Food Service τ. 131 - page 55

T
ο είδος του λαδιού που χρησιμοποιείτε,
τα προϊόντα που τηγανίζονται σε αυτό, η
θερμοκρασία και η χρονική διάρκεια του
τηγανίσματος, η συχνότητα και ο βαθμός
που το φιλτράρετε, οι συνολικές ώρες
χρήσης, αλλά και το πόσο καθαρός είναι ο εξο-
πλισμός που κάνει χρήση του συγκεκριμένου
λαδιού αποτελούν παράγοντες καίριας σημασίας
αναφορικά με την τελική διάρκεια ζωής και χρή-
σης του τηγανέλαιου.
Το ζητούμενο είναι να μεγιστοποιήσετε τον
αριθμό των καλαθιών της φριτέζας με φαγητό
που μπορεί να τηγανίσει το λάδι πριν αρχίσει να
«σπάει».
Θα πρέπει να σημειωθεί πως στην αγορά σή-
μερα κυκλοφορούν και ορισμένα επαγγελματικής
χρήσης δοκιμαστικά κιτ τα οποία με τη σειρά τους
καθορίζουν εάν το λάδι χρειάζεται να αλλαχθεί
και πότε.
Οι ιδιαιτερότητες του παναρίσματος
Τι να προσέξετε
Ένας ακόμη παράγοντας που είναι σε θέση να
επηρεάσει σημαντικά την κατάσταση του τηγα-
νέλαιού σας είναι και τα παναρισμένα φαγητά
που τα έχετε χειριστεί πρόσφατα μεν, δίχως τον
κατάλληλο τρόπο δε! Συγκεκριμένα, όταν πα-
νάρετε στο αλεύρι κομμάτια κοτόπουλου και
αμέσως τα ρίξετε στην φριτέζα δίχως να τα έχετε
στεγνώσει καλά, τότε δεν υπάρχει αμφιβολία πως
τμήματα του φαγητού πέφτουν, γεμίζοντας με
αλεύρι το λάδι και δημιουργώντας ένα σχετικό
«σύννεφο» μέσα στη φριτέζα. Αποτέλεσμα; Όταν
αυτό μαγειρεύεται και σε κάποια στιγμή καίγεται
να προσδίδει αυτομάτως στο λάδι μια ιδιαίτερα
πικρή γεύση, προκαλώντας –τελικά- το γνωστό
φαινόμενο της τάγγισης. Οπότε, χρήσιμο θα ήταν
να κουνήσετε καλά και να τινάξετε με επιμέ-
λεια τα παναρισμένα κομμάτια φρέσκου φαγητού
προκειμένου να μειώσετε αισθητά τις πιθανότητες
εμφάνισης του συγκεκριμένου προβλήματος. Μια
ακόμη πρακτική είναι να αποφεύγετε το φαινό-
μενο της υπερφόρτωσης της ίδιας της φριτέζας.
Παράλληλα, το τηγάνισμα λιπαρών φαγητών
σίγουρα συμβάλλει στο ταχύτερο «σπάσιμο» του
λαδιού, καθώς τα λίπη των φαγητών αναμειγνύο-
νται με το τηγανέλαιο.
Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να
αφαιρείτε άμεσα τυχόν κομμάτια από φαγητό που
επιπλέουν στην επιφάνεια του λαδιού, καθώς εκ
της φύσεώς τους αρκετά από αυτά βυθίζονται στο
θερμαντικό στοιχείο είτε έχουν την τάση να κολ-
λούν στα τοιχώματα της φριτέζας, δυσκολεύοντας
το συνολικό σας έργο.
<
OPERATIONS
Βελτιώστε την ποιότητα των τηγανητών
καθαρό τηγανέλαιό
Πότε ξέρετε πως το λάδι τηγανίσματος που χρησιμοποιείτε πρέπει να αλλαχθεί;
Υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία και χαρακτηριστικά που θα σας το «δείξουν»;
Αλήθεια, γνωρίζετε με ποιο τρόπο θα μεγιστοποιήσετε τον κύκλο της ζωής του;
55
Κερδίστε χρόνο στη συνολική
«ζωή» του τηγανέλαιού σας!
Εάν ενδιαφέρεστε να επεκτείνετε τη συνολική διάρκεια ζωής και χρή-
σης του τηγανέλαιού σας, υπάρχουν ορισμένες «έξυπνες» όσο και
αποτελεσματικές κινήσεις που θα σας επιτρέψουν να το κάνετε πράξη!
Συγκεκριμένα:
• Διατηρείτε καθαρή τη φριτέζα.
• Φιλτράρετε το λάδι σε καθημερινή βάση ή ακόμη και με την ολο-
κλήρωση κάθε βάρδιας ξεχωριστά.
• Φροντίστε ώστε όταν δεν χρησιμοποιείτε το λάδι, να το διατηρείτε
καλυμμένο και σε κατά το δυνατόν πιο ψυχρές συνθήκες.
• Διατηρείτε την θερμοκρασία τηγανίσματος σε επίπεδα μικρότερα
των 190 βαθμών Κελσίου.
• Αντικαταστήστε το σύνολο του λαδιού όλο μαζί, αντί να ακολου-
θείτε τη λογική της περιοδικής αφαίρεσης όσου βρίσκεται -κυρίως-
στην επιφάνεια.
• Αλατίζετε το φαγητό μόνο έπειτα από το τηγάνισμά του.
• Χρησιμοποιείτε τύπους λαδιού που είναι ειδικά σχεδιασμένοι για
βαθύ τηγάνισμα και διαθέτουν υψηλότερο σημείο βρασμού, το
οποίο θα διατηρήσει υψηλό βαθμό συνοχής σε διευρυμένους κύ-
κλους τηγανίσματος.
1...,45,46,47,48,49,50,51,52,53,54 56,57,58,59,60,61,62,63,64,65,...84
Powered by FlippingBook