Food Service τ. 122 - page 45

FOOD
Service
45
χρησιμοποιούν για να συνοδεύσουν κοτόπουλο ή τηγανητές πατά-
τες. Βάσει έρευνας της Datamonitor, λιγότερο από 3% των αμερι-
κανικών εστιατορίων χρησιμοποιούν στα μενού τους κάποιο μείγ-
μα harissa. Όμως το ποσοστό αυτό εκτιμούν οι αναλυτές ότι θα
αυξηθεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Ζάχαρη καρύδας
Μετά το νερό καρύδας, που πολλοί καταναλωτές επέλεξαν για
την υγεία και την ευεξία τους, τώρα την εμφάνισή της κάνει η ζά-
χαρη καρύδας. Το προϊόν είναι αρκετά δημοφιλές, καθώς δεν πε-
ριέχει τα βλαβερά για τον οργανισμό συστατικά που διαθέτει η
κλασική ζάχαρη.
Χρώμα και άρωμα ως καταλύτες
Μία ακόμη τάση την οποία παρουσιάζουν οι Baum & Whiteman
είναι αυτή της νευρογαστρονομίας. Όπως αναφέρουν, πρόκειται
για την επιστήμη της «χειραγώγησης» της αντίληψης του κατανα-
λωτή για τη γεύση του τροφίμου. Πολλά εστιατόρια αξιοποιούν
την εν λόγω επιστήμη με στόχο να αναβαθμίσουν τη γευστική
εμπειρία του πελάτη τους. Έτσι, οι chef δίνουν βαρύτητα στο σχή-
μα και στο χρώμα του πιάτου ή της σοκολάτας που θα σερβίρουν,
καθώς εκτιμούν ότι αυτοί οι παράγοντες θα επηρεάσουν την τελι-
κή εμπειρία του πελάτη.
Το κεχρί συναντά την κινόα
Για τη Melissa Abbot, διευθύντρια της The Hartman Group, το
κεχρί είναι το υλικό που θα κατακλύσει την αγορά το 2015 και μά-
λιστα θα αντικαταστήσει την κινόα.
Όπως αναφέρει η ίδια: «Από τότε που ο κλάδος ανακάλυψε την
κινόα, βρισκόταν σε συνεχή αναζήτηση του επόμενου σπουδαίου
καρπού. Και υπάρχουν πολλοί υγιεινοί, χωρίς γλουτένη υποψήφι-
οι. Ειδικά το κεχρί, που θα μπορούσε να θεωρηθεί superfood, δια-
τηρεί τις αλκαλικές του ιδιότητες και αφού μαγειρευτεί. Είναι
πλούσιο σε πρωτεΐνες και θρεπτικές ίνες, ενώ δεν επηρεάζει
όσους έχουν αλλεργία στο σιτάρι ή ταλαιπωρούνται από δυσπε-
ψία».
Ο αρακάς στο προσκήνιο
Σε άλλο δημοσίευμα του Josh Schonwald, ο οποίος συνομίλησε
με την Barb Stuckey, αντιπρόεδρο στην εταιρεία παραγωγής τρο-
φίμων Mattson, αναφέρεται ότι ειδικά οι Αμερικανοί προτιμούν
προϊόντα με πρωτεΐνη.
Η σόγια θεωρείται ως μία από τις καλύτερες πηγές πρωτεϊνών,
όμως σύμφωνα με τους ειδικούς η σόγια χάνει τη γεύση της. Σή-
μερα, οι παραγωγοί τροφίμων αναζητούν νέα προϊόντα με επικρα-
τέστερο αυτών τον αρακά.
Για την Barb Stuckey: «Ο αρακάς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε
cover
story
Το cepelinai είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της λιθουανέζικης κουζίνας.
1...,35,36,37,38,39,40,41,42,43,44 46,47,48,49,50,51,52,53,54,55,...68
Powered by FlippingBook