54
έναν από τους πιο βασικούς παράγοντες όταν ένα
εστιατόριο ή ένα restaurant bar σχεδιάζουν τα
μενού τους. Εάν τα περιθώρια είναι συμπιεσμένα,
τότε είναι σημαντικό να προσαρμόσετε ανάλογα
τα πιάτα σας. Επιπροσθέτως, στο επίκεντρο κάθε
αλλαγής που τυχόν πραγματοποιήσετε στο μενού
σας, θα πρέπει να βρίσκεται αυτό που περιμένουν
από εσάς οι πελάτες σας.
Και τι γίνεται με τη λίστα των ποτών;
Όταν διερευνάτε την πιθανότητα πραγματοποί-
ησης αλλαγών στο μενού φαγητού του εστιατο-
ρίου σας, χρήσιμο θα ήταν να μην ξεχνάτε και την
λίστα των ποτών. Πολλές φορές η συγκεκριμένη
παράμετρος δείχνει να αμελείται, «πληγώνοντας»
το ταμείο και τα έσοδά σας! Όπως συμβαίνει και
με το φαγητό, έτσι και με τα ποτά δεν απαιτού-
νται… κοσμογονικές αλλαγές. Αρκεί να επιβε-
βαιώσετε πως έχετε μετεξελίξει τη σχετική λίστα
που διαθέτετε ώστε να εξυπηρετεί το στοιχείο της
εποχικότητας, να είναι σύμφωνη όσο και συμβατή
με τις επικρατούσες τάσεις, καθώς επίσης και οι
προτάσεις να παραμένουν «φρέσκες».
Για παράδειγμα, εξετάστε τι προσθήκες ή αφαι-
ρέσεις μπορείτε να κάνετε στις μπίρες, στο κρασί,
στους μηλίτες και στα αλκοολούχα σας, ώστε
αφενός μεν να ξεχωρίσετε από τον ανταγωνισμό
προσφέροντας διαφορετικές ετικέτες και brands
και αφετέρου δε να βρίσκονται εντός των και-
νούριων εξελίξεων, τάσεων και συνηθειών. Επί-
σης, το στοιχείο της εποχικότητας θα πρέπει να
αναδεικνύεται και να καθοδηγεί τις επιλογές σας.
Το καλοκαίρι, λοιπόν, η προώθηση ποτών που
«συλλαμβάνουν» και απευθύνονται στην καλο-
καιρινή διάθεση έχουν πολλαπλάσιες πιθανότητες
να πουλήσουν σε σχέση με ποτά και γεύσεις που
υπενθυμίζουν στους πελάτες τον χειμώνα.
Προσπαθήστε να σκεφτείτε την προσφορά πο-
τών ως μια διαρκώς εξελισσόμενη πραγματικότη-
τα η οποία «ζει» και «ανασαίνει» καθημερινά με
το ίδιο σας το εστιατόριο. Γι’ αυτό και οφείλετε να
τα διαχειρίζεστε και να τα ενημερώνετε διαρκώς.
Καθώς αλλάζουν οι εποχές, αντίστοιχα πρέπει
να προσφέρετε και τα ανάλογα ποτά. Μπορεί η
κύρια προσφορά σας να παραμένει η ίδια, δια-
σφαλίζοντας ότι τα αγαπημένα ποτά των πελατών
σας παραμένουν διαθέσιμα καθ’ όλη τη διάρκεια
του έτους, δεν θα πρέπει όμως να υποτιμάτε τη
χαρά, την καλή διάθεση και τον ενθουσιασμό
που μπορείτε να δημιουργήσετε παρουσιάζοντας
ποτά που θα έχουν έναν περισσότερο εποχιακό
χαρακτήρα.
<
OPERATIONS
‘
‘
Όταν σκέφτεστε
την πιθανότητα της
πραγματοποίησης αλλαγών
στο μενού φαγητού του
εστιατορίου σας, χρήσιμο
θα ήταν να μην ξεχάσετε
και την λίστα των ποτών.
Πολλές φορές η συγκεκριμένη
παράμετρος δείχνει να
αμελείται, «πληγώνοντας» το
ταμείο και τα έσοδά σας!
‘
‘
Θυμηθείτε πως όταν οι
τιμές αρχίζουν να παίρνουν
την… ανηφόρα, ορισμένα πιάτα
που ήταν κάποτε κερδοφόρα,
στην πορεία μπορεί να
γίνουν λιγότερο.