Food Service τ. 122 - page 23

μεγάλη τιμή για εμάς ήταν και το άρθρο
των New York Times».
Το Master Chef
Ένας από τους πλέον πρόσφατους
σταθμούς στην επαγγελματική πορεία
του Mekolli είναι αναμφίβολα η συμμετο-
χή του ως κριτής στον τηλεοπτικό διαγω-
νισμό μαγειρικής Master Chef της Αλβα-
νίας. Πριν από λίγες μέρες ο Mekolli ολο-
κλήρωσε και τη δεύτερη σαιζόν της τηλε-
οπτικής εκπομπής, η οποία σημειώνει πο-
λύ υψηλά νούμερα τηλεθέασης στη χώ-
ρα. Ο chef με τη συμμετοχή του στην εκ-
πομπή έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής
στην Αλβανία. Όπως λέει ο ίδιος για την
εμπειρία του: «Η τηλεόραση είναι κάτι
διαφορετικό. Σου μαθαίνει πολλά. Με βά-
ση τις κριτικές για την εκπομπή, θεωρού-
μαι ο πιο αυστηρός από τους τρεις κρι-
τές. Όμως όταν είμαι στη δουλειά, είμαι
αυστηρός, έχω απαιτήσεις και για αυτό
πολλές φορές έχω αντιδράσει έντονα,
ακόμη και μπροστά στις κάμερες. Αν και
ήταν αρκετά δύσκολο το να συμμετέχω,
καθώς έπρεπε να συνδυάσω τη δουλειά
μου στην Αθήνα με τη συμμετοχή μου
στην Αλβανία, τελικά τα κατάφερα. Η
εβδομάδα μου ήταν μοιρασμένη μεταξύ
Αθήνας και Τιράνων. Ευτυχώς, όλοι στο
Βασίλαινας είχαν τη διάθεση να με υπο-
στηρίξουν».
Το μενού στο Βασίλαινας
Η ιστορία του εστιατορίου είναι λίγο
πολύ γνωστή. Το 1920 ξεκίνησε τη λει-
τουργία του κοντά στο λιμάνι του Πειραιά
με τρία μόλις τραπεζάκια. Από τότε και
μέχρι σήμερα συνεχίζει τη λειτουργία του
αδιάλειπτα.
Η ύπαρξη του εστιατορίου σηματοδο-
τήθηκε από την παρουσία πολιτικών, αν-
θρώπων της τέχνης και των γραμμάτων
που μετέτρεψαν το εστιατόριο σε στέκι.
Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες του Βασίλαινας
δημιούργησαν ένα βιβλίο-λεύκωμα, στο
οποίο περιλαμβάνονται αφιερώσεις από
τους θαμώνες του εστιατορίου όπως ο
Μυριβήλης, ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Χα-
τζιδάκις, η Κατίνα Παξινού και ο Καζάν.
Ποια είναι όμως η κουζίνα που μπορεί
να δοκιμάσει ο επισκέπτης στο Βασίλαι-
νας; Ο Renato Mekolli έχει δημιουργήσει
ένα μενού βασισμένο στη νέα ελληνική
κουζίνα.
Σύμφωνα με τον chef: «Διαθέτουμε
πληθώρα πιάτων με ψάρι αλλά και κρέας.
Φυσικά ο πελάτης θα βρει στο Βασίλαι-
νας και μία μεγάλη ποικιλία σε σούπες,
σαλάτες αλλά και σε ορεκτικά. Τα πιάτα
είναι απλά μαγειρεμένα, καθώς δεν χρη-
σιμοποιούμε ιδιαίτερα τις μοντέρνες τε-
χνικές. Προτιμούμε να δίνουμε μεγάλη
βαρύτητα και προσοχή στα υλικά μας,
στα προϊόντα μας. Θέλουμε το φαγητό
μας να είναι ωραίο, να είναι νόστιμο.
Γι’ αυτό ανανεώνουμε τακτικά το μενού
μας ανάλογα με την εποχή. Βέβαια διατη-
ρούμε και ορισμένα πιάτα τα οποία μας
τα ζητούν σταθερά οι πελάτες μας». Και
προσθέτει: «Εκτός του μενού a la carte
και προσπαθώντας να κάνουμε το Βασί-
λαινας ακόμη πιο προσιτό σε όλους, δη-
μιουργήσαμε και ένα μενού dégustation
εννέα πιάτων σε πολύ χαμηλή τιμή. Με το
μενού αυτό, ο πελάτης μένει ευχαριστη-
μένος, χορταίνει όπως και με όλα μας τα
πιάτα. Δεν περιορίζουμε την ποσότητα.
Μάλιστα πριν βγάλουμε ένα πιάτο, το δο-
κιμάζουμε για να δούμε το γευστικό απο-
τέλεσμα, αλλά και να μελετήσουμε το αν
οι ποσότητες είναι επαρκείς». Τέλος, θα
πρέπει να αναφερθεί ότι όμοια επιμελη-
μένη είναι και η λίστα κρασιών του εστια-
τορίου, η οποία απαρτίζεται από εγχώρι-
ους και μη παραγωγούς οίνων.
Το μέλλον για τον Renato
Ο 32χρονος chef έχει όρεξη και διάθε-
ση να συνεχίσει να εξελίσσεται και να
προσφέρει στην εστιατοριακή σκηνή. Άλ-
λωστε, όπως ο ίδιος δηλώνει, έχει ακόμη
πολλά να μάθει και για το λόγο αυτόν
προσπαθεί να παρακολουθεί σεμινάρια
με κάθε ευκαιρία. Πρώτος στόχος για τον
ίδιο είναι το Βασίλαινας: «Θέλουμε να πά-
με το εστιατόριο ένα βήμα παρακάτω.
Ετοιμάζουμε κάποια πράγματα ώστε να
εξελίξουμε και άλλο το εστιατόριο». Αυτό
που επαναλαμβάνει συνεχώς είναι ότι τον
ενδιαφέρει με τη δουλειά του να ευχαρι-
στεί τους πελάτες και να μην αισθάνονται
οι ίδιοι ότι τους κοροϊδεύει. Σε ερώτηση
αν θα ήθελε να αναζητήσει την τύχη του
εκτός Ελλάδας είναι όμως κατηγορηματι-
κός: «Έχω δεχθεί προτάσεις από το εξω-
τερικό, αλλά δεν θέλω να φύγω από την
Ελλάδα. Την αγαπώ. Αυτός ο ήλιος και η
θάλασσα δεν υπάρχουν πουθενά. Μακάρι
να μπορέσω να συνεχίσω να μένω και να
εργάζομαι στην Ελλάδα».
<
FOOD
Service
23
Οι δημιουργίες του Renato Mekolli.
Χτένια με κρέμα παντζάρι.
Γουρουνόπουλο πάνω σε λαζάνι με μαρμε-
λάδα ντομάτας.
συνέντευξη
1...,13,14,15,16,17,18,19,20,21,22 24,25,26,27,28,29,30,31,32,33,...68
Powered by FlippingBook