Για τον chef Γιάννη Μπαξεβάνη δεν χρειά-
ζονται συστάσεις. Τα λόγια περισσεύουν
για τον πολυπράγμων chef ο οποίος
αδιαμφισβήτητα έθεσε τις βάσεις στην ελ-
ληνική κουζίνα, την εξέλιξε και εξακολου-
θεί να την εμπλουτίζει με τις δημιουργίες
του. Ο chef μίλησε στο Food Service για
την πορεία του, τους στόχους του και το
όραμά του για την ελληνική κουζίνα με τον
ίδιο ενθουσιασμό αλλά και τη σεμνότητα
που τον χαρακτηρίζουν από την αρχή της
επαγγελματικής του πορείας.
Η παρουσία σας στις επαγγελματι-
κές κουζίνες είναι μακροχρόνια
και πολύ ξεχωριστή. Θα μπορού-
σατε να μας την περιγράψετε;
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1962. Τελεί-
ωσα αριστούχος τη Σχολή Τουριστικών
Επαγγελμάτων. Τα πρώτα χρόνια της κα-
ριέρας μου ταξίδεψα σε διάφορες χώρες
της Ευρώπης για να αποκτήσω γνώσεις
και εμπειρίες, για να γνωρίσω άλλους
τρόπους σκέψεις (Γερμανία, Ελβετία,
Βέλγιο, Γαλλία). Στο Hilton Στρασβούρ-
γου, μου απονεμήθηκε ασημένιο μετάλλιο
στη Διεθνή Έκθεση Γαστρονομίας.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εργά-
στηκα ως chef σε διάφορα ξενοδοχεία
και εστιατόρια: Στην Κρήτη, ως chef στο
Mirabello, στο Elounda Bay και στο
Elounda Beach, μαθαίνω ταυτόχρονα δί-
πλα στις γιαγιάδες τα μυστικά της κρητι-
κής κουζίνας και των καταπληκτικών
άγριων χόρτων. Στη Μύκονο διευθύνω
την κουζίνα του Mykonos Blue.
Ακολουθούν βραβεύσεις και διακρίσεις
από διάφορους οργανισμούς και περιοδι-
κά – αν και ξεχωρίζω το βραβείο «Chef
της Χρονιάς» που το κοινό μού απένειμε
δύο φορές.
Ξαναβάζω στα τραπέζια των γαστρο-
νομικών εστιατόριων άγρια χόρτα και πα-
ραδοσιακά προϊόντα. Μαζεύω μόνος το
αλάτι από τα βράχια και τα χόρτα τα
όποια σερβίρω μία ώρα αργότερα, κ.λπ.
Υπήρξα, επίσης, συνιδιοκτήτης του
εστιατορίου Γιορτή Μπαξεβάνη στο Χαϊ-
δάρι, εστιατόριο που έκανε μόδα σ’ όλη
την Ελλάδα με το στυλ και την πρωτοτυ-
πία του, τόσο για την ελληνική ομορφιά
του όσο και για τις προτάσεις του στις
γεύσεις.
Επίσης, ως γαστρονομικός εκπρόσω-
πος της Ελλάδας στο εξωτερικό, ταξι-
δεύω για τον ΟΠΕ (Ελληνικός Οργανι-
σμός Εξωτερικού Εμπορίου) στα Ηνωμέ-
να Έθνη, υπό την ελληνική προεδρία, στο
Fouquet’s στο Παρίσι, στα Culinary Insti-
tutes of America στο Σαν Φρανσίσκο και
στη Νέα Υόρκη κ.λπ.
Ακόμη, εργάστηκα στο Grand Resort
Lagonisi, το οποίο απέσπασε μεταξύ άλ-
λων το βραβείο «Chef του Μέλλοντος»
από την Académie Gastronomique
Internationale (Διεθνή Γαστρονομική Ακα-
δημία).
Από το 2013 είμαι και καθηγητής στη
σχολή ΑΚΜΗ και γαστρονομικός σύμβου-
λος:
n
του ξενοδοχείου 6 Κλειδιά στην Άφησ-
σο (βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο)
n
του εστιατορίου Γευσίπλους στην Κά-
ρυστο
n
του Kivo Art & Gourmet Hotel στη Σκιά-
θο
FOOD
Service
36
``
``
Πες μου ποιος είναι ο Έλληνας για να σου πω
ποια είναι η ελληνική κουζίνα.
Γιάννης
Μπαξεβάνης
στη Μάγδα Πειστικού
συνέντευξη