Ο πρόεδρος της WACS βρέθηκε για άλλη
μία φορά στην Ελλάδα, προκειμένου να
δηλώσει με την παρουσία του την υποστή-
ριξή του στις ελληνικές πρωτοβουλίες για
την ανάδειξη της μαγειρικής. Αυτήν τη φο-
ρά, η εκδήλωση της Χαλκιδικής στο Μου-
σείο της Ακρόπολης αποτέλεσε την ευκαι-
ρία συνάντησης του περιοδικού Food Ser-
vice με τον χαμογελαστό κ. Gissur Gud-
mundsson, ο οποίος μίλησε για την ομο-
σπονδία, το έργο και τους στόχους της,
την Ελληνική Κουζίνα και για τους χιλιά-
δες επαγγελματίες που θα επισκεφθούν
την Αθήνα το 2016. Σημειώνεται ότι είναι η
τελευταία συνέντευξη του Gissur Gudmu-
ndsson πριν ανακοινώσει ότι παραιτείται
από την προεδρία της WACS.
Ποιος είναι ο ρόλος, η αποστολή,
οι στόχοι και η ιστορία της WACS;
H World Association of Chefs Societies
(WACS) συστήθηκε τον Οκτώβριο του
1928, με κύρια αποστολή της να εξασφα-
λίσει στους chef ίσες ευκαιρίες για εκπαί-
δευση. Παράλληλα, βασικό στόχο της
ομοσπονδίας αποτελούσε η αναγνώριση
του επαγγέλματος του chef σε κάθε ση-
μείο της γης.
Ποιες είναι οι αρμοδιότητες της
WACS;
Σήμερα, με περισσότερες από 100 χώ-
ρες-μέλη, οι αρμοδιότητες της WACS
έχουν διευρυνθεί κατά πολύ σε σχέση με
την αρχή. Στην πραγματικότητα, μετονο-
μαστήκαμε σε UN of Chefs, καθώς κά-
νουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, προκει-
μένου να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι
επαγγελματίες έχουν ίσες ευκαιρίες ανά
την υφήλιο. Επίσης, δημιουργούμε τους
κανονισμούς για όλους τους μεγάλους
διαγωνισμούς παγκοσμίως και εκπαιδεύ-
ουμε τους κριτές σύμφωνα με διεθνή
πρότυπα.
Ακόμη, ξεκινήσαμε τη διαδικασία ανα-
γνώρισης σχολών μαγειρικής, οι οποίες
προσφέρουν υψηλού επιπέδου εκπαίδευ-
ση, και υποστηρίζουμε τους επαγγγελμα-
τίες μάγειρες σε περιπτώσεις που η χώ-
ρα τους πλήττεται. Βασικά, ορίζουμε τα
μαγειρικά πρότυπα στον κλάδο και υπε-
ρασπιζόμαστε τα συμφέροντα των εργα-
ζομένων στη διεθνή βιομηχανία.
Ποιος είναι ο δικός σας ρόλος
στον οργανισμό;
Είμαι ο πρόεδρος της ομοσπονδίας και
υπεύθυνος για την εποπτεία και τον έλεγ-
χο του έργου του διοικητικού συμβουλί-
ου. Επίσης, πρέπει να διασφαλίζω την
αποδοτική συνεργασία μεταξύ των μελών
του συμβουλίου. Ακόμη, μαζί με τη διοι-
κούσα επιτροπή είμαστε υπεύθυνοι να
δημιουργούμε όραμα και κατευθυντήριες
γραμμές για τους World Chefs.
Ένας άλλος ρόλος που έχω αναλάβει
FOOD
Service
28
``
``
Είναι ευκαιρία για τον ελληνικό κλάδο τροφίμων
το συνέδριο της WACS
συνέντευξη
Gissur
Gudmundsson
στη
Μάγδα Πειστικού