Food Service τ. 122 - page 22

Από τη λάντζα των εστιατορίων, επικε-
φαλής ενός από τα ιστορικότερα εστιατό-
ρια της Αθήνας, πολυβραβευμένος chef
και κριτής στο Master Chef της Αλβανίας.
Η παραπάνω διαδρομή θα μπορούσε να
αποτελεί τον ορισμό του πολυειπωμένου
τα τελευταία χρόνια success story. Η δια-
φορά είναι ότι ο μόλις 32 ετών Renato
Mekolli μπορεί όχι μόνο να το δηλώσει,
αλλά και να το υποστηρίξει. Και αυτό που
το κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το
γεγονός ότι ο ίδιος «αρνείται» να παρου-
σιάσει το βιογραφικό του, μη θέλοντας να
χαρακτηριστεί αυτάρεσκος. Δεν θέλει να
μιλάει για τον ίδιο, αλλά για την κουζίνα
του, τα υλικά και τα πιάτα, καθώς δείχνει
να θυμάται και να σέβεται τα πρώτα του
βήματα.
Στην κουζίνα με τον Herve
Σε κάθε του αναφορά για την επαγγελ-
ματική του πορεία, o Renato Mekolli δεν
ξεχνά να αναφερθεί στον Herve Pronzato.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τη σημερινή του
ύπαρξη στις επαγγελματικές κουζίνες
οφείλει στον Herve Pronzato. Ας πάρουμε
όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο
Renato έφτασε στην Ελλάδα μαζί με την
οικογένειά του σε πολύ μικρή ηλικία. Σε
ηλικία 15 ετών ξεκινά να εργάζεται στη
λάντζα της Σπονδής με σκοπό να βοηθή-
σει οικονομικά την οικογένειά του. Ο
Mekolli, όταν δεν βρισκόταν στη λάντζα,
βοηθούσε και στην κουζίνα. Εκεί, ο
Pronzato τον είδε και τον παρακίνησε να
ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μαγειρι-
κή. Όπως λέει ο Renato χαρακτηριστικά:
«Ο Herve Pronzato είδε κάτι σ’ εμένα. Αυ-
τός ήταν που με προέτρεψε να γραφτώ
σε σχολή μαγειρικής. Εγώ ανησυχούσα
γιατί δεν ήξερα αν μπορούσα να τα κατα-
φέρω. Όμως ο Herve μού είπε πως θα με
στηρίξει». Και έτσι και έγινε. Ο Mekolli
ολοκληρώνει τις σπουδές του, ενώ εξα-
κολουθεί να εργάζεται στη Σπονδή και
στη συνέχεια ο Herve Pronzato τον έχει
μαζί του σε διάφορα εστιατόρια. «Δούλε-
ψα στο Danai στη Χαλκιδική, στο Squirrel,
στο St’Astra, ενώ ακολούθησαν και άλλα
εστιατόρια όπως είναι το Emporio Armani
και το Funky Gourmet. Ύστερα ήρθε η
Χρύσα και τελικά το Βασίλαινας» εξηγεί ο
Renato. Όμως ο chef δεν έχει να πει καλά
λόγια μόνο για το μέντορά του, αλλά και
για όλη τη νέα γενιά των chef: «Υπάρχουν
πολλοί νέοι Έλληνες chef οι οποίοι έχουν
να δείξουν πολύ ωραία πράγματα και
έχουν βοηθήσει στην εξέλιξη της ελληνι-
κής κουζίνας. Είμαι σίγουρος ότι θα δού-
με και περισσότερα στο μέλλον».
To Βασίλαινας και οι
διακρίσεις
Η τελευταία πενταετία χαρακτηρίζεται
από τη συνεργασία του Renato με το
ιστορικό εστιατόριο του Πειραιά. Ο ίδιος
μόνο τα καλύτερα έχει να πει για τον ιδιο-
κτήτη που εμπιστεύθηκε το όνομα και την
ιστορία του εστιατορίου του σε έναν νέο
chef. «Το Βασίλαινας είναι ένα εστιατόριο
που γνωρίζουν όλοι. Η ευθύνη που ανέ-
λαβα ήταν μεγάλη και αυτό με φόβισε
στην αρχή. Όμως μου έδωσε μεγάλο
κουράγιο ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου, ο
οποίος μου έδειξε από την αρχή της συ-
νεργασίας μας μεγάλη εμπιστοσύνη. Δεν
είναι τυχαίο ότι εξακολουθώ να είμαι
στην ίδια κουζίνα στην ίδια επιχείρηση
εδώ και πέντε χρόνια». Σε ερώτηση αν
σκέφτεται ή αν επιθυμεί μία αλλαγή, απα-
ντά: «Είμαι ευχαριστημένος εδώ. Μπορώ
να δημιουργώ και να πειραματίζομαι χω-
ρίς περιορισμούς. Το Βασίλαινας είναι
για εμένα το δεύτερό μου σπίτι, η δεύτε-
ρη οικογένειά μου». Παράλληλα, ο Rena-
to τονίζει και μία άλλη σημαντική διάστα-
ση της συνεργασίας του: «Μου αρέσει να
δουλεύω εδώ γιατί δεν κοροϊδεύουμε τον
κόσμο. Προσπαθούμε να χρησιμοποιού-
με ποιοτικά προϊόντα, να προσφέρουμε
νόστιμα πιάτα και να διατηρούμε τις τι-
μές μας σε λογικά επίπεδα. Δίνουμε με-
γάλη προσοχή στον πελάτη. Θέλουμε να
μείνει ευχαριστημένος και να χαμογελά-
σει. Δεν θέλουμε να κοροϊδεύουμε τους
πελάτες. Επιθυμία μας είναι να τους προ-
σφέρουμε καλά και νόστιμα πιάτα σε ικα-
νοποιητικές ποσότητες και τιμές».
Όσο και αν ο ίδιος ο chef δεν θέλει να
μιλάει για τις διακρίσεις του θεωρώντας
ότι το χαμόγελο των πελατών είναι η δική
του επιβράβευση, το βιογραφικό του εί-
ναι γεμάτο από βραβεία.
Όπως λέει ο ίδιος: «Ο κόσμος με τίμη-
σε αρκετές φορές με το Βραβείο Ελληνι-
κής Κουζίνας, ενώ πρόσφατα το εστιατό-
ριο διακρίθηκε και με το βραβείο εξαιρε-
τικής σχέσης ποιότητας-τιμής. Επίσης,
FOOD
Service
22
``
``
Δεν θέλω να κοροϊδεύω τους πελάτες
Renato Mekolli
συνέντευξη
1...,12,13,14,15,16,17,18,19,20,21 23,24,25,26,27,28,29,30,31,32,...68
Powered by FlippingBook