Food Service τ. 122 - page 46

πρωτεΐνη, ενώ όσο οι άνθρωποι ασχολούνται με την παραγωγή
του, βελτιώνεται και η γεύση του».
Κρέας από τον τόπο σου
Στροφή στην τοπική παραγωγή διαπιστώνει ο Josh Schonwald,
για την εστιατοριακή σκηνή για το 2015. Όπως μάλιστα αναφέρει
ο ίδιος στο άρθρο του: «Το κίνημα της κατανάλωσης της τοπικής
παραγωγής θα συνεχίσει να εξαπλώνεται το 2015. Ο Darren
Tristano, ερευνητής της εταιρείας Technomic, περιμένει αύξηση
της τοπικής παραγωγής, της τοπικής μπίρας, της τοπικής σοδειάς.
Όμως αυτό που θα εκτοξευτεί το 2015 είναι η τοπική παραγωγή
κρέατος από την Καλιφόρνια έως τις φάρμες της επαρχίας. Σε κά-
θε σάντουιτς της Νέας Υόρκης θα χρησιμοποιείται κοτόπουλο ή
μπέικον από τις φάρμες των περιοχών».
Σε άλλο δημοσίευμα της Daily Mail αναφέρονται τα ακόλουθα
σχετικά με το κρέας: «Η αγορά θα μετατοπιστεί από την κατανά-
λωση του μπέικον, όμως θα συνεχίσει να προτιμά το χοιρινό. Προϊ-
όντα όπως είναι η πανσέτα θα εξακολουθήσουν να εμφανίζονται
στα πιάτα».
Το τέλος του φιλοδωρήματος
Το φιλοδώρημα αποτελούσε πάντα ένα αμφιλεγόμενο θέμα για
τα εστιατόρια. Για πολλούς, το ποσό του φιλοδωρήματος αντιπρο-
σώπευε την κοινωνική τάξη του πελάτη. Οι Baum & Whiteman
στην έρευνά τους για τις τάσεις στα εστιατόρια το 2015 διαπιστώ-
νουν πως μπορεί και να έχει έρθει το τέλος του «θεσμού». Αυτό
βέβαια θα ισχύσει στην περίπτωση που οι πελάτες ξεκινήσουν να
προπληρώνουν για το γεύμα τους. Σε αυτή την περίπτωση, το πο-
σοστό του φιλοδωρήματος θα συμπεριλαμβάνεται εξαρχής στο
λογαριασμό. Επίσης, εξαιτίας των αυξανόμενων νομικών προβλη-
μάτων που το φιλοδώρημα προκαλεί στα εστιατόρια των ΗΠΑ, για
τους Baum & Whiteman: «Οδηγούμαστε σε αύξηση των μισθών
των σερβιτόρων με το φιλοδώρημα να ενσωματώνεται στην τιμή
του πιάτου. Άλλωστε τα σωματεία των εργαζομένων συνεχώς αυ-
ξάνουν τις πιέσεις τους για αύξηση των μισθών».
Και ο αστακός στο πιάτο
Το τέλος του 2014, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, ένας με-
γάλος αριθμός εστιατορίων με ειδίκευση στον αστακό άνοιξε στο
Λονδίνο. Εκτός του Λονδίνου το έδεσμα αυτό αποδείχθηκε ιδιαίτε-
ρα δημοφιλές και σε άλλες περιοχές της Αγγλίας, όπως το Μά-
ντσεστερ και το Κάρντιφ.
Νέα πιάτα σε παραλλαγές
Burgers, βάφλες και πουτίγκες θεωρεί ότι θα κυριαρχήσουν
στον κλάδο για το 2015 δημοσίευμα του BBC το οποίο αναφέρει
cover
story
FOOD
Service
46
Έρευνα της Tetra Pak για τα τρόφιμα
Σημαντικό κομμάτι αποτελεί πλέον η υγιεινή δια-
τροφή στην καθημερινότητα των Ελλήνων κατανα-
λωτών, σύμφωνα με την έρευνα της Tetra Pak
Hellas για τις τάσεις στην αγορά τροφίμων και συ-
σκευασίας. Όπως αποκαλύπτει η έρευνα που
πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα από την Tetra
Pak Hellas και τη Focus Bari, από τις 10 Δεκεμβρί-
ου έως και τις 16 Δεκεμβρίου του 2014 9 στους 10
Έλληνες δηλώνουν ότι έχουν κάποιο ενδιαφέρον
για την αγορά προϊόντων υγιεινής διατροφής, ενώ
μόλις το 7% δεν δείχνει κάποιο ενδιαφέρον. Πα-
ράλληλα, είναι εμφανής η τάση στην αγορά προϊό-
ντων που προέρχονται από μικρές τοπικές βιομη-
χανίες, καθώς θεωρούνται πιο υγιεινά-ποιοτικά.
Επιπλέον, οι Έλληνες καταναλωτές φαίνεται να
προτιμούν συσκευασίες οι οποίες αναγράφουν
τον τόπο προέλευσης του προϊόντος, είναι ανακυ-
κλώσιμες και κατασκευάζονται με τρόπο φιλικό
προς το περιβάλλον.
Στάσεις ως προς τις εξελίξεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 50% των
Ελλήνων καταναλωτών παρακολουθούν από κοντά
την αγορά προϊόντων υγιεινής διατροφής, το 43%
παρακολουθούν από κάποια απόσταση, ενώ το
7% δεν δείχνει κάποιο ενδιαφέρον. Μεγαλύτερο
ενδιαφέρον για τα προϊόντα υγιεινής διατροφής
φαίνεται να έχουν οι μητέρες.
Στάσεις ως προς τα προϊόντα διατρο-
φής
Σχεδόν το 92% των Ελλήνων καταναλωτών ανα-
γνωρίζει ότι η διατροφή επηρεάζει τη φυσική αλλά
και την πνευματική κατάσταση του ατόμου. Πα-
ράλληλα, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στην αγορά
προϊόντων με θρεπτικά συστατικά και προϊόντων
που προέρχονται από μικρές τοπικές βιομηχανίες,
καθώς θεωρούνται πιο υγιεινά/ποιοτικά (70%).
Μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα προϊόντα υγιεινής
διατροφής που παράγονται από μικρές τοπικές
βιομηχανίες δείχνουν ότι έχουν οι μητέρες (76%).
Στάσεις ως προς τις συσκευασίες δια-
τροφής
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, 9 στους 10
συμφωνούν ότι είναι σημαντικό να αναγράφονται
αναλυτικές πληροφορίες για τον τρόπο προέλευ-
σης του προϊόντος πάνω στη συσκευασία. Σημα-
ντικό είναι να μπορεί να ανακυκλωθεί (56%) και να
έχει κατασκευαστεί με τρόπο φιλικό προς το περι-
βάλλον (47%) δηλώνουν οι Έλληνες καταναλωτές.
Αναλύοντας τις διαφορετικές συμπεριφορές των
δύο φύλων και ομάδων, τα στοιχεία της έρευνας
δείχνουν πως οι γυναίκες φαίνεται να δίνουν με-
γαλύτερη βάση στα χαρακτηριστικά της συσκευα-
σίας που αφορούν στην προστασία του περιβάλ-
λοντος (93%), ενώ Έλληνες καταναλωτές που
προέρχονται κυρίως από τα ηλικιακά groups 45-55
ενδιαφέρονται περισσότερο να γνωρίζουν λεπτο-
μέρειες προέλευσης του προϊόντος (96%).
Χάρτινες συσκευασίες TETRA PAK®
Σχεδόν το 64% των Ελλήνων καταναλωτών γνωρί-
ζει και αγοράζει συστηματικά γάλα/χυμό σε συ-
σκευασία Tetra Pak.
Επιπλέον, άτομα που ενδιαφέρονται για θέματα
διατροφής γνωρίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό τις
συσκευασίες Tetra Pak, με 3 στους 4 να αγορά-
ζουν συστηματικά γάλα/χυμό σε συσκευασία Tetra
Pak (75%), ενώ αντίθετα το 57% αυτών που ενδια-
φέρονται μόνο περιστασιακά για θέματα διατρο-
φής ή και καθόλου αγοράζει συστηματικά Tetra
Pak.
Σχεδόν 8 στους 10 συμφωνούν ότι οι συσκευασίες
Tetra Pak είναι φιλικές προς το περιβάλλον (79%).
Αντίστοιχα, ένας εξίσου σημαντικός αριθμός κατα-
ναλωτών θεωρεί ότι οι συσκευασίες Tetra Pak
προστατεύουν αποτελεσματικά τα προϊόντα
(82%), ενώ παράλληλα είναι πρακτικές και εύχρη-
στες (83%).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, διαπιστώνε-
ται μία πολύ θετική στάση προς τις συσκευασίες
Tetra Pak και ιδιαίτερα από γονείς/μητέρες, κα-
θώς και από άτομα που ενδιαφέρονται για ζητήμα-
τα υγιεινής διατροφής.
1...,36,37,38,39,40,41,42,43,44,45 47,48,49,50,51,52,53,54,55,56,...68
Powered by FlippingBook