ενισχύσει την εικόνα του μέσα από αυτήν
τη διοργάνωση. Άλλωστε, αυτός είναι ο
σκοπός της ομοσπονδίας μας.
Ποιοι είναι οι στόχοι της WACS
για το μέλλον;
Υπήρξαν τόσες πολλές αλλαγές στην
ομοσπονδία, με αποτέλεσμα οι μελλοντι-
κοί μας στόχοι είναι να εξακολουθήσουμε
να αναπτύσσουμε τα υπάρχοντα προ-
γράμματά μας και να συνεχίσουμε να
προωθούμε την αναγνώριση του κλάδου
μας διεθνώς.
Στηριζόμενος στην εμπειρία σας,
έχετε εντοπίσει τις κυρίαρχες τά-
σεις στη μαγειρική για το παρόν
χρονικό διάστημα;
H κυρίαρχη τάση για το 2014 ήταν α-
διαμφισβήτητα η εστίαση σε τοπικά προϊ-
όντα και λαχανικά. Η γυναίκα μου θα σας
πει ότι το επόμενο σπουδαίο τρόφιμο θα
είναι τα βρώσιμα έντομα, ενώ η πρακτική
της εντομοφαγίας είναι ήδη αρκετά δια-
δεδομένη.
Η FAO εξέδωσε ανακοίνωση το 2013
αναφορικά με τις προοπτικές της αύξη-
σης της κατανάλωσης εντόμων, καθώς
θεωρείται πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών,
αλλά και για περιβαλλοντικούς και οικο-
νομικούς λόγους.
Ήδη διαπιστώνουμε αυξημένο ενδια-
φέρον για εφαρμογή της πρακτικής αυ-
τής σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο και
νομίζω ότι πολύ σύντομα θα τα δούμε να
παρουσιάζονται και σε διεθνείς διαγωνι-
σμούς.
Διαπιστώνονται αλλαγές στο προ-
φίλ του σημερινού πελάτη του ε-
στιατορίου;
Ο εστιατοριακός πελάτης σήμερα είναι
πολύ πιο συνειδητοποιημένος απέναντι
στο τι τρώει. Θέλει να γνωρίζει τα πάντα
για τα συστατικά του πιάτου του, όπως
επίσης την προέλευσή τους και τον τρόπο
παρασκευής τους. Παράλληλα, ο πελά-
της έχει αναπτύξει περισσότερα γευστικά
κριτήρια, ενώ είναι εξοικειωμένος με μία
μεγάλη ποικιλία αρωματικών και μπαχαρι-
κών. Ακόμη, γνωρίζει τη γεύση της φρε-
σκάδας καλύτερα από ποτέ. Αυτά τα χα-
ρακτηριστικά θα συνεχίσουν να εξελίσσο-
νται όσο ο κόσμος θα είναι τόσο ανοιχτός
όσο είναι σήμερα.
Tι να περιμένουμε από τους επαγ-
γελματίες της μαγειρικής στο ά-
μεσο μέλλον;
Η δουλειά μας γίνεται ακόμη πιο απαι-
τητική όταν ο ίδιος ο καταναλωτής έχει
υψηλές προσδοκίες. Όμως οι μάγειρες
είναι επίσης και καλλιτέχνες, οι οποίοι δη-
μιουργούν με γεύσεις και σχήματα. Η ει-
ρωνεία είναι ότι σήμερα το πλέον πρωτό-
τυπο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι
η απλότητα στις δημιουργίες σου.
Στηριζόμενος στις γνώσεις και
στην εμπειρία σας, ποια είναι η
ηγέτιδα χώρα στη γαστρονομία;
Δεν μπορώ να πω ότι ξεχωρίζω μία συ-
γκεκριμένη χώρα. Όμως σίγουρα η Ασία
έχει πραγματοποιήσει μεγάλη πρόοδο
και αυτό το βλέπουμε και στους διαγωνι-
σμούς. Η Ευρώπη δεν είναι πλέον στο τι-
μόνι.
Σε ό,τι αφορά τις νέες γενιές ε-
παγγελματιών, οι οποίες τώρα ει-
σέρχονται στον κλάδο, ποιες είναι
οι συμβουλές σας για μία επιτυχη-
μένη καριέρα;
Nα μάθουν τη βάση της μαγειρικής. Να
μπορούν να φτιάξουν μία σάλτσα μπεαρ-
νέζ ή ένα καλό φιλέτο. Αυτές οι μικρές λε-
πτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά.
Αν γνωρίζουν τις βάσεις της μαγειρικής,
θα επιτύχουν και στα υπόλοιπα.
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για
έναν νέο που επιθυμεί να ασχολη-
θεί με τη μαγειρική ως επάγγελμα;
Οποιοσδήποτε μπορεί να εργαστεί σε
FOOD
Service
30
συνέντευξη