FOOD
Service
32
H
ελληνική κουζίνα
αποτελεί αναπό-
σπαστο κομμάτι
του εγχώριου του-
ριστικού προϊό-
ντος. Πολλές φορές ο τουρί-
στας, ορμώμενος από την επι-
θυμία του να μυηθεί στην κουλ-
τούρα της χώρας την οποία
επισκέπτεται, εκδηλώνει ενδια-
φέρον για να δοκιμάσει τις το-
πικές γεύσεις.
Ιδιαίτερα τα τελευταία χρό-
νια, πολλές είναι οι προσπάθει-
ες των εστιατορίων της χώρας
να προσφέρουν στους επισκέ-
πτες τους μία ξεχωριστή γευ-
στική εμπειρία. Στο παρόν ρε-
πορτάζ, ο chef Κωνσταντίνος
Βασιλειάδης, executive mem-
ber της Gefsis Team και καθη-
γητής μαγειρικής του ΙΕΚ Ορί-
ζων Καλαμάτας, προσπαθεί να
εφαρμόσει την ιδέα και δημι-
ουργεί πιάτα με ιδιαίτερο χα-
ρακτήρα, αξιοποιώντας τα
προϊόντα της περιοχής της
Μεσσηνίας.
Ένας κατάλογος με
ταυτότητα
Ένα πρώτο ερώτημα που τί-
θεται συχνά είναι το γιατί οι
επισιτιστικές επιχειρήσεις θα
πρέπει να εντάξουν τα τοπικά
προϊόντα στα εδεσματολόγιά
τους. Σύμφωνα με τον chef:
«Πολλοί είναι οι παράγοντες
που θα πρέπει να λάβουμε
υπόψη μας ώστε να προσθέ-
σουμε στον κατάλογό μας
προϊόντα της περιοχής μας.
Κατ’ αρχάς, μέσα από το κάθε
τοπικό προϊόν ενός μενού δί-
νουμε ταυτότητα στο εστιατό-
ριο και κερδίζουμε την εμπι-
στοσύνη του πελάτη. Επίσης,
βοηθάμε την τοπική οικονομία
και φυσικά υπενθυμίζουμε
στους πελάτες μας τις γαστρο-
νομικές μας παραδόσεις».
Τα τοπικά προϊόντα
Ποια είναι όμως τα τοπικά
προϊόντα; Για τον κ. Βασιλειάδη
ο ορισμός αυτών είναι απλός
και περιεκτικός: «Ως τοπικά θα
χαρακτήριζα τα προϊόντα που
είναι μοναδικά για τον κάθε τό-
πο. Αυτά τα οποία παράγονται
Πολύ συχνά γίνεται λόγος για τον πλούτο της ελληνικής γης και την ενδιαφέ-
ρουσα τοπική γαστρονομία στις διάφορες περιοχές της χώρας. Πώς όμως
μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη και τα εστιατόρια να προσφέρουν δελεαστι-
κά πιάτα στους επισκέπτες τους; To Food Service σε συνεργασία με τον chef
Κωνσταντίνο Βασιλειάδη παρουσιάζουν μία εκδοχή αυτής της ιδέας…
Η ανάδειξη
της παράδοσης
Τοπικές Κουζίνες
θέμα
Tο Τζιγέρι στoν Ταΰγετο. Συκώτι με άγρια χόρτα λαδάκι, μυρώνια, αυγο-
λέμονο, μορχέλες και τρούφα από τον Ταΰγετο.