είναι να λειτουργώ ως φωνή των μελών
της ομοσπονδίας σε σχέση με τον κλάδο
και να διαδίδω το όραμά μας σε όλα μας
τα μέλη. Για το σκοπό αυτόν ταξιδεύω
αρκετά συχνά σε όλες τις χώρες-μέλη
μας.
Πώς φτάσατε στην ανάληψη της
προεδρίας της WACS;
Στη χώρα μου, την Ισλανδία, είμαι πι-
στοποιημένος Master Chef, ενώ διέθετα
και εστιατόριο μέχρι το 2007. Ασχολού-
μαι με τα «μαγειρικά κοινά» για περισσό-
τερα από 20 χρόνια, ενώ για το ίδιο διά-
στημα διετέλεσα μέλος την Ισλανδικής
Ένωσης των chef, καθώς και του διοικητι-
κού συμβουλίου της Nordic Chefs Asso-
ciation. Στη συνέχεια ήρθε και η προε-
δρία. Μάλιστα, υπήρξα πρόεδρος της εν
λόγω ομοσπονδίας και διευθυντής της
WACS για όλη τη Βόρεια Ευρώπη το ίδιο
χρονικό διάστημα. Το 2007 πούλησα το
εστιατόριό μου και ξεκίνησα την καμπά-
νια μου για τη θέση του προέδρου της
WACS. Πρώτη φορά εκλέχτηκα τον Μάιο
του 2008 στο συνέδριο του Ντουμπάι,
ενώ η επανεκλογή μου έγινε το 2012.
Εκτός της WACS, με τι άλλο ασχο-
λείστε;
Δεν ασχολούμαι με κάτι άλλο. Εστιάζω
100% στο World chefs. Ήταν η υπόσχεσή
μου αυτή όταν έβαλα υποψηφιότητα για
την προεδρία. Μάλιστα, πούλησα το
εστιατόριό μου το 2007 για να είμαι σί-
γουρος ότι θα έχω την ευκαιρία να είμαι
πλήρως αφοσιωμένος σε αυτό.
Σε μία δύσκολη περίοδο οικονομι-
κά για την Ευρώπη, πώς θα μας
περιγράφατε το μέλλον του κλά-
δου της εστίασης διεθνώς;
Αν και για πολλούς η κατάσταση δεί-
χνει άσχημη, δεν θα έλεγα ότι ο τουρι-
σμός και ο κλάδος της φιλοξενίας πλήτ-
τονται. Οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώ-
πη προσπαθούν να προστατεύουν και να
υποστηρίζουν αυτούς τους κλάδους, κα-
θώς θεωρούνται απαραίτητοι για την οι-
κονομική ανάπτυξη.
Πώς θα περιγράφατε την Ελληνι-
κή Κουζίνα;
Αν και δεν μπορώ να πω ότι είμαι ειδι-
κός στην Ελληνική Κουζίνα, γνωρίζω ότι
είναι από τις πλέον υγιεινές διεθνώς, γε-
μάτη με φρούτα και λαχανικά, ψάρι και
εξαιρετικής ποιότητας κρέας. Είναι επί-
σης πολύ γευστική. Αυτή την περίοδο, η
ελληνική κουζίνα είναι μία καλή επιλογή
για την υγεία.
Πριν από μερικά χρόνια η WACS
αποφάσισε να στρέψει το ενδιαφέ-
ρον του κλάδου για την Ημέρα του
Chef στο να προωθήσει περαιτέρω
την έννοια και τη φιλοσοφία της
Βιώσιμης Κουζίνας. Μπορείτε να
μας εξηγήσετε την εν λόγω δράση;
Η Βιώσιμη Κουζίνα σχετίζεται με τη
γνώση της προέλευσης του φαγητού,
τους τρόπους παρασκευής και παραγω-
γής του. Επίσης, η Βιώσιμη Κουζίνα αφο-
ρά στο πώς η ύπαρξη του φαγητού επη-
ρεάζει τον πλανήτη. Βάσει των ανωτέρω,
ο καταναλωτής πρέπει να πραγματοποιεί
ορθές επιλογές.
Η WACS σκέφτεται να προχωρή-
σει σε κάποιου είδους συνεργα-
σία με τον εγχώριο κλάδο τροφί-
μων;
Kατ’ αρχάς, έχουμε το διεθνές συνέ-
δριο του 2016 στην Αθήνα. Αυτό φυσικά
θα αποτελέσει μία ευκαιρία για τον ελλη-
νικό κλάδο τροφίμων, ο οποίος μπορεί να
FOOD
Service
29
συνέντευξη