Food Service τ. 124 - page 54

Ο Δημήτρης Κοπαράνης συστήνεται
ως «ένας food blogger, που έγινε chef
και food editor». Πιστεύει πως το φαγητό
είναι κάτι πέρα από τα συστατικά του.
Και προσθέτει: «Είναι μία μικρή ιστορία,
μία ανάμνηση, μία προσωπική μετάφρα-
ση της καθημερινότητας. Επίσης, όταν
γίνεται συνειδητά, αποτελεί πολιτική
πράξη. Τρώμε με τον ίδιο τρόπο που
υπάρχουμε, ανάλογα με αυτό που είμα-
στε ή με αυτό που θέλουμε να γίνουμε».
Ο ευφάνταστος εφευρέτης του bougat-
san μιλά στο Food Service για τη ζαχα-
ροπλαστική στη ζωή του, τα blogs του
και τα επόμενα σχέδιά του και μας ανοί-
γει την όρεξη…
Πώς ξεκίνησε η ενασχόληση με
τη ζαχαροπλαστική;
Τα γλυκά είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει
στο χώρο της κουζίνας. Είναι μία ολό-
κληρη ιστορία από μόνη της. Τα ζυμά-
ρια, οι κρέμες, ο τρόπος που τα υλικά
ενώνονται και φουσκώνουν όταν ψήνο-
νται, κάποιες φορές όλο αυτό μοιάζει με
μαγεία. Σε προσωπικό επίπεδο, είναι
ένας τομέας που θέλω να ασχοληθώ.
Πώς θα χαρακτηρίζατε τη ζαχα-
ροπλαστική που παρουσιάζετε;
Κλασική οικιακή ζαχαροπλαστική με
μία δόση χιούμορ. Προφιτερόλ με σου
από τσουρέκι και κρέμα ταχίνι, εκλέρ με
τσουρέκι και κρέμα τσάι του βουνού, ζε-
στή κρέμα μπουγάτσας, παγωτό στραγ-
γιστό γιαούρτι. Οι γεύσεις αυτές είναι
κοινές για όλους μας.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ζα-
χαροπλαστικής και μαγειρικής;
Για εμένα δεν υπάρχει καμία διαφορά.
Το σημαντικό στη ζαχαροπλαστική είναι
πως το γλυκό σερβίρεται στο τέλος και για
το λόγο αυτόν θα πρέπει να είναι τέλειο.
Έχετε σκεφτεί ποτέ να αλλάξετε
χώρο δραστηριοποίησης;
Όχι. Είτε είμαι δύσκολος στις αλλα-
γές είτε είμαι πολύ σταθερός, δεν ξέρω
ποιο από τα δύο ισχύει.
Θεωρείτε ότι η ελληνική ζαχαρο-
πλαστική βρίσκεται σε ένα ικανο-
ποιητικό στάδιο;
O εχθρός του καλού είναι το καλύτε-
ρο. Πάντα θα υπάρχει κάτι που δεν έχει
γίνει στο παρελθόν, πάντα θα υπάρχει
μία καινούργια ιδέα που θα ακουστεί.
Όπως η στιγμή που από το τηλέφωνο
πήγαμε στο smartphone.
Πολλές φορές, έχετε αναφέρει
ότι υιοθετείται μία μάλλον ειρω-
νική στάση όταν θέλετε να σχο-
λιάσετε γεγονότα/συμπεριφορές
του κλάδου σας. Αν είχατε τη δυ-
νατότητα να εκπαιδεύσετε νέους
επαγγελματίες, ποια θα ήταν τα
σημεία στα οποία θα δίνατε έμ-
φαση;
Να αποκτήσουν τέλεια τεχνική. Να
έχουν μία λίστα με συνταγές που να
μπορούν να εκτελούν άριστα κάθε φο-
ρά. Να ξέρουν ακριβώς πώς πρέπει να
είναι το πιάτο που σερβίρουν. Να μην
ακούνε θετικές ή αρνητικές κριτικές, αλ-
λά να είναι αυστηροί με τον εαυτό τους.
Να μην αντιγράφουν, αλλά να είναι δημι-
ουργικοί με ουσιαστικό τρόπο. Να καλ-
λιεργήσουν την αισθητική τους. Να ξέ-
ρουν πώς λειτουργεί το ανθρωπινό σώ-
μα. Να αναπτύξουν την αίσθηση του μέ-
τρου. Να κάνουν δοκιμές και να κρατούν
σημειώσεις και στατιστικά. Να χρησιμο-
FOOD
Service
54
``
``
«Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή
μου χωρίς #bougatsan»
συνέντευξη
Δημήτρης
Κοπαράνης
1...,44,45,46,47,48,49,50,51,52,53 55,56,57,58,59,60,61,62,63,64,...68
Powered by FlippingBook