FOOD
Service
60
Ο
Κανονισμός πε-
ριλαμβάνει όλες
τις επιχειρήσεις
που βρίσκονται
σε οποιοδήποτε
στάδιο της τροφικής αλυσίδας,
ακόμη και αυτές που διαθέ-
τουν μη προσυσκευασμένα
τρόφιμα [(μονάδες ομαδικής
εστίασης, καντίνες), επιχειρή-
σεις που παρασκευάζουν και
πωλούν λιανικώς], καθώς ακό-
μη και αυτές που παρέχουν
υπηρεσίες διάθεσης τροφίμων
(προσυσκευασμένων και μη) με
επικοινωνία εξ αποστάσεως
(π.χ. διαδικασία delivery, πώλη-
ση μέσω ιστοσελίδας κ.λπ.).
Τι είναι το
προσυσκευασμένο
τρόφιμο;
Σύμφωνα με τον Κανονισμό,
το προσυσκευασμένο τρόφιμο
είναι η χωριστή μονάδα προς
πώληση που προορίζεται να
παρουσιαστεί ως έχει στον τε-
λικό καταναλωτή, αλλά και στις
μονάδες ομαδικής εστίασης,
και αποτελείται από ένα τρόφι-
μο και τη συσκευασία μέσα
στην οποία έχει τοποθετηθεί
πριν από τη διάθεσή του προς
πώληση, είτε η συσκευασία αυ-
τή καλύπτει το τρόφιμο ολικά
είτε μόνο εν μέρει, αλλά εν πά-
ση περιπτώσει κατά τρόπο που
να μην είναι δυνατόν να τροπο-
ποιηθεί το περιεχόμενο χωρίς
να ανοιχτεί ή να τροποποιηθεί
η συσκευασία (ο ορισμός αυ-
τός αναφέρεται και στο άρθρο
2 – στοιχείο η του Ν. 4177/
2013).
Από την άλλη, ως μη προσυ-
σκευασμένο τρόφιμο νοείται η
χωριστή μονάδα προς πώληση
που προορίζεται να παρουσια-
στεί ως έχει στον τελικό κατα-
ναλωτή και στις μονάδες ομα-
δικής εστίασης και αποτελείται
από ένα τρόφιμο σε κάποια
ελάχιστη προστατευτική συ-
σκευασία, το οποίο είτε συ-
σκευάζεται στον τόπο πώλη-
σης εφόσον το ζητήσει ο κατα-
ναλωτής είτε προσυσκευάζεται
για άμεση πώληση.
Τι ισχύει για τα
προσυσκευασμένα
τρόφιμα;
Ο υπεύθυνος κάθε επιχείρη-
σης τροφίμων είναι αρμόδιος
για την παροχή πληροφοριών
για κάθε προσυσκευασμένο
κωδικό της επιχείρησής του, ο
οποίος διατίθεται στην αγορά,
ή σε περίπτωση που ο συγκε-
κριμένος υπεύθυνος δεν είναι
εγκατεστημένος στην Ένωση,
τότε την ευθύνη για τη σωστή
επισήμανση την έχει ο εισαγω-
γέας στην αγορά της Ένωσης.
Επίσης, ο υπεύθυνος κάθε επι-
χείρησης τροφίμων δεν επιτρέ-
πεται να τροποποιεί τις πληρο-
φορίες που συνοδεύουν κά-
ποιο τρόφιμο, οι οποίες δεν
πρέπει σε καμία περίπτωση να
είναι παραπλανητικές όσον
αφορά στα χαρακτηριστικά
του.
Η απαίτηση πλέον σχετικά
Με την έναρξη της εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΚ) 1169/2011 (από 13-12-
2014) καθιερώνεται πλέον η υποχρέωση των υπεύθυνων επιχειρήσεων τροφί-
μων για μία πιο συγκεκριμένη και πλήρη παροχή πληροφοριών σχετικά με τις
ενδείξεις των προϊόντων τους.
Νέα νομοθεσία για
εστιατόρια και τρόφιμα
Ξεκινά η εφαρμογή του ΕΚ 1169/2011
θέμα
Γράφουν οι:
Κεραμυδάς Δημήτρης
–
Υγιεινολόγος MSc
,
Χατζημπύρου Ολυμπία
–
Τεχνολόγος Τροφίμων
,
HYGENIUS υγειονομική ασφάλεια