Τα έντομα στο πιάτο
Φαίνεται ότι τα έντομα θα αποτελέσουν τις νέες πρώτες ύλες
στη μαγειρική, δεδομένου ότι περιορίζονται τα αποθέματα τρο-
φής. Όπως διαπιστώνει η έρευνα των Baum & Whiteman, τα έντο-
μα ολοένα και περισσότερο εμφανίζονται στα μενού των εστιατο-
ρίων, αποτελώντας καλή πηγή πρωτεϊνών. Την ίδια τάση διαπιστώ-
νει και ο Josh Schonwald, συγγραφέας του βιβλίου «The Taste of
Tomorrow». Όπως λέει ο ίδιος σε σχετική έρευνα που πραγματο-
ποίησε:
«Παρ’ όλο που πολλά εστιατόρια σερβίρουν ήδη από το 2014
guacamole με μυρμήγκια και μπάρες δημητριακών με έντομα, οι
καταναλωτές εξακολουθούν να το αντιμετωπίζουν με ενδοιασμό».
Για την πρόεδρο της εταιρείας συμβούλων Culinary Tides, Suzy
Badaracco, η δημοτικότητα της κατανάλωσης εντόμων θα συνεχί-
σει να αυξάνεται το 2015, καθώς οι κα-
ταναλωτές αναζητούν τροφές με υψηλή
περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Χαρακτηρι-
στικό είναι το παράδειγμα που αναφέρει
ότι η ακρίδα περιέχει σχεδόν την ίδια πο-
σότητα σε πρωτεΐνη με ένα στήθος κο-
τόπουλου. Πάντως, στις ΗΠΑ πολλά εί-
ναι τα εστιατόρια τα οποία έχουν ενσω-
ματώσει στο μενού τους πιάτα με έντομα. Ένα από τα πλέον εν-
διαφέροντα είναι το ταχυφαγείο Grass Whopper που σερβίρει
burger με κρέας ακρίδας.
Η τάση δείχνει να έχει ξεπεράσει τα σύνορα των ΗΠΑ. Το καλύ-
τερο εστιατόριο του κόσμου, το Noma στην Κοπεγχάγη, σερβίρει
το ταρτάρ του με μυρμήγκια, ενώ ο βραβευμένος με αστέρι
Michelin chef David Faure στο εστιατόριό του Aphrodite προσφέ-
ρει πατέ με ακρίδες. Τα έντομα φαίνεται να επεκτείνονται και στα
επιδόρπια, με το εστιατόριο Archipelago του Λονδίνου να προσφέ-
ρει στους επισκέπτες του ακρίδες με σοκολάτα.
Πικρές γεύσεις
Με βάση την έρευνα των Baum & Whiteman, οι καταναλωτές
παρουσιάζονται να αποφεύγουν τη ζάχαρη στα πιάτα τους. Έτσι,
οι ίδιοι δείχνουν να αναζητούν πιο
εκλεπτυσμένες, πικρές κατά προτίμη-
ση, γεύσεις στη σοκολάτα και στον
καφέ τους. Επίσης, ενδεικτικό της
ίδιας τάσης είναι οι συνδυασμοί άλ-
λων γεύσεων με το πικρό, όπως είναι
το πικάντικο ή το αλμυρό. Την ίδια τά-
ση αναγνωρίζει και η Technomic, χρη-
42
FOOD
Service
cover
story
'
Tα έντομα θα
αποτελέσουν τις νέες πρώτες ύλες
στη μαγειρική, δεδομένου ότι
περιορίζονται τα αποθέματα
τροφής.
To burger κάνει δυναμική είσοδο στον κλάδο της εστίασης.