FOOD
Service
48
cover
story
προχωρούν ένα βήμα παρακάτω, γαρνίροντας τις πατάτες με κομ-
ματάκια χοιρινού ή κόκορα κρασάτου».
Εθνικές κουζίνες σε άνοδο
Οι τοπικές κουζίνες που δείχνουν να εκτοξεύονται το 2015 είναι
αυτές της Λιθουανίας και της Νότιας Αφρικής. Όπως αναφέρει το
άρθρο του BBC: «Η Λιθουανία θα είναι μεταξύ των πρώτων θεμά-
των των ειδήσεων αυτήν τη χρονιά, καθώς ετοιμάζεται να μπει στο
ευρώ. Κατά συνέπεια, περιμένουμε να ακούσουμε περισσότερα
από αυτή την κουζίνα της Βαλτικής. Ένα από τα πλέον παραδο-
σιακά πιάτα της χώρας είναι το Cepelinai, που στην τοπική διάλε-
κτο σημαίνει αερόστατο. Το πιάτο έχει το σχήμα αερόστατου και
είναι γεμιστό με κρέας.
Αναφορικά με την κουζίνα της Νότιας Αφρικής, πρόκειται για
μία κουζίνα την οποία παρακολουθούμε
εδώ και χρόνια. Το πιάτο που ξεχωρίζει εί-
ναι το bobotie, το οποίο παρασκευάζεται
με μοσχαρίσιο ή αρνίσιο κιμά, μπαχαρικά,
αποξηραμένα φρούτα, ψωμί βουτηγμένο
σε γάλα και αυγό».
Οι τάσεις στη Μ. Βρετανία
Ειδικά στη Μεγάλη Βρετανία, φαίνεται
ότι οι κουζίνες της θα υιοθετήσουν μία
σκανδιναβική γεύση η οποία αυξάνει σε δημοτικότητα σε σύγκρι-
ση με την ασιατική κουζίνα. Όπως διαπιστώνεται σε δημοσίευμα
της βρετανικής Daily Mail: «Οι υδατάνθρακες επανακάμπτουν, κα-
θώς το ρύζι το οποίο θα παρασκευάζεται από ρίζες σέλερι θα αντι-
καταστήσει τον πουρέ πατάτας».
Μία ακόμη ενδιαφέρουσα τάση, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δη-
μοσίευμα, είναι η εμφάνιση κρέατος από ζώα μικρής ηλικίας στα
μενού των εστιατορίων.
Μάλιστα, οι επαγγελματίες πλέον θεωρούν ηθική υποχρέωση να
επιλέγουν τις συγκεκριμένες ποικιλίες κρέατος, οι οποίες μέχρι
πρόσφατα ήταν παραμελημένες.
Μία άλλη οπτική
Ο Andrew Knowlton, αρθρογράφος στο Bon Appetit, δημοσίευ-
σε πρόσφατα το άρθρο του αναφορικά
με τις διατροφικές τάσεις για το 2015.
Ορισμένες από τις πλέον ενδιαφέρου-
σες είναι οι εξής:
1. O βασιλιάς – γύρος
Για τον Andrew Knowlton, ο οποίος έχει
κρατήσει, όπως ο ίδιος λέει, ως ανάμνη-
ση από τις σπουδές του στην Ελλάδα
τον υπέροχο γύρο, το προϊόν θα μεσου-
ρανήσει στις ΗΠΑ.
'
Στη Μεγάλη Βρετανία
φαίνεται ότι οι κουζίνες θα
υιοθετήσουν μία σκανδιναβική
γεύση η οποία αυξάνει σε
δημοτικότητα σε σύγκριση με την
ασιατική κουζίνα.
Το ndjua είναι είδος χοιρινού λουκάνικου το οποίο αλείφεται σε κράκερ ή ψωμί.