Food Service τ. 124 - page 59

μη και να στείλει στο νοσοκομείο μερικούς
από αυτούς που θα τον επισκεφθούν. Στα
παραπάνω δεν θα πρέπει να λησμονήσου-
με να προσθέσουμε το χαμένο χρόνο αλλά
και το χρήμα του επιχειρηματία αλλά και
του προσωπικού. Αξίζει επίσης να σημειω-
θεί ότι η ιδιότητα του επιχειρηματία της
εστίασης δεν συνάδει απαραίτητα με αυτήν
του τεχνικού μαγειρικής. Με άλλα λόγια, ο
ιδιοκτήτης του εστιατορίου δεν συνεπάγε-
ται ότι έχει και μαγειρικές γνώσεις και δε-
ξιότητες.
Άλλωστε δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις
που ο επιχειρηματίας «μπερδεύεται» στην
κουζίνα του μάγειρα, επιφέροντας αρνητι-
κές συνέπειες για το εστιατόριο, ενώ θα
ήταν προτιμότερο να ασχοληθεί με την
προώθηση των προϊόντων ή την επιλογή
των κατάλληλων προϊόντων ή του προσωπι-
κού.
Με επίκεντρο τη γνώση
Αυτός πάλι που θα επιλέξει τη μαγειρική
πρώτα, πρέπει να ξέρει ότι δεν σπουδάζει
«chef», αλλά τη μαγειρική τέχνη. Άλλωστε
δεν είναι τυχαία η επίσημη (κατά το Υπουρ-
γείο Παιδείας) ονομασία της ειδικότητας
(τεχνικός μαγειρικής τέχνης). Καλό θα
ήταν, λοιπόν, οι νέοι μαθητευόμενοι μάγει-
ρες να στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην
εκμάθηση τεχνικών και συνταγών, αντί
στους τίτλους και στην προσωπική τους
προβολή. Οι πρόσθετες γνώσεις έρχονται
στην πράξη και μέσα από την επαγγελματι-
κή εμπειρία.
Καταλήγοντας, θα μπορούσε να ειπωθεί
ότι όποιος αποφασίσει να ασχοληθεί με τη
μαγειρική έχοντας ως μοναδικό του κίνη-
τρο τις οικονομικές απολαβές, το μόνο που
θα καταφέρει είναι να μην εξελιχθεί ποτέ
ως επαγγελματίας και καλός μάγειρας και
να προσπαθεί να αποδείξει ότι «μαγειρεύει
πάντα με αγάπη».
Ο σημερινός μάγειρας πέρα από την ερ-
γατικότητα θα πρέπει να διαθέτει ισχυρή
αντίληψη των πραγμάτων, των ιδεών και
πάνω από όλα του τι εφαρμόζει. Πρέπει να
τον διακατέχει η παιδεία και το ανοιχτό
μυαλό, συγκριτικά με τις παλαιότερες γε-
νιές μαγείρων, που δεν είχαν τις ευκαιρίες
ή τις δυνατότητες να δώσουν έμφαση στην
εκπαίδευσή τους, ενώ εργάζονταν χωρίς
καμία προσωπική διασφάλιση. Τα χρόνια
πέρασαν, ο κόσμος, όπως και τα επαγγέλ-
ματα, εξελίχθηκε, αποκτώντας κύρος, σε-
βασμό, αλλά και εφαρμόζοντας ορθότερες
μεθόδους αξιολόγησης των απασχολουμέ-
νων στον κλάδο.
Αν είσαι καλός μάγειρας, μπορείς να εί-
σαι πολύ πιο πάνω από αυτόν που απλώς
διοικεί μία ομάδα (chef). Με λίγα λόγια, ψά-
ξε περισσότερο τον εαυτό σου παρά το τι
πρέπει να ακολουθήσεις. Και μην ξεχνάτε
ότι το καλό φαγητό είναι σαν το γνήσιο
πούρο… η σωστή αξιολόγηση δεν μπορεί
να γίνει από όλους.
Info:
<
FOOD
Service
59
θέμα
1...,49,50,51,52,53,54,55,56,57,58 60,61,62,63,64,65,66,67,68
Powered by FlippingBook