Food Service τ. 131 - page 68

68
3
Μην απορρίψετε το ενδεχόμενο να λάβετε
σχετική έμπνευση από τους ανταγωνι-
στές σας! Ξεκινήστε με την παραδοχή πως
η φωτιά εφευρέθηκε μια φορά και από
εκεί και πέρα το στοιχείο διαφοροποίη-
σης σχετίζεται με το βαθμό και το περιεχόμενο
της χρήσης της. Κινούμενοι σε αυτό το πλαί-
σιο και όταν στο νου σας βρίσκεται η ιδέα του
rebranding, τότε κρίνεται εξαιρετικά σημαντικό να
προσέξετε τι είναι εκείνο που κάνουν καλύτερα
ή ακόμη και αποδοτικότερα οι ανταγωνιστές σας
εν συγκρίσει με ό,τι κάνετε εσείς. Γι’ αυτό και μη
διστάσετε να επισκεφτείτε τις εγκαταστάσεις –επι-
τυχημένων– ανταγωνιστών σας, προκειμένου να
διαπιστώσετε από πρώτο χέρι πώς κινείται το
προσωπικό τους, τι περιλαμβάνει το μενού, ποια
είναι η τιμολογιακή τους πολιτική, τυχόν ειδικές
προσφορές, το πλήθος και το είδος των ποτών
που σερβίρονται κ.λπ.
Ιδιαίτερη προσοχή οφείλετε να δώσετε και στον
τρόπο με τον οποίο επιλέγουν να προωθήσουν
και να κάνουν σχετικό μάρκετινγκ του καταστήμα-
τός τους είτε μέσω «παραδοσιακών» καναλιών,
όπως περιοδικών, είτε επιλέγοντας την online
εναλλακτική που τους δίνει τη δυνατότητα να
διατηρούν τους αποκλειστικούς social media λο-
γαριασμούς. Θα πρέπει να έχετε κατά νου πως
είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην αντιγράψτε
επακριβώς το τι κάνουν οι άλλοι, αλλά αντιθέτως
να τους αξιοποιήσετε ως σημείο αναφοράς και
άντλησης σχετικής έμπνευσης.
4
Μην αμελήσετε την εσωτερική διακό-
σμηση. Σε περίπτωση που επιθυμείτε
να κάνετε πλήρες όσο και ουσιαστικό
rebranding της επιχείρησής σας, τότε σί-
γουρα θα χρειαστεί να επιχειρήσετε ένα
«φρέσκο» look. Ιδιαίτερα, εάν δεν έχετε πραγμα-
τοποιήσει κάποιου είδους ανανέωση ή ανακαί-
νιση στο χώρο σας από τη στιγμή που ξεκίνησε
τη λειτουργία του. Μπορεί οι καιροί να είναι
δύσκολοι όσο και «στενοί» οικονομικά, ωστόσο
αυτό δεν δείχνει να έχει απαγορεύσει σε ένα ση-
μαντικό ποσοστό εστιατορίων να προβαίνει έστω
και σε ένα… φρεσκάρισμα ενός «κουρασμένου»
ή «κορεσμένου» εσωτερικού – ανεξαρτήτως εάν
εντάσσεται ή όχι σε μια ευρύτερη διαδικασία
rebranding.
Επιλέξτε το εσωτερικό που ταιριάζει τόσο στην
ιστορία του εστιατορίου σας όσο και στην κουζίνα
που προωθεί και εκπροσωπεί. Ιδανικά, το στυλ
που σας εκφράζει θα πρέπει να αποτυπώνεται και
να αντανακλάται σε κάθε έκφανση και πτυχή του
χώρου σας: από τη βιτρίνα και την κεντρική σάλα
φαγητού μέχρι τους καταλόγους με το μενού, τις
στολές των εργαζομένων ακόμη και την παραμι-
κρή λεπτομέρεια. Στις τελευταίες εντάσσονται το
πλήθος των τραπεζιών που θα έχετε στο χώρο,
ακόμη και τι είδους μουσική σκοπεύετε να παίζε-
τε. Το σύνολο των προαναφερθέντων θα οδηγή-
σουν στη δημιουργία της συνολικής αισθητικής,
της εικόνας και της ευρύτερης αίσθησης που θα
«αφήνει» το εστιατόριό σας.
5
Καταφύγετε στην αξιοποίηση της αμε-
σότητας και αποτελεσματικότητας των
social media. Εάν δεν έχετε ήδη εισέλθει
στο «μαγικό» κόσμο των μέσων κοινω-
νικής δικτύωσης, ίσως η διαδικασία του
rebranding του εστιατορίου σας να αποτελεί την
κατάλληλη ευκαιρία και αφορμή. Άραγε γνωρί-
ζετε πως στο Instagram κάτι παραπάνω από 250
εκατομμύρια posts είναι tagged ως #food και κάτι
παραπάνω από 24 εκατομμύρια ως #drinks, σύμ-
φωνα με πρόσφατα στοιχεία μελέτης της εταιρείας
SproutSocial, που εξειδικεύεται στη μέτρηση και
ανάλυση των τάσεων στα social media; Όπως ση-
Γνωρίζετε πως στο Instagram
κάτι παραπάνω από 250
εκατομμύρια posts είναι tagged
ως #food και κάτι παραπάνω
από 24 εκατομμύρια ως
#drinks, σύμφωνα με
πρόσφατα στοιχεία μελέτης
της εταιρείας SproutSocial;
FOOD FOR THOUGHT
1...,58,59,60,61,62,63,64,65,66,67 69,70,71,72,73,74,75,76,77,78,...84
Powered by FlippingBook