
τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα συναντάται
στις ΗΠΑ και την Αγγλία με τα επονομαζόμε-
να και ως freakshakes. Πρόκειται για εξαιρετικά
εμπνευσμένης εμφάνισης shakes, που περιέχουν
πολλά συστατικά και ταυτόχρονα εντυπωσιάζουν
με το μέγεθός τους. Αρκεί να σημειωθεί πως η
συγκεκριμένη προϊοντική κατηγορία έχει οδηγή-
σει μέχρι και στην δημιουργία εξειδικευμένων κα-
ταστημάτων, κυρίως στην Αγγλία. Εξαιτίας δε του
τεράστιου μεγέθους και του υψηλού επιπέδου
των θερμίδων τους, σε πολλές περιπτώσεις κα-
ταναλώνονται ως γεύμα από μόνα τους. Οπότε,
τα εστιατόρια που θα τα υιοθετήσουν και τα προ-
τείνουν, οφείλουν να είναι προετοιμασμένα για
μικρότερες παραγγελίες των προτάσεων φαγητού
από το βασικό μενού τους…
Προτείνετε μίνι-επιδόρπια
Στον αντίποδα των «περίπλοκων κατασκευών»
βρίσκεται μια ποικιλία μίνι-επιλογών σε ένα πιά-
το γευσιγνωσίας, το οποίο θα παρασκευάζεται
αποκλειστικά στην κουζίνα του εστιατορίου. Θα
μπορούσατε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να προ-
σφέρετε ένα μίνι επιδόρπιο με μια τριάδα γλυκών
προτάσεων, που θα επέτρεπε στους πελάτες σας
να πειραματιστούν με μια ποικιλία γεύσεων, κάτι
που θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως δειγ-
ματισμός των γεύσεων των επιδορπίων σας. Προς
αυτή την κατεύθυνση και με απώτερο σκοπό να
αυξήσετε περαιτέρω την δαπάνη των πελατών
στο εστιατόριό σας, οι σερβιτόροι θα μπορούσαν
επίσης να τους προτείνουν να απολαύσουν το
μίνι επιδόρπιο τους με συνοδευτικό καφέ, τσάι ή
αφέψημα εν γένει.
Μια τάση που δείχνει να ενισχύεται σε διεθνές
επίπεδο είναι η ζήτηση για παγωτό χαμηλών λι-
παρών, κατεψυγμένου γιαουρτιού, sorbet και εν
γένει γαλακτοκομικών προϊόντων. Επιπλέον, τα,
όσο το δυνατόν, «υγιεινά γλυκά» είναι μια τάση
που δείχνει να εξαπλώνεται με γοργούς ρυθ-
μούς παγκοσμίως. Πολλοί σεφ έχουν επιλέξει τη
χρήση υπερτροφών (superfoods) και ποικίλων
λαχανικών, όπως λ.χ. τα παντζάρια. Αντίστοιχα,
τα καθαρισμένα ή πολτοποιημένα φρούτα και το
μέλι μπορούν να αποτελέσουν ένα αποτελεσμα-
τικό «συνδετικό» υλικό για τα κέικ, προσθέτοντας
ταυτόχρονα και υπέροχη γεύση.
Φυσικά, δεν είναι μόνο η ζήτηση για μειωμένη
ζάχαρη που αυξάνει την ποικιλία των επιδορπί-
ων. Υπάρχουν και ορισμένες άλλες διατροφικές
απαιτήσεις, όπως λ.χ. οι προτάσεις απαλλαγμένες
από την γλουτένη και την λακτόζη, αυτές που εί-
ναι vegan-friendly κ.ά.
<
DESSERTS
‘
‘
Το 1/3 των καταναλωτών
εκτιμούν πως στα μενού
των επιχειρήσεων εστίασης
θα έπρεπε να υπάρχουν
περισσότερα επιδόρπια
που στοχεύουν σε ειδικές
περιστάσεις.
79