Food Service τ. 122 - page 54

FOOD
Service
54
E
να νέο προϊόν που κάνει την
εμφάνισή του στα εστιατόρια
είναι το με ελληνικές επιρρο-
ές brunch. Συχνά, πλέον, τα
εστιατόρια εισάγουν στην
προϊοντική τους γκάμα το brunch προσελ-
κύοντας μεγάλο αριθμό πελατών. Ίσως η
μεγάλη του απήχηση στο καταναλωτικό
κοινό να οφείλεται στην ευελιξία του. Πιο
συγκεκριμένα, το brunch διατίθεται συνή-
θως από το πρωί έως αργά το μεσημέρι,
με τους πελάτες να απολαμβάνουν ένα
«ενδιάμεσο γεύμα».
Άλλωστε αυτό ακριβώς υποδηλώνει και
η ονομασία του, καθώς αποτελεί συνδυα-
σμό των λέξεων «Breakfast» και «Lunch» ή
αλλιώς «Πρωινό» και «Γεύμα».
Όμως το brunch δεν σχετίζεται μόνο με
τις ώρες που διατίθεται στους καταναλω-
τές, αλλά και με το γεγονός ότι αντικαθι-
στά τα δύο γεύματα.
Συνήθως στο brunch προσφέρεται μία
μεγάλη ποικιλία πιάτων από αυγά Benedict
έως λουκάνικα, κρουασάν, μίνι burgers και
πλούσιες σαλάτες. Οποιοδήποτε πιάτο
μπορεί να ενταχθεί στο μενού ενός brunch.
Άλλωστε το brunch από τη φύση του
διαθέτει μία εορταστική διάθεση, με τις
Κυριακές να είναι η δημοφιλέστερη μέρα
για ένα τέτοιο τραπέζι.
Το Food Service σε μία προσπάθεια πα-
ρουσίασης νέων ιδεών συζήτησε με τον
chef Πέτρο Βρυώνη, καθηγητή μαγειρικής
τέχνης του ιδιωτικού ΙΕΚ Ορίζων Καλαμάτα
Μεσσηνίας και ιδρυτικό μέλος της Gefsis
Team, της πρώτης μεσσηνιακής ομάδας
γαστρονομίας
), για το
brunch και τη δυνατότητα συνδυασμού
του με παραδοσιακά προϊόντα.
Ποια είναι η έννοια του brunch;
Η έννοια του brunch για εμένα δεν είναι
κάτι διαφορετικό από την ελληνική ονομα-
σία που μας έλεγαν από μικρά παιδιά, το
δεκατιανό. Πιστεύω δηλαδή ότι πρόκειται
για έναν απλό συνδυασμό τροφών πρωι-
νού και μεσημεριανού.
Tι είναι αυτό που κατά τη γνώμη
σας έχει κάνει το brunch τόσο δη-
μοφιλές στην ελληνική εστίαση τα
τελευταία χρόνια;
Το brunch κατά τη γνώμη μου έχει γίνει
δημοφιλές καθώς συνδυάζει ένα σύμπλεγ-
μα τροφών που πολύ απλά θα μπορούσα-
με να γευτούμε είτε για πρωινό είτε λίγο
πριν γευματίσουμε για το μεσημεριανό. Πι-
στεύω πως στη χώρα μας έχει επιδράσει
πολύ η δύσκολη καθημερινότητα του
Έλληνα με πολλές ώρες απουσίας από το
σπίτι του και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να
μπορεί να συνδυάσει, όπως προανέφερα,
ένα καλό ενδιάμεσο φαγητό.
Για ποιο λόγο ένα εστιατόριο μπο-
ρεί να ενσωματώσει στα προϊόντα
του το brunch;
Ένα εστιατόριο μπορεί πλέον να ενσω-
ματώσει προϊόντα ενός brunch στον κατά-
λογό του από τη στιγμή που μπορεί ένα
μοσχαρίσιο μπιφτέκι να μετατραπεί σε ένα
γευστικότατο burger… ή ένα αυγό ποσέ να
συνδυαστεί με ένα φιλέτο κοτόπουλο στη
σχάρα. Δεν είναι κάτι διαφορετικό από
έναν απλό συνδυασμό γεύσεων.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του
brunch για τα εστιατόρια;
Ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα για ένα
εστιατόριο με την καθιέρωση ενός μενού
brunch δίνει τη δυνατότητα αύξησης της
πελατείας.
Εφόσον βέβαια μιλάμε για brunch και
ώρες σερβιρίσματός του 10:00-17:00. Δίνει
μία ώθηση στη μεσημεριανή του κάρτα.
Μπορεί σε μία παρέα ατόμων –που έχει τύ-
χει λίγο πολύ σε όλους μας– ορισμένοι να
θέλουν μεσημεριανό και άλλοι απλώς ένα
σνακ… Εδώ βοηθά πολύ κάποιον που έχει
την επιλογή μίας ομελέτας ή ενός burger
και κάποιον που θέλει ένα ζυμαρικό ή ένα
κρέας σχάρας.
Brunch
H ελληνική πρόταση
Ξεκίνησε ως τάση και εξελίχθηκε σε συνήθεια. Η 2 σε 1 πρόταση για γεύμα δεν
παύει να δελεάζει μία ευρεία γκάμα πελατών. Σήμερα το brunch εξελίσσεται
περαιτέρω και παρουσιάζεται στα εστιατόρια με μία ελληνική πινελιά.
'
'
Ένα πολύ μεγάλο
πλεονέκτημα για ένα
εστιατόριο με την
καθιέρωση ενός μενού
brunch δίνει τη δυνατότητα
αύξησης της πελατείας.
θέμα
1...,44,45,46,47,48,49,50,51,52,53 55,56,57,58,59,60,61,62,63,64,...68
Powered by FlippingBook