της ικανότητας in-store πώλησης των ίδιων των
σημείων με την ταυτόχρονη μείωση της μέσης
απόδειξης.
Όπως αναφέρουν αναλυτές της Technomic,
το περιβάλλον της εστίασης σήμερα συνεχίζει να
δημιουργεί διαρκείς προκλήσεις για τους επαγ-
γελματίες και τις αντίστοιχες επιχειρήσεις που
δραστηριοποιούνται σε αυτήν, πόσω μάλλον
από τη στιγμή κατά την οποία αποσκοπούν στην
ενίσχυση των οικονομικών τους μεγεθών και την
δόμηση ενός – τουλάχιστον– ικανοποιητικού με-
ριδίου αγοράς.
Δυναμικά στο προσκήνιο
οι Millennials και η Γενιά Ζ
Οι ίδιοι αναφέρουν πως η δυναμική εμφάνιση
στο προσκήνιο καινοτόμων ανεξάρτητων εστια-
τορίων, ανερχόμενων περιφερειακών ή ακόμη
και τοπικών, αλλά και η επέκταση στην ευρύτερη
αγορά του fast casual, έχει αναγκάσει τις αλυσί-
δες εστίασης να είναι περισσότερο ευέλικτες, εστι-
ασμένες, προσιτές σε επίπεδο περιβάλλοντος και
λογικής φιλοξενίας, όσο και να θέτουν στο επίκε-
ντρο της στρατηγικής τους την με καθ’ οιονδήποτε
τρόπο εξυπηρέτηση των πελατών τους.
Οι οργανωμένες αλυσίδες θα συνεχίσουν να
αντιμετωπίζουν σειρά από προκλήσεις που θα
προκύπτουν –μεταξύ άλλων– από τον διαρκώς
πιο ενεργό ρόλο των νεότερης ηλικίας πελατών-
εκπροσώπων της Γενιάς Z, καθώς επίσης και των
Millennial καταναλωτών κηδεμόνων τους. Απο-
τελεί κοινώς αποδεκτό τόπο πως οι καταναλωτές
θα εξακολουθούν να αναζητούν την ποιότητα και
την αξία στις εμπειρίες εστίασης και fooding που
απολαμβάνουν.
Με βάση τα στοιχεία της ανάλυσης της
Technomic, οι αλυσίδες πλήρους παροχής υπη-
ρεσιών φαίνεται πως δέχτηκαν το μεγαλύτερο
οικονομικό πλήγμα, καθώς οι συνολικές τους
πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά μόλις 1,4% έναντι
4% το αμέσως προηγούμενο έτος, ενώ η εικόνα
χειροτερεύει όταν κάποιος εξετάζει τον δείκτη
ανάπτυξης ανά μονάδα, που συρρικνώθηκε από
1,1% το 2015 σε 0,5% πέρυσι.
Ωρίμανση αγορών
με άμεση επίδραση στα μεγέθη!
Εκτός, όμως, από τα λιγότερο «σκοτεινά» όσο
και προβληματικά σημεία της μελέτης Top 500
Advanced Chain Restaurant Report που συνέτα-
ξε η Technomic, υπάρχουν και σημεία που μπο-
ρεί να κάνουν τους επαγγελματίες του κλάδου
να αναθαρρήσουν. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις
στους χώρους εστίασης που χαρακτηρίζονται fine
dining ενισχύθηκαν κατά 4,9%, ενώ σε κοντινή
απόσταση συναντώνται και οι casual αλυσίδες
εστίασης, με το ποσοστό αύξησης των πωλήσεών
τους να διαμορφώνεται στο 4,3%.
Καλύτερη ήταν η απόδοση που σημείωσαν
το 2016 οι αλυσίδες περιορισμένης εξυπηρέτη-
σης, καθώς πέτυχαν αύξηση πωλήσεων 4,4% με
αντίστοιχο βαθμό ανάπτυξης ανά μονάδα της τά-
ξεως του 1,9%. Βέβαια, όπως επισημαίνεται στη
σχετική μελέτη, παρατηρούνται κάποια σημάδια
ωρίμανσης του εν λόγω τομέα, τα οποία αργά ή
γρήγορα αναμένεται να έχουν άμεση επίδραση
στην αποτελεσματικότητα και τα εν γένει μεγέθη.
Ήδη, οι ημέρες κατά τις οποίες οι εκπρόσωποί
τους «γεύονταν» διψήφια ποσοστά ανάπτυξης,
έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί…
Όσο για τα ταχυφαγεία και τις αντίστοιχες αλυ-
σίδες γρήγορου φαγητού, οι οποίες απαρτίζουν
κάτι παραπάνω από το 60% του συνολικού
όγκου πωλήσεων της λίστας του Top 500 της
Technomic, κατάφεραν να ενδυναμώσουν τις πω-
λήσεις τους κατά 3,7%, ελαφρώς μειωμένες από
4,6% το 2015. Όσο για την ανάπτυξη ανά μο-
νάδα, παρέμεινε αμετάβλητη κατά την τελευταία
διετία, στα επίπεδα του 0,9%.
<
TRENDS
47
‘
‘
Το σημερινό περιβάλλον
της εστίασης συνεχίζει να
δημιουργεί προκλήσεις για
τους επαγγελματίες, πόσω
μάλλον από τη στιγμή κατά
την οποία αποσκοπούν στην
ενίσχυση των οικονομικών
τους μεγεθών και τη
δόμηση ενός ικανοποιητικού
μεριδίου αγοράς.