Food Service τ. 131 - page 51

51
γυαλίσματός τους, εξοικονομώντας ανθρώπινο
δυναμικό και χρόνο, ενώ την ίδια στιγμή τα πλυ-
μένα αντικείμενα είναι σε θέση να χρησιμοποιη-
θούν και πάλι.
Ένα ακόμη σημείο στο οποίο οι επαγγελματίες
της εστίασης οφείλουν να δώσουν ιδιαίτερη προ-
σοχή είναι η ποικιλία των εξελιγμένων λειτουρ-
γιών και χαρακτηριστικών. Όσο ελκυστικά και εάν
φαντάζουν, σκεφτείτε σε πρώτο βαθμό εάν θα τα
χρειαστείτε και εάν τα θεωρείτε απαραίτητα στην
καθημερινή λειτουργία σας. Προκειμένου να απο-
φύγετε την πιθανότητα να υπερβάλλετε ή να υπο-
τιμήσετε τον πλυστικό εξοπλισμό σας, θα πρέπει
να έχετε σαφή γνώση των αντίστοιχων αναγκών
της επιχείρησής σας. Μόνο τότε θα καταφέρετε
να ξεκαθαρίσετε τι είδους πλυντήριο χρειάζεστε,
καθώς επίσης και τα οφέλη που θα έχετε από την
αξιοποίηση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών και
δυνατοτήτων.
Επιπροσθέτως, ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο παίζει
και η συνολικότερη χρήση του ίδιου του πλυντη-
ρίου, ανεξαρτήτως των χαρακτηριστικών, των με-
τρήσεων και των τιμών σχετικά με την απόδοση,
την κατανάλωση, τις δυνατότητες κ.λπ. Κι αυτό,
διότι στην περίπτωση κατά την οποία θέτετε σε
λειτουργία το πλυντήριό σας νωρίς το πρωί και
το αφήνετε ανενεργό για μεγάλα χρονικά διαστή-
ματα μέσα στην ημέρα, τότε αναμφίβολα οι τιμές
απόδοσης που παρέχει ο κατασκευαστής δεν
θα επιτευχθούν! Βλέπετε, αυτοί προχωρούν στη
δέσμευσή τους σε τιμές περί της αποδοτικότητας
και της κατανάλωσης νερού, ρεύματος και καθα-
ριστικών στηριζόμενοι σε ιδανικές όσο και συν-
θήκες συνεχόμενης λειτουργίας. Όταν, λοιπόν,
ένα πλυντήριο παραμένει αδρανές, ακόμη και
εάν καταφέρνει να διατηρεί χαμηλές standby θερ-
μοκρασίες, θα απαιτηθεί η κατανάλωση αρκετής
ενέργειας προκειμένου να διατηρήσουν τις ιδανι-
κές θερμοκρασίες του νερού, ώστε να διατηρηθεί
ο βαθμός ετοιμότητάς του και να τεθεί στιγμιαία
σε λειτουργία.
<
Πώς θα επιλέξετε το ιδανικό πλυντήριο
1
Βεβαιωθείτε πως ο εξοπλισμός που θα επιλέξετε έχει τη δυνατό-
τητα να διαχειριστεί όχι μόνο τον καθημερινό φόρτο, αλλά και τις
επιμέρους χρονικές περιόδους αυξημένης έντασης και κινητικότη-
τας.
2
Επιλέξτε ένα –κατά το δυνατόν– αξιόπιστο brand. Θυμηθείτε πως
ένα αξιοπρεπές επαγγελματικό πλυντήριο, που θα διαχειρίζεται
σημαντικό φόρτο πλύσης, εκτιμάται πως θα έχει χρονική διάρκεια
ζωής η οποία θα ξεπερνά τα επτά χρόνια. Αρκεί, βεβαίως, να συ-
ντηρείται με επιμέλεια και συνέπεια.
3
Εξετάστε αναλυτικά το συνολικό κόστος λειτουργίας. Είναι βέβαιο
πως μόλις θέσετε σε λειτουργία το πλυντήριό σας δεν θα θέλετε
αυτομάτως να γεννηθούν υπέρμετρα έξοδα που σχετίζονται με τη
χρήση του.
4
Καταγράψτε τη ροή εργασίας και διαδικασιών που ακολουθείται
στην κουζίνα και το μπαρ σας και αναζητήστε βελτιωτικές κινήσεις
που θα είναι σε θέση να συμβάλουν στην ομαλότερη ή ακόμη
και περισσότερο αποδοτική λειτουργία, εξοικονομώντας πολύτιμο
χρόνο. Μην ψάχνετε για εντυπωσιακές αλλαγές, ευρείας κλίμα-
κας, αλλά για μικροβελτιώσεις και αντίστοιχης λογικής κινήσεις.
5
Όταν βρίσκεστε στη διαδικασία της αναζήτησης, η σύγκριση μετα-
ξύ διαφορετικών προτάσεων που προκρίνουν τα ποικίλα brands
θα πρέπει να βασίζεται στην κατ’ αντιπαράσταση εξέταση, γραμμή
προς γραμμή των λειτουργιών, χαρακτηριστικών, μετρήσεων,
αποδόσεων, καταναλώσεων κοκ.
6
Ένας από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες που πρέπει να
ληφθούν υπόψη έχει να κάνει με το επίπεδο του παρεχόμενου
service, την ταχύτητα της εξυπηρέτησης, το χρόνο της κάλυψης,
τα εξαρτήματα που καλύπτει κ.ά.
7
Μην… πέσετε στην παγίδα της εύκολης «ανάγνωσης» πως όλα
τα πλυντήρια είναι ίδια. Κάθε άλλο!
OPERATIONS
Οι εστιάτορες οφείλουν
να λάβουν υπόψη τους
το συνολικό κόστος του
εξοπλισμού σε ολόκληρη τη
χρονική διάρκεια της ζωής και
λειτουργίας του, που –μεταξύ
άλλων– συμπεριλαμβάνει
το πόσο ευφυής είναι η
κατανάλωση νερού, χημικών
καθαριστικών, ενέργειας κ.ά.
1...,41,42,43,44,45,46,47,48,49,50 52,53,54,55,56,57,58,59,60,61,...84
Powered by FlippingBook