Food Service τ. 122 - page 61

με τις υποχρεωτικές ενδείξεις
που πρέπει να αναγράφονται
στις συσκευασίες των τροφί-
μων είναι οι εξής:
n
Η ονομασία του τροφίμου:
Η ονομασία του τροφίμου είναι
η νόμιμη ονομασία του ή η συ-
νήθης ονομασία του τροφίμου
ή ειδάλλως παρέχεται περιγρα-
φική ονομασία του τροφίμου.
Περιλαμβάνει ή συνοδεύεται
από ενδείξεις της φυσικής κα-
τάστασης του τροφίμου ή της
ειδικής επεξεργασίας που έχει
υποστεί (π.χ. σε σκόνη, βα-
θιάς/ταχείας κατάψυξης, συ-
μπυκνωμένο, καπνιστό) σε κά-
θε περίπτωση που η παράλειψη
αυτής της πληροφορίας θα
μπορούσε να παραπλανήσει
τον αγοραστή.
n
Ο κατάλογος των συστατι-
κών:
Ο εν λόγω κατάλογος πε-
ριλαμβάνει όλα τα συστατικά
του τροφίμου, κατά φθίνουσα
σειρά περιεκτικότητας ως προς
το βάρος, όπως καταγράφηκαν
κατά τη στιγμή της χρησιμοποί-
ησής τους στην παρασκευή του
τροφίμου. Δεν απαιτείται κατά-
λογος συστατικών για προϊόντα
που αποτελούνται από ένα μό-
νο συστατικό, στα οποία η ονο-
μασία του τροφίμου είναι η ίδια
με την ονομασία του συστατι-
κού ή η ονομασία του τροφίμου
επιτρέπει τον καθορισμό της
φύσης του συστατικού.
n
Κάθε συστατικό ή τεχνολογι-
κό βοήθημα που προκαλεί αλ-
λεργίες ή δυσανεξίες και χρησι-
μοποιείται στην παραγωγή ή
στην παρασκευή ενός τροφί-
μου και εξακολουθεί να υπάρ-
χει στο τελικό προϊόν, ακόμη
και σε τροποποιημένη μορφή.
n
H ποσότητα ορισμένων συ-
στατικών ή κατηγοριών συ-
στατικών:
Η αναγραφή της πο-
σότητας ενός συστατικού ή κα-
τηγορίας συστατικών που χρη-
σιμοποιούνται στην παρασκευή
ή στην επεξεργασία ενός τρο-
φίμου απαιτείται όταν το εν λό-
γω συστατικό ή κατηγορία συ-
στατικών:
α)
εμφανίζεται στην ονομα-
σία του τροφίμου ή ο κατανα-
λωτής το συνδέει, συνήθως, με
την ονομασία αυτή,
β)
διακρίνε-
ται σαφώς στην επισήμανση, με
λέξεις, εικόνες ή γραφική απει-
κόνιση,
γ)
έχει ουσιαστική ση-
μασία για το χαρακτηρισμό
ενός τροφίμου και για τη διά-
κρισή του από προϊόντα με τα
οποία είναι δυνατόν να συγχέε-
ται λόγω της ονομασίας ή της
εμφάνισής του.
n
Η καθαρή ποσότητα του
τροφίμου, σε μονάδες όγκου
για τα υγρά προϊόντα, σε μονά-
δες μάζας για τα υπόλοιπα
προϊόντα.
n
Η ημερομηνία ελάχιστης δια-
τηρησιμότητας και η τελική
ημερομηνία ανάλωσης («ανά-
λωση έως»): Στην περίπτωση
τροφίμων τα οποία είναι μικρο-
βιολογικώς ιδιαίτερα ευαλλοίω-
τα και τα οποία για το λόγο αυ-
τόν ενδέχεται, έπειτα από σύ-
ντομο χρονικό διάστημα, να συ-
νιστούν άμεσο κίνδυνο για την
ανθρώπινη υγεία, η ημερομηνία
ελάχιστης διατηρησιμότητας
αντικαθίσταται από την τελική
ημερομηνία ανάλωσης. Αφού
παρέλθει η τελική ημερομηνία
ανάλωσης, το τρόφιμο θεωρεί-
ται μη ασφαλές σύμφωνα με το
άρθρο 14, §2-§5 του Ε.Κ.
178/2002.
Για το κατεψυγμένο κρέας,
για τα κατεψυγμένα παρασκευ-
άσματα κρέατος και για τα κα-
τεψυγμένα μη μεταποιημένα
προϊόντα αλιείας απαιτείται και
η ημερομηνία κατάψυξης ή
ημερομηνία πρώτης κατάψυ-
ξης σε περιπτώσεις που το
προϊόν έχει καταψυχθεί περισ-
σότερες από μία φορές.
n
Τυχόν ιδιαίτερες συνθήκες
αποθήκευσης ή/και συνθήκες
χρήσης, για να είναι δυνατή η
διατήρηση ή η χρήση των τρο-
φίμων μετά το άνοιγμα της συ-
σκευασίας, αναγράφονται οι
συνθήκες διατήρησης ή/και η
προθεσμία κατανάλωσης κατά
περίπτωση.
n
Το όνομα ή η εμπορική επω-
νυμία και η διεύθυνση του υπευ-
θύνου επιχείρησης τροφίμων.
n
Η χώρα καταγωγής ή ο τό-
πος προέλευσης:
Για τη συ-
γκεκριμένη ένδειξη έχει εκδο-
θεί και ισχύει η ΚΥΑ 412/8932,
ΦΕΚ 149 Τ’Β/2012.
FOOD
Service
61
θέμα
'
'
Ο υπεύθυνος κάθε
επιχείρησης
τροφίμων είναι
αρμόδιος για την
παροχή
πληροφοριών για
κάθε
προσυσκευασμένο
κωδικό της
επιχείρησής του,
ο οποίος
διατίθεται
στην αγορά.
1...,51,52,53,54,55,56,57,58,59,60 62,63,64,65,66,67,68
Powered by FlippingBook